Μοναστηράκι, μια πλατεία σε αποσύνθεση: Κόστισε 3 εκ. ευρώ αλλά σήμερα γέμισε αυθαιρεσίες: Για γέλια και για κλάματα η κατάσταση
Στην αρχή της εβδομάδας ο αρχιτέκτονας Νίκος Καζέρος έτυχε να περνάει από την πλατεία Μοναστηρακίου. Παρατήρησε ένα συνεργείο από τρεις τεχνίτες που επανατοποθετούσε έναν σωρό από πολύχρωμους κυβόλιθους στη στοά της δυτικής πλευράς.
Στην αρχή της εβδομάδας ο αρχιτέκτονας Νίκος Καζέρος έτυχε να περνάει από την πλατεία Μοναστηρακίου. Παρατήρησε ένα συνεργείο από τρεις τεχνίτες που επανατοποθετούσε έναν σωρό από πολύχρωμους κυβόλιθους στη στοά της δυτικής πλευράς. Πλησίασε και τους ρώτησε: «Πώς ξαναβάζετε τους κυβόλιθους, με ποια σειρά;». Η απάντηση δεν πρέπει να τον εξέπληξε: «Οπως τύχει».
Τον τελευταίο χρόνο τα κρούσματα αυθαιρεσίας στο Μοναστηράκι έχουν πολλαπλασιαστεί. Περιμετρικά της πλατείας, βλέπει κανείς μια σειρά από «μπαλώματα» αυτοσχεδιασμού και κακοτεχνιών. Η επίστρωση με τους χαρακτηριστικούς χρωματιστούς κυβόλιθους ήταν βασική σχεδιαστική επιλογή της αρχιτεκτονικής ομάδας (Νίκος Καζέρος, Ζίνα Κωτσοπούλου, Βασιλεία Μανιδάκη, Χριστίνα Παρακεντέ, Ελένη Τζιρτζιλάκη) που είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και δεν είχε διακοσμητικό χαρακτήρα. Κάθε φορά που ένας οργανισμός κοινής ωφελείας παίρνει άδεια από τον Δήμο Αθηναίων για να πραγματοποιήσει εργασίες κινείται ανεξέλεγκτα. Ενώ, θεωρητικά, είναι υποχρεωμένος να επαναφέρει την επιφάνεια της πλατείας στην αρχική κατάσταση, έχουμε τελικά είτε τυχαία επανατοποθέτηση των κυβόλιθων (ενώ υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας διάστρωσής τους) είτε αντικατάστασή τους με άλλα υλικά. Αλλά ποιος το αποφασίζει αυτό; Ο δήμος; Οι ιδιώτες; Το συνεργείο;
Οσοι έχουν καθημερινή επαφή με την πλατεία θα εύχονταν να ήταν οι κυβόλιθοι το μοναδικό της πρόβλημα. Στο ίχνος του Ηριδανού επί της πλατείας, ορισμένες σχάρες έχουν καταστραφεί ή (το πιθανότερο) κλαπεί. Αντικαταστάθηκαν από άλλες που δεν θυμίζουν τις αρχικές, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια ακόμα αισθητική παραφωνία. Επίσης, τα ξύλινα καθιστικά έχουν φθαρεί και χρειάζονται αντικατάσταση, η μεταλλική απόληξη (αεραγωγός) θέλει συντήρηση (σβήσιμο γκράφιτι), ενώ οι καταστηματάρχες έχουν ανακαταλάβει την ανατολική πλευρά: πρακτικά η είσοδος στην οδό Μητροπόλεως έχει δυσκολέψει πολύ. Μπροστά από τον σταθμό του Ηλεκτρικού λειτουργεί μια μικρή «λαϊκή αγορά» με πωλητές φρούτων, ξηρών καρπών, κ.λπ. Αλλά και στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν αυτοσχεδιαστικές μικροπαρεμβάσεις, άσχετες με το όλο πνεύμα του σχεδιασμού.
Η ανάπλαση της πλατείας στο Μοναστηράκι κόστισε τρία εκατομμύρια ευρώ. Παραδόθηκε στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2008. Σήμερα εμφανίζει την παραπάνω εικόνα. Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι αρχικά εκδόθηκε ένας κανονισμός πλατείας Μοναστηρακίου. Η ανάγνωσή του, σήμερα, μπορεί να προκαλέσει γέλιο μέχρι δακρύων.
Υπό τις σημερινές συνθήκες, μόνο ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να λάβει πρωτοβουλίες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια γυρίζονται στην πλατεία πλήθος διαφημιστικών ταινιών. Δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή για να χρηματοδοτήσουν ένα ταμείο συντήρησης της πλατείας; Εκτός κι αν έχουμε αποφασίσει ότι θα πετάξουμε άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ από το παράθυρο.
Πηγη: Καθημερινή
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr