Η ακαταμάχητη ταμπουλέ με μπούκοβο, κόλιανδρο και καγιέν : πιο τσαχπίνα
Πρόκειται για την γνωστή σαλάτα με πλιγούρι και μαϊντανό, που συναντάμε στα παράκτια και νησιά ολόκληρου τoυ πολύ ανατολικού τμήματος της Μεσογείου και χαρακτηρίζει την λεβαντίνικη κουζίνα ή αλλιώς κουζίνα της Μέσης Ανατολής.
Πρόκειται για την γνωστή σαλάτα με πλιγούρι και μαϊντανό, που συναντάμε στα παράκτια και νησιά ολόκληρου τoυ πολύ ανατολικού τμήματος της Μεσογείου (από το βόρειο-ανατολικό τμήμα της χερσονήσου του Σινά, τα βόρεια, μέσω Ισραήλ, το Λίβανο και τη Συρία, και δυτικά κατά μήκος της σύγχρονης τουρκικής ακτής) και χαρακτηρίζει την λεβαντίνικη κουζίνα ή αλλιώς κουζίνα της Μέσης Ανατολής.
Από το γαλλικό Levant για την Ανατολή, αφού έτσι έβλεπαν οι δυτικοευρωπαίοι τις χώρες που ανέτειλε ο ήλιος (levant soleil, ανατέλλων ήλιος), οι Γάλλοι ονόμασαν «Κράτη του Λεβάντε’ τη Συρία και τον Λίβανο όσο τα διοικούσαν, αλλά επίσης ως γνωστόν, το όνομα Λεβαντίνος αναφέρεται και σε Ευρωπαίους (Ενετούς, Γάλλους ή άλλους) που έζησαν στην Τουρκία από την Οθωμανική περίοδο όπως και (υποτιμιτικά αναφέρεται από τους Άγγλους) σε όσους είναι μικτής Αραβικής και Ευρωπαϊκής καταγωγής ή και για Ευρωπαίους που ξέμειναν γύρω απ’ αυτούς τους τόπους και απέκτησαν συνήθειες (τρόπων και ενδυματολογικές) ‘ιθαγενών’.
Το ταμπουλέ ή ταμπούλι (tabbouleh) είναι από τις χαρακτηριστικές γεύσεις της Λεβαντίνικης κουζίνας, μαζί με το χούμους, τα μεζεδάκια και την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα ή αλλιώς ‘μπιάμπα γανούζ’ αραβιστί (baba ghannouj).
Αφορμή για την συνταγή ήταν η φίλη μου η Ιωάννα, που αρίβαρε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, με ωραία λεβαντίνικη πατίνα χρώματος υγείας στο δέρμα, λιλά παρεό και ασορτί καπάκι σε τεράστιο μπολ, γεμάτο με δροσερό ταμπούλι. «Δοκίμασέ το, θέλει λίγο ακόμη λεμόνι μου φαίνεται», λέει μετά τα ματς-μουτς.
Και ναι, προστέθηκε λίγο λεμόνι και η σαλάτα έγινε ούτε λίγο ούτε πολύ άφαντη σε χρόνο ρεκόρ. Καταπληκτική ιδέα είχε η Ιωάννα, ομολογουμένως και πιο δροσερή επιλογή για την μεσημεριανή ζέστη δεν θα πέρναγε ούτε απ’ το δικό μου κεφάλι.
Αυτή εδώ ωστόσο, είναι η παντεσπανική εκδοχή του ταμπούλι, λίγο πιο αρωματική και ελαφρώς πικάντικη, σερβιρισμένη επίσης διαφορετικά από τις συνήθεις, σε κανονικό ποτήρι. Η εκδοχή του βερίν (verrine) εδώ εφαρμόζεται πολύ εύκολα και δεν απαιτεί ούτε μαεστρία ούτε επιπλέον χρόνο και κόπο. Το αποτέλεσμα όμως, είναι αρκετά εντυπωσιακό, έχει κάτι από touch of class που ευχαριστεί το μάτι και προδιαθέτει λιγουρευτικά, πέραν του ότι η γευστική δροσιά της σαλάτας είναι δεδομένη. Φυσικά μπορείτε να βάλετε το ταμπούλι σε σαλατιέρα κι αν μάλιστα είναι γυάλινη, οι στρώσεις θα παραμείνουν και το αποτέλεσμα είναι αισθητικά εξίσου ενδιαφέρον.
Προετοιμασία:
Mισή ώρα περίπου, κόψτε τα λαχανικά όσο περιμένετε το πλιγούρι να μαλακώσει. Είναι σημαντικό όλα να είναι πολύ ψιλοκομμένα, γι’ αυτό πάρτε κοφτερό μαχαίρι. Μπορείτε να την κάνετε πολύ νωρίτερα και να βάλετε τα ποτήρια σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή.
Υλικά (για 6 άτομα)
120 γραμ. πλιγούρι
2 μεγάλες κόκκινες ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια
1 πράσινη πιπεριά
1 μικρό αγγουράκι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο τμήμα
2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1 πρέζα καγέν πιπέρι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
6 κορυφές φρέσκιας μέντας για το γαρνίρισμα
Ετοιμάζετε το πλιγούρι: To βάζετε σε μπολ και προσθέτετε ζεστό αλατισμένο νερό να το υπερκαλύπτει κατά 2 εκατ. περίπου. Το αφήνετε για 10-20 λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, να μαλακώσει. Σουρώνετε αν έχει επιπλέον υγρό όταν είναι έτοιμο και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτετε τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο και την μέντα, 3 κ.σ. απ’ το ελαιόλαδο και 1-2 κ.σ. απ’ το λεμόνι, ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλετε.
Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Tα ψιλοκόβετε όλα σε πολύ μικρά κυβάκια 3-5 χιλ. και βάζετε το 1/3 της ποσότητας στο πλιγούρι. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, ανάλογα με την γεύση σας.
Σημείωση: Tα μικρά τρυφερά αγγουράκια συνήθως έχουν ελάχιστα σπόρια, ειδικά τα βιολογικά.Αν έχουν πολλά,αφαιρέστε τα.
Αναμιγνύετε τα υπόλοιπα λαχανικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λεμόνι, το μπούκοβο και το καγέν (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας καλά.
Σύνθεση: Επιλέξτε ένα νορμάλ μεγέθους ποτήρι (π.χ. ποτήρι ουίσκι ή νερού) και βάλτε μια στρώση από τα λαχανικά, περίπου στο 1 εκατ. Συνεχίστε με μια σχεδόν διπλάσια ποσότητα από το πλιγούρι και πιέστε το με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαφρά. Προσθέστε μια τελευταία στρώση λαχανικών, χωρίς να την πιέσετε.
Σερβίρισμα: Τοποθετείστε σε κάθε ποτήρι από μια κορυφή φρέσκιας μέντας και έτοιμο!
Πηγή: pandespani.com
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr