Story of a Marathon top man : Δημήτρης Θεοδωρακάκος ο δυνατός κωπηλάτης που έγινε σούπερ πρωταθλητής σε Μαραθώνιους στην Ελλάδα αλλά και στο Σινικό τείχος !

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος είναι ένας αθλητής που τον κέρδισε τελικά το τρέξιμο τόσο λόγω της πρακτικότητάς του όσο και λόγω της εναλλαγής των τοπίων ενός υπαίθριου διαγωνισμού.

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος είναι ένας αθλητής που τον κέρδισε τελικά το τρέξιμο τόσο λόγω της πρακτικότητάς του όσο και λόγω της εναλλαγής των τοπίων ενός υπαίθριου διαγωνισμού.



Στην περίπτωση του 36χρονου Δημήτρη Θεοδωρακάκου ισχύει το ρητό «μία φορά αθλητής, για πάντα αθλητής». Το παραδέχεται και ο ίδιος: «Είμαι αθλητής σε όλη μου τη ζωή. Ξεκίνησα από την κωπηλασία, από τα χρόνια του γυμνασίου, και μέχρι το 2005 είχα συμμετάσχει σε παγκόσμια πρωταθλήματα και μεσογειακούς αγώνες. Ασφαλώς, έχω κερδίσει και αρκετά πανελλήνια πρωταθλήματα...».



Το 2005 αποφάσισε να ξεκινήσει το τρέξιμο, έπειτα από διάφορες αρνητικές συγκυρίες στον χώρο της κωπηλασίας, όπως η δυσκολία ανεύρεσης πληρώματος, αλλά και τη διαπίστωση εκ μέρους του ορισμένων κρουσμάτων μεροληψίας υπέρ κάποιων αθλητών. «Τώρα έχουν έρθει ξένοι προπονητές και η κωπηλασία έχει εκτοξευτεί». Παράλληλα, συναθλητές του τον έπεισαν να τρέξει στις αρχές φθινοπώρου στον μαραθώνιο. Η καινούργια δραστηριότητα τον κέρδισε γιατί, όπως υπογραμμίζει, «είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις χωρίς κανένα πρόβλημα έξω ακριβώς από την πόρτα του σπιτιού σου».



Η αγάπη του για το τρέξιμο έγινε εμφανής και από τις διακρίσεις που κέρδισε. «Αφού ξεκίνησα τον μαραθώνιο, έχω κερδίσει δύο φορές το πανελλήνιο πρωτάθλημα (το 2009 και το 2011), έχω τερματίσει τέσσερις φορές δεύτερος και μία φορά τρίτος. Αναφερόμαστε στον κλασικό μαραθώνιο, που διεξάγεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Παράλληλα έχω τρέξει και σε άλλους σημαντικούς αγώνες, όπως ο Μαραθώνιος του Σινικού Τείχους πέρυσι τον Μάιο, στον οποίο κέρδισα.



Εκείνη τη χρονιά, επίσης, σημείωσα τη νίκη που θεωρώ την πιο δύσκολη, στο Transalpine, έναν πολύ γνωστό αγώνα ορεινού τρεξίματος οκτώ ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου διέσχισα τις Αλπεις και τέσσερις χώρες, ξεκινώντας από τη Γερμανία». Τις πιο πρόσφατες διακρίσεις ο Ελληνας αθλητής τις έχει κερδίσει στο ορεινό τρέξιμο ή αλλιώς trail running. «Στο βουνό κερδίζω διαρκώς στην Ελλάδα από το 2008. Πέρυσι κέρδισα τον Μαραθώνιο Ολύμπου, στον οποίο δεν είχε κερδίσει κανένας Ελληνας». Επειτα από τόσες διακρίσεις δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Salomon, μία από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής αθλητικών παπουτσιών στον κόσμο, έχει επιλέξει τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο ως σύμβουλο για την κατασκευή υποδημάτων για το τρέξιμο.



Πηγή έμπνευσης παραμένουν οι ατέλειωτες προπονήσεις. «Εννοείται ότι ένας αθλητής του επιπέδου μου, με επιδόσεις στα όρια Ολυμπιακών Αγώνων, αφιερώνει αρκετές ώρες. Τα καθημερινά χιλιόμετρα στη βασική προετοιμασία ξεπερνούν τα τριάντα, με μεγάλη ποικιλία εντάσεων. Εχω έναν συνεργάτη ως προπονητή αλλά το πρόγραμμα το βγάζω και εγώ πλέον, επειδή το βουνό που κάνω είναι κάτι που δεν υπάρχει στη βιβλιογραφία με συγκεκριμένα προγράμματα. Αναφερόμενος στο βουνό εννοώ το trail, ένα κομμάτι του οποίου είναι οι city trail αγώνες, δηλαδή μέσα στην πόλη». Ο ρόλος του city trail είναι να ενώσει αυτούς τους δύο κόσμους, του βουνού και της ασφάλτου. Αυτοί οι αγώνες και το στυλ προπόνησης έχουν στόχο να απεγκλωβίσουν τον μέσο δρομέα από το ρολόι του και από το τρέξιμο και να εκμεταλλευτεί ό,τι έχει να του προσφέρει η πόλη –ανηφόρες, κατηφόρες, σκαλοπάτια–, να παίξει με το σώμα του, να γίνει δηλαδή πιο διασκεδαστικό το τρέξιμο, αλλά και να προετοιμαστεί ένας δρομέας για ορεινή διαδρομή».



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο πρώτος αγώνας city trail στην Ελλάδα διεξήχθη στη Λαμία. «Εκεί ο αγώνας βγήκε εκτός πόλης και πήγαμε στο βουνό, δηλαδή δεν ήταν ακριβώς city trail αλλά city and trail».

www.hommemagazine.gr / Κείμενο: Θανάσης Διαμαντόπουλος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr