Όταν ο Άκης ο Πετρετζίκης μας φτιάχνει Caesar salad σε 30 και μετά τάρτα λεμόνι πραλίνα σε 40´ τις καλείς τις συμμαθήτριες σου για light dinner στον κήπο, ε ναι!
Μέθοδος Εκτέλεσης
Eυχαριστούμε το http://akispetretzikis.com για την παραχώρηση των συνταγών
Για το κοτοόπουλο:
- Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας. Αλείφουμε καλά με τα χέρια μας να πάει παντού.
- Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά, σε σημείο που να βγάζει καπνούς.
- Δίνουμε χρώμα στα φιλέτα μας στο τηγάνι.
- Παράλληλα, παίρνουμε ένα μικρό ταψάκι, ίσα ίσα να χωράνε τα κοτόπουλα μέσα και βάζουμε στον πάτο τα 3 κλαδάκια απο τα μυρωδικά και το σκόρδο.
- Όταν πάρει το κοτόπουλο χρώμα, το μεταφέρουμε στο ταψάκι πάνω απο τα μυρωδικά. Με τον τρόπο αυτό, όταν ψήνεται θα περάσουν όλα τα αρώματα μέσα στο κοτόπουλο.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε καυτό πάνω απο το κοτόπουλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Για το dressing:
- Στο μίξερ με τα μαχαίρια ρίχνουμε τις αντζούγιες, το σκόρδο και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
- Ρίχνουμε το μείγμα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
- Προσθετουμε και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε και πάλι.
- Τέλος για να αραιώσει το dressing μας, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, πιπέρι και λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο για χρώμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τα κρουτόν:
- Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τους κύβους του ψωμιού.
- Σε ένα τηγάνι δίνουμε χρώμα στο ψωμί μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι.
- Μετά απο 3 λετπά ρίχνουμε λίγο βούτυρο και αφαιρούμε όταν πάρουν χρώμα.
Για το σεβίρισμα:
- Καθαρίζουμε το iceberg βγάζοντας τα εξωτερικά του φύλλα και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια
- Το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε 2 κ.σ. dressing και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα κρουτόν, το κοτόπουλο ψιλοκομμένο, επιπλέον παρμεζάνα, λίγο ακόμα dressing και απολαμβάνουμε!
Συστατικά
Για το κοτόπουλο:
- 2 φιλέτα κοτόπουλο
- λίγο ελαιόλαδο
- πιπέρι φρέσκο
- αλάτι
- 1 κλ. θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο
- 2 σκ. σκόρδο, σπασμένες
- 2 κ.σ. βούτυρο
Για το dressing:
- 10 αντζούγιες φιλεταρισμένες
- 1 σκ. σκόρδο
- αρκετό ελαιόλαδο
- 250 γρ. μαγιονέζα
- 50 γρ. τριμ. παρμεζάνα
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- μαιντανό ψιλοκομμένο
Για τα κρουτόν:
- 3-4 φέτες ψωμί για τοστ, σε μικρά κυβάκια
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι - πιπέρι
- 1 σκ. σόρδο σπασμένη
- θυμάρι
Για το σερβίρισμα:
- Επιπλέον παρμεζάνα
- 1 iceberg
Τάρτα λεμόνι πραλίνα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς (ση συνέχεια θα χαμηλώσουμε)
Για τη βάση
-
Χτυπάμε στο μπλέντερ με τα μαχαίρια τα μπισκότα με τα φουντούκια να γίνουν τρίμμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα, μετά τους κρόκους και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Θέλουμε η βάση μας να έχει την ίδια γεύση με την γέμισή μας για αυτό το λόγο βάζουμε το ξύσμα και το φουντούκι!
-
Βάζουμε τα υλικά της βάσης σε μία ταρτιέρα (διάμετρος 28εκ.) κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση και με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια ενός ποτηριού απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της ταρτιέρας όσο πιο ψηλά μπορούμε.
-
Βάζουμε την τάρτα μας στο ψυγείο για 5-10 λεπτά μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση.
Για τη γέμιση
-
Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός (όχι στο μίξερ) το ζαχαρούχο γάλα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Η κρέμα πήζει λίγο και μιας το κάθε λεμόνι έχει διαφορετική οξύτητα δοκιμάζουμε για να δούμε πόσο και αν θα προσθέσουμε άλλο εξαρτάται από το γούστο μας. Μόλις το λεμόνι είναι κοντά στα γούστα μας προσθέτουμε τους κρόκους.
-
Σε αυτό το σημείο εαν επιθυμούμε προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο έντονο χρώμα!
-
Αφαιρούμε την βάση απο το ψυγείο.
-
Με δύο κουτάλια σχηματίζουμε μπαλάκια από την πραλίνα και τα τοποθετούμε στη βάση της τάρτας διάσπαρτα (μπουκίτσες απο σοκολάτα).
-
Ρίχνουμε ανάμεσα απο την πραλίνα την γέμισή μας.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 20-25 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η γέμισή μας έσφιξε.
-
Εαν θέλουμε με τα ασπράδια που μας έμειναν, κάνουμε μαρέγκα και διακοσμούμε την τάρτα μας απο πάνω. Βάζουμε τον φούρνο στο τέρμα (230 βαθμούς) και παστεριώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα οι κορυφές!
-
Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε!!
Συστατικά
Υλικά για τη βάση
-
250 γραμμάρια μπισκότα digestive
-
50 γραμμάρια φουντούκια
-
2 κρόκοι αυγού
-
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
-
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
-
ξύσμα από 1 λεμόνι
Υλικά για τη γέμιση
-
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
-
3 κρόκοι αυγού
-
χυμό από 2-3 λεμόνια
-
200 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού
-
προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr