Το απόλυτο γαστρονομικό αφιέρωμα του καλοκαιριού: Σουβλάκια από το Α στο Ω: Με κοτόπουλο ή αρνί με homemade μπαρμπέκιου ή με μέλι με κάρρυ ή της ''Παναγίας τα μάτια''για να ευφρανθείτε οικογενειακώς
Μυστικά, συμβουλές, οδηγίες, κόλπα και λαχταριστές συνταγές για την αγαπημένη μας λιχουδιά.
Σουβλάκια κοτόπουλου με κάρι
Στρώσε το τραπέζι, το δείπνο θα είναι έτοιμο σε 20'.
Υλικά
700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
1 κουτ. σούπας κάρι
1 κοφτή κουτ. σούπας μαυροκούκι (μαυροσούσαμο) ή άσπρο σουσάμι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
350 γρ. φρέσκα μανιτάρια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πλυμένα και ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
λίγα φύλλα μαϊντανού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο
120 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 μέτρια λεμόνια
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
1/2 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
2 - 3 στήμονες σαφράν
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄ Μαγείρεμα 10΄-15΄
Διαδικασία
Λαδολέμονο: Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά για το λαδολέμονο και το κρατάμε σε ένα μπολ.
Κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200° C. Κόβουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε όσο το δυνατόν πιο ισομεγέθεις κύβους, τους βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας από το λαδολέμονο, το κάρι, το μαυροκούκι ή το σουσάμι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε τα κομμάτια σε ένα λαδωμένο ταψί ή τα περνάμε σε καλαμάκια για σουβλάκι και τα ψήνουμε για 10 - 15 λεπτά περίπου.
Σαλάτα: Παράλληλα, καθαρίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα, για να απομακρύνουμε τα χώματα, και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σαλάτα και 4 - 5 κουταλιές της σούπας από το λαδολέμονο και ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα: Μοιράζουμε το κοτόπουλο στα πιάτα και συνοδεύουμε με τη μανιταροσαλάτα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.
Σουβλάκια κοτόπουλου με σπιτική σάλτσα BBQ
Η Ντίνα Νικολάου άναψε το γκριλ... Η παράδοση θέλει το σπίτι να μυρίσει τσίκνα σήμερα.
Υλικά
800-1.000 γρ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους περίπου 2,5 εκ.
φύλλα δάφνης, φρέσκα ή ξερά, κομμένα στη μέση
αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα bbq
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε πολύ ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη (σε σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά)
2 κουτ. σούπας γούστερ σος (στα σούπερ μάρκετ, συνήθως στα ράφια με τα αρτύματα όπως η σόγια σος ή κοντά στις μουστάρδες και στις κέτσαπ)
3 κουτ. σούπας κέτσαπ ή 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή ξίδι από λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
Μερίδες 8 μεγάλα σουβλάκια
Προετοιμασία 10΄ Αναμονή περίπου 30΄ Ψήσιμο περίπου 15΄
Διαδικασία Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαραθεί ελαφρώς, και προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 3-4 λεπτά ακόμη. Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και προσθέτουμε τα 2/3 της σάλτσας. Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί και να απορροφήσει τα αρώματά της, για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Περνάμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια και ενδιάμεσα βάζουμε τα κομμάτια από τα φύλλα δάφνης. Ακουμπάμε τα σουβλάκια στη σχάρα και τα βάζουμε κάτω από τις αντιστάσεις του γκριλ, στην υψηλότερη θέση του φούρνου, βάζοντας όμως σε χαμηλότερη θέση ένα ταψί με λίγο νερό για να μη λερώσουμε τον φούρνο και «καπνίσει». Τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μόλις πάρουν χρώμα, ελέγχουμε αν έγιναν, και, αν είναι ψημένα στο εσωτερικό τους, τα αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται (η σάλτσα λόγω των υλικών είναι λογικά αρκετά αλμυροπικάντικη) και τα σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Διαφορετικά τα ψήνουμε για λίγο ακόμη γυρνώντάς τα τακτικά για να μη μας καούν.
Τα συνοδεύουμε με λαδωμένες πίτες για σουβλάκι ή αραβικές πίτες που ζεσταίνουμε για λίγο στο καυτό γκριλ και εν συνεχεία πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, θυμάρι και πάπρικα. Εναλλακτικά, φρυγανίζουμε ψωμί και το αλείφουμε με λαδορίγανη.
Συμβουλή Αν πήξει η σάλτσα μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού.
Σουβλάκια χοιρινά με θυμάρι και μέλι
Μια πλούσια πράσινη σαλάτα με άνηθο και λαδόξιδο θα συνοδεύσει ιδανικά το πιάτο αυτό.
Υλικά
800 γρ. χοιρινό ψαχνό από μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους για σουβλάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα καρέ
1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή
1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο (ταιριάζει και το δεντρολίβανο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄ Ψήσιμο περίπου 15΄
Διαδικασία Περνάμε σε σουβλάκια τους κύβους του κρέατος εναλλάξ με κομμάτια κρεμμυδιού. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το μέλι, το λάδι, το ξύσμα λεμονιού, την πάπρικα και αλατοπίπερο. Αλείφουμε τα σουβλάκια με αυτό το μείγμα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο γκριλ, σε ένα από τα ψηλά ράφια, για περίπου 15 λεπτά συνολικά (3-4 λεπτά από κάθε πλευρά). Σε χαμηλότερο ράφι βάζουμε ένα ταψί με λίγο νερό για πέφτουν εκεί τα υγρά του ψησίματος και να μην καπνίσει ο φούρνος. Ελέγχουμε αν έγιναν κόβοντας ένα μικρό κομμάτι κρέατος – πρέπει να μην υπάρχει ίχνος αίματος στο εσωτερικό του. Αν δεν έχει γίνει, τα κατεβάζουμε μια σκάλα και τα ψήνουμε για ελάχιστα λεπτά επιπλέον, προσέχοντας να μη μαυρίσουν. Μόλις τα ξεφουρνίσουμε, τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.
Συνοδεύουμε με Ρύζι ή απλή πατατοσαλάτα με λάδι, κάππαρη και μαϊντανό. Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε μια πλούσια πράσινη σαλάτα με άνηθο και λαδόξιδο.
Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες συνταγές - gastronomos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr