Αχ Νένα μου Ισμυρνόγλου: τι Μπέργκερ με ψάρι ψητό και «ρώσικη» με αβοκάντο είναι αυτό; Λιποθύμησα από την νοστιμιά!
Ευχαριστούμε το gastronomos.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Υλικά
- 8 ψωμάκια για μπέργκερ ή σάντουιτς της αρεσκείας μας
- 4 μεσαία φιλέτα (ή 1 μεγάλο), συνολικά 650 - 700 γρ., από φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι
- λίγο ελαιόλαδο για το ψάρι
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
Για το λαδολέμονο
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 ξερό φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. σούπας άνηθος, χοντροκομμένος
- 4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 ίνες κρόκος Κοζάνης (σαφράν), διαλυμένες σε 1 κουταλιά ζεστό νερό
Για τη «ρώσικη» από αβοκάντο
- 1 μέτριο αβοκάντο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 1 μικρό καρότο + 1/4 μεσαίο φινόκιο, βρασμένα για 10΄ και 5΄ αντίστοιχα και ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Λαδολέμονο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να ενωθούν σε μια σχεδόν ομοιόμορφη σάλτσα.
Μαρινάρισμα: Κόβουμε τα 4 φιλέτα του ψαριού στα 2 (ή το μεγάλο φιλέτο σε 8 ισομεγέθη κομμάτια). Τα βάζουμε σε ένα ρηχό σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο, τα περιχύνουμε με το μισό λαδολέμονο, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για 30΄ - 1 ώρα.
«Ρώσικη»: Σουρώνουμε το υπόλοιπο λαδολέμονο σε ένα μικρό σκεύος, το βάζουμε ξανά στο μούλτι, προσθέτουμε το αβοκάντο, τη μουστάρδα, αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιόμορφος πολτός. Βάζουμε σε ένα σκεύος που να κλείνει τον πολτό, προσθέτουμε το καρότο και το φινόκιο, ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε.
Ψήσιμο: Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου ώστε να ζεσταθεί ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180° C ή στις αντιστάσεις στους 220° C (πρέπει να είναι καυτός όταν βάλουμε το ψάρι, για να ψηθεί και να κάνει κρούστα χωρίς να «βράσει» και να αποβάλει τους χυμούς του).
Πετάμε τη μαρινάδα, αλείφουμε τα κομμάτια ψαριού με λίγο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς. Τα ψήνουμε για 6 λεπτά στις αντιστάσεις ή στον αέρα ή 5 λεπτά στο γκριλ, τα γυρνάμε και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά στις αντιστάσεις ή στον αέρα ή 3 λεπτά στο γκριλ. Τα τελευταία 3 λεπτά του ψησίματος βάζουμε και τα ψωμάκια κομμένα στη μέση να ζεσταθούν. Βγάζουμε τα φιλέτα από τον φούρνο και τα πασπαλίζουμε με την ξερή ρίγανη.
Σερβίρισμα: Αλείφουμε τα ψωμάκια εσωτερικά με τη «ρώσικη». Μοιράζουμε τα φιλέτα του ψαριού στα ψωμάκια. Σερβίρουμε 2 μπέργκερ (ή 4 ανοιχτά ψωμάκια με ψάρι) σε κάθε πιάτο και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.
Μερίδες 4
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr