Φρικασέ για vegetarians με μανιτάρια πλευρώτους portobello και agaricus ! Πρώτο πιάτο για βραβείο

Το γνωστό φρικασέ το φτιάχνουμε σήμερα νηστίσιμο με υλικά φρέσκα και αρώματα έντονα, νόστιμο και εύκολο. Όχι μόνο βέβαια όταν νηστεύουμε αλλά και όταν θέλουμε να αποφύγουμε το κρέας είναι ιδανική λύση για ένα λαδερό φαγητό. Τριών ειδών μανιτάρια και μαρούλι, με λεμόνι και θυμάρι είναι τα βασικά υλικά της συνταγής που συνθέτουν ένα γευστικό αποτέλεσμα υπέροχο!!!

Το γνωστό φρικασέ το φτιάχνουμε σήμερα νηστίσιμο με υλικά φρέσκα και αρώματα έντονα, νόστιμο και εύκολο. Όχι μόνο βέβαια όταν νηστεύουμε αλλά και όταν θέλουμε να αποφύγουμε το κρέας είναι ιδανική λύση για ένα λαδερό φαγητό. Τριών ειδών μανιτάρια και μαρούλι, με λεμόνι και θυμάρι είναι τα βασικά υλικά της συνταγής που συνθέτουν ένα γευστικό αποτέλεσμα υπέροχο!!!


Υλικά
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ. Μανιτάρια Porto Bello κομμένα σε καρέ
300 γρ. Μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε καρέ
250 γρ. Μανιτάρια Agaricus (τα μικρά λευκά) τεμαχισμένα
4 κ.σ. ελαιόλαδο/ 1 κ.σ. για σοτάρισμα του κάθε είδους μανιταριών & 1 για το κρεμμύδι
1 ποτήρι λευκό κρασί ή 100 ml
500ml ζωμό λαχανικών ή 1 κούπα του νες
1 μαρούλι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κορν φλάου
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
Θυμάρι
½ κ.γ. γλυκάνισο κοπανισμένο
Λίγα κλωναράκια άνηθο
½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
Αλάτι & πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο για να ρίξουμε στο τέλος σε κάθε πιάτο.

Εκτέλεση
Σκουπίζω τα μανιτάρια με μια πετσέτα καλά.
Tip.: Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε ποτέ. Τα σκουπίζουμε καλά ώστε να διώξουμε το χώμα. Έχουν σαν σύνθεση τόση υγρασία που δε θέλουμε να την ενισχύσουμε.
Κόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε διαφορετικό μπολ ανά είδος.
Ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε ανά είδος τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν.
Tip. Στο σοτάρισμα φροντίζουμε να μπαίνουν στο τηγάνι λίγα λίγα τα μανιτάρια και όχι όλα μαζί γιατί έτσι πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Τα μανιτάρια σοτάρονται σε πολύ δυνατή φωτιά.

Σοτάρουμε και τα τρία είδη μανιταριών και κάθε φορά τα αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο σκόρδο σε σκόνη. Τελευταίο σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλωμένη φωτιά. Τοποθετούμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε μια άνετη κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί σβήνουμε με το κρασί. Όταν αυτό εξατμιστεί προσθέτουμε το ζωμό το γλυκάνισο, το θυμάρι και το μαρούλι και το άνηθο. Αφήνουμε για 5 λεπτά να πάρουν τα υλικά μια βράση και παίρνοντας μια μεγάλη κουτάλα από το ζουμί της κατσαρόλας, προσθέτουμε στο Multi και το χυμό λεμονιού με το κορν φλαου. Χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί και το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Στο σερβίρισμα προσθέτουμε ελαιόλαδο κατά προτίμηση στο πιάτο μας, όπου θα δώσει εξαιρετική επίγευση.
Tip: Στα μανιτάρια porto Bello συνήθως αφαιρούμε την κάτω επιφάνειά τους (σκούρα), έτσι ώστε να μη δώσουν μαύρο χρώμα στο φαγητό μας… εκτός και αν είναι σάλτσα σκουρόχρωμη οπότε και είναι επιθυμητό.
Πηγή: mastercook.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr