Ποδηλατούμε και "μοιραζόμαστε τον κοινό χώρο" με τους συνανθρώπους μας - Αυτοί είναι οι λόγοι που το ποδήλατο θεωρείται κοινωνικό προσόν
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει στον κόσμο του ποδηλάτου για να γυμναστεί, να μετακινηθεί ή απλά να χαλαρώσει από την ολοένα πιο απαιτητική και μονότονη καθημερινότητα.
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει στον κόσμο του ποδηλάτου για να γυμναστεί, να μετακινηθεί ή απλά να χαλαρώσει από την ολοένα πιο απαιτητική και μονότονη καθημερινότητα.
Παράλληλα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η ανυπόφορη πλέον κυκλοφοριακή συμφόρηση που κλέβει καθημερινά πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο μας και η οικολογική ευαισθησία που αγγίζει όλες τις ηλικίες, κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, οδηγεί όλο και περισσότερο κόσμο στην χρήση του ποδηλάτου παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας.
Πολλοί είναι ακόμα οι άνθρωποι όμως που δεν χρησιμοποιούν το ποδήλατο για λόγους ασφαλείας, θεωρώντας ότι οι μεγάλες πόλεις σαν την Αθήνα δεν είναι και τόσο «φιλικές προς τον ποδηλάτη». Σίγουρα, όταν κάποιος πηγαίνει στη Δανία ή την Ολλανδία, η εικόνα που αντικρύζει μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ποδηλατικός παράδεισος. Η εικόνα δεν είναι όμως η ίδια και στο Λονδίνο ή το Παρίσι όπου και τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι και ακόμα περισσότερο οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν. Όμως, οι δύο αυτές πόλεις αλλά και άλλες όπως η Βαρκελώνη, έχουν βάλει πλάνα για να γίνουν από τις πιο φιλικές στον ποδηλάτη, παρ’ολες τις «αντιξοότητες» που αντιμετωπίζουν.
Τι κάνει επικίνδυνη τη χρήση του ποδηλάτου στις μεγαλουπόλεις όμως; Η απάντηση συνήθως είναι «οι δρόμοι και τα αυτοκίνητα». Αν δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά, ο κίνδυνος έρχεται από τους συνανθρώπους μας, τους αυτοκινητιστές, μοτοσυκλετιστές ή συμποδηλάτες μας. Δεν προέρχεται από τα μέσα που οδηγούν.
Είναι πολύ εύκολο να αισθανθούμε τον κίνδυνο από τα αυτοκίνητα που περνούν από δίπλα μας σαν να ανήκει μόνο σε αυτούς ο χώρος. Όμως κάποιος που θα αρχίσει να μετακινείται ακόμα και σε πόλεις σαν την Αθήνα, σιγά σιγά θα αρχίσει να συνηδειτοποιεί ότι το ποδήλατο μπορεί να τον μετακινήσει γρηγορότερα, ασφαλέστερα και με οφέλη προς την υγεία του.
Η ποδηλασία είναι ένα κοινωνικό προσόν κι έχει να κάνει περισσότερο με το αίσθημα του «μοιράζομαι τον κοινό χώρο» με τους συνανθρώπους μου παρά με τις ικανότητές μας να ποδηλατίσουμε. Όταν το καταλάβουν όλες οι πλευρές αυτό, τότε είμαστε στα μέσα μιας διαδρομής για καλύτερες και πιο ασφαλείς ποδηλατικές μετακινήσεις μέσα στην πόλη.
Όταν ποδηλατείτε στους δρόμους, λίγη ευγένεια κι ένα χαμόγελο ακόμα και σε αυτούς που δεν θέλουν να μοιραστούν το δρόμο θα μας κάνει όλους καλύτερους και θα βάλει σε σκέψεις ακόμα και τους πιο «κτητικούς».
Μερικές συμβουλές για την ασφάλεια ενώ ποδηλατείτε κάνουν τη μετακίνηση σας ασφαλέστερη αλλά και πιο διασκεδαστική.
• «Διαβάστε το δρόμο»
Παρατηρήστε το περιβάλλον δίπλα σας στο σύνολό του και κοιτάζετε γύρω σας, όχι μόνο απολύτως μπροστά σας. Μάθετε σιγά σιγά να «διαβάζετε» τους δρόμους αλλά και να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων, όπως ένα αυτοκίνητο που ίσως δεν σταματήσει σε μια διασταύρωση, ένας πεζός που θα πεταχτεί στο δρόμο, ή ένα λεωφορείο που θα ξεκινήσει και πάλι από τη στάση. Όσες περισσότερες ώρες ποδηλατείτε μέσα στην πόλη τόσο περισσότερο θα μαθαίνετε να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων και να αισθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά στο χώρο που κινείστε.
• Τοποθέτηση στο Δρόμο και Ορατότητα
Τις περισσότερες φορές που γίνεται ένα ατύχημα με ποδήλατο, ο οδηγός θα πει, «δεν τον είδα». Τα αυτοκίνητα ή καλύτερα οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν έχουν σκοπό να χτυπήσουν έναν ποδηλάτη που κινείται στο δρόμο. Απλά τις περισσότερες φορές ο ποδηλάτης δεν είναι ορατός στους οδηγούς.
Μην κινείστε πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο όταν ποδηλατείτε. Κοντά στα πεζοδρόμια μαζεύονται όλα τα γυαλιά και τα πετραδάκια που μπορεί να προσκαλέσουν ζημιά στα λάστιχά σας (σκασίματα). Επίσης, κοντά στα πεζοδρόμια βρίσκονται και οι σχάρες για τα νερά οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες να «εγκλωβίσουν» τη ρόδα του ποδηλάτου που περνάει από πάνω τους. Κινηθείτε προς το κέντρο της μιας λωρίδας και λίγο πιο μέσα έτσι ώστε να δώσετε το στίγμα σας στα αυτοκίνητα που θα βρεθούν από πίσω σας.
Επίσης, όταν ποδηλατείτε δίπλα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ποδηλατίστε σε απόσταση «μιας πόρτας». Δεν θέλετε ενώ ποδηλατείτε να ανοίξει ξαφνικά κάποιος οδηγός την πόρτα του αυτοκινήτου του και να βρεθείτε, χωρίς να το καταλάβετε, μέσα στο αυτοκίνητο.
• Ηρεμία και αποφασιστικότητα
Όταν κινείστε στο δρόμο, μην κάνετε απότομες ή νευρικές κινήσεις. Αποφασίστε την πορεία που θέλετε να πάτε και πραγματοποιήστε την. Μην αλλάζετε το ρυθμό σας απότομα (μια γρήγορα, μια σιγά), μην κάνετε προσπεράσεις αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τις κάνετε και μην οδηγείτε επικίνδυνα ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Όταν θέλετε να στρίψετε, αφήστε το δεξί ή αριστερό σας χέρι από το τιμόνι, ανάλογα προς τα που στρίβετε και σηκώστε το χέρι σας να έρθει παράλληλα με το έδαφος. Το χέρι σας είναι σαν το φλας του αυτοκινήτου που ενημερώνει την κυκλοφορία προς πια κατεύθυνση θα κινηθείτε.
Μην αλλάζετε γνώμη τελευταία στιγμή. Όταν αποφασίζετε ότι θα στρίψετε δεξιά, κάντε το. Όταν σας δίνουν προτεραιότητα να περάσετε, περάστε αμέσως, μην διστάσετε. Το ίδιο ισχύει και όταν δίνετε εσείς προτεραιότητα, σε αυτοκίνητα ή πεζούς. Η απότομη αλλαγή πορείας και η νευρική οδήγηση είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει ατύχημα, είτε σε εσάς, είτε σε κάποιο συμπολίτη σας. Μην το προξενήσετε.
Οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι επειδή οι άνθρωποι τους κάνουν επικίνδυνους. Δείξτε τα κοινωνικά σας προσόντα όταν θα βγείτε στο δρόμο, οδηγήστε το ποδήλατό σας με σεβασμό προς τους συνανθρώπους σας και με ένα ευγενικό χαμόγελο, μοιραστείτε το δρόμο μαζί τους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr