Πεντανόστιμο ριζότο με μύδια, κολοκυθάκια και σαφράν από τον master των θαλασσινών Λευτέρη Λαζάρου!



Eυχαριστούμε το missbloom.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Yλικά:

300 γρ. ρύζι carnaroli
1 1/2 κιλό μύδια με τσόφλι, πολύ καλά πλυμμένα και καθαρισμένα εξωτερικά
200 γρ. Κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια
1 κουταλιά του γλυκού σαφράν
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1500 ml νερό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

http://www.greekfood.tv/content/data/multimedia/images/prosopa/lazarou-baroulko.jpg

Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το σκόρδο και τα πολύ καλά πλυμένα μύδια με το κέλυφος. Βάζουμε λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε τα μύδια μέχρι να ανοίξουν. Σουρώνουμε και κρατάμε ένα λίτρο από το νερό που χρησιμοποιήσαμε για να αχνίσουμε τα μύδια. Βγάζουμε τα μύδια από το κέλυφος και τα κρατάμε κάπου ζεστά(αν θέλετε τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο). Βάζουμε λίγο λάδι σε χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το ρύζι. Χρησιμοποιούμε μία ξύλινη κουτάλα να το ανακατέψουμε και αφήνουμε το ρύζι να πάρει χρώμα για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Στη συνέχεια το σαφράν και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό από τα μύδια -μια κουταλιά την φορά- και ανακατεύουμε. Στο μεταξύ σοτάρουμε τα κολοκυθάκια με λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνουν τραγανιστά. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα μύδια και το ανακατεύουμε προσεκτικά. Σκεπάζουμε το ριζότο και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά. Βάζουμε το ριζότο σε ένα μακρόστενο πιάτο και γαρνίρουμε την άλλη πλευρά του πιάτου με ένα «μπουκέτο» με τα τραγανιστά κολοκυθάκια.

Tips: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μύδια με τα κυδώνια. Είναι πολύ πιο ακριβά αλλά είναι αρκετά πιο νόστιμα. Προσέξτε το ζωμό να τον φιλτράρετε καλά γιατί τα κυδώνια κρατούν άμμο.λικά:

300 γρ. ρύζι carnaroli
1 1/2 κιλό μύδια με τσόφλι, πολύ καλά πλυμμένα και καθαρισμένα εξωτερικά
200 γρ. Κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια
1 κουταλιά του γλυκού σαφράν
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1500 ml νερό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση


Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το σκόρδο και τα πολύ καλά πλυμένα μύδια με το κέλυφος. Βάζουμε λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε τα μύδια μέχρι να ανοίξουν. Σουρώνουμε και κρατάμε ένα λίτρο από το νερό που χρησιμοποιήσαμε για να αχνίσουμε τα μύδια. Βγάζουμε τα μύδια από το κέλυφος και τα κρατάμε κάπου ζεστά(αν θέλετε τυλίξτε τα με αλουμινόχαρτο). Βάζουμε λίγο λάδι σε χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το ρύζι. Χρησιμοποιούμε μία ξύλινη κουτάλα να το ανακατέψουμε και αφήνουμε το ρύζι να πάρει χρώμα για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Στη συνέχεια το σαφράν και σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό από τα μύδια -μια κουταλιά την φορά- και ανακατεύουμε. Στο μεταξύ σοτάρουμε τα κολοκυθάκια με λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να γίνουν τραγανιστά. Όταν το ριζότο είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τα μύδια και το ανακατεύουμε προσεκτικά. Σκεπάζουμε το ριζότο και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά. Βάζουμε το ριζότο σε ένα μακρόστενο πιάτο και γαρνίρουμε την άλλη πλευρά του πιάτου με ένα «μπουκέτο» με τα τραγανιστά κολοκυθάκια.

Tips:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μύδια με τα κυδώνια. Είναι πολύ πιο ακριβά αλλά είναι αρκετά πιο νόστιμα. Προσέξτε το ζωμό να τον φιλτράρετε καλά γιατί τα κυδώνια κρατούν άμμο. - See more at: http://www.missbloom.gr/gourmet/syntages-apo-chef/5537/articles/rizoto-…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr