Κρατηθείτε! Ο σεφ Κωνσταντίνος Μουζάκης μας δείχνει πώς να φτιάχνουμε ένα λαχταριστό και πεντανόστιμο σουβλάκι με... χταπόδι!
Βράζουμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά μαζί με το κρεμμύδι, τα γαρίφαλα, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει.
Εκτέλεση:
Βράζουμε το χταπόδι σε μέτρια φωτιά μαζί με το κρεμμύδι, τα γαρίφαλα, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε το νερό στο οποίο έβρασε, κρατώντας ένα φλιτζάνι. Ταυτόχρονα, βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το balsamico, τον χυμό του κόκκινου σταφυλιού και το νερό από το μαγείρεμα του χταποδιού μέχρι να μειωθεί η ποσότητα των υγρών στο μισό φλιτζάνι περίπου. Μαρινάρουμε σε ένα μπολ τα πλοκάμια του χταποδιού με το μείγμα ξιδιού και σταφυλιού που ετοιμάσαμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, περνάμε το κάθε πλοκάμι κατά μήκος σε ένα σουβλάκι έτσι ώστε να διατηρηθεί στο σχήμα του. Ψήνουμε τα σουβλάκια σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να καραμελώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε. Tip: Αν θέλετε να διατηρήσει το χταπόδι το χρώμα του και τις βεντούζες του άθικτες, θα πρέπει να το βουτήξετε τρεις ή τέσσερις φορές για 30 περίπου δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει και μετά να προχωρήσετε στο μαγείρεμά του με οποιονδήποτε τρόπο θέλετε.
Υλικά (για 8 σουβλάκια):
1 χταπόδι (2 κιλών) καθαρισμένο χωρίς κεφάλι και κομμένο σε 8 πλοκάμια1 κρεμμύδι κομμένο στα 8 2 γαρίφαλα 2 δαφνόφυλλα1 κουτ. σούπας δενδρολίβανο 1 φλιτζάνι balsamico παλαιωμένο 1 φλιτζάνι χυμό κόκκινου σταφυλιούΑλάτι, πιπέρι
Το who is who του Κων/νου Μουζάκη
Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στην ζαχαροπλαστική και μαγειρική τέχνη. Εργάζεται ως ιδιωτικός chef σε βίλες υψηλών προσώπων, κτήματα δεξιώσεων, θαλαμηγούς και σε σκάφη αναψυχής, έχει παρουσιάσει την Μεσογειακή κι Ελληνική κουζίνα σε διεθνή συνέδρια, τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ακόμη, έχει συμμετάσχει σε συγγραφή βιβλίου μαγειρικής με θέμα την υγιεινή διατροφή, σύνταξη συνταγών σε περιοδικά, ιστοσελίδες και εφημερίδες στον διεθνή και ελληνικό τύπο. Έχει ειδικότητα στην Μεσογειακή και Ελληνική Παραδοσιακή κουζίνα, στο ελληνικό πρωινό, και σε είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.
Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος , της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας.(ChefClub of Greece), της Παγκόσμιας ‘Ενωσης Αρχιμαγείρων WACS, αλλά και Πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας. Εισηγητής στο ΤΕΙ και PastryChef στο IEK ΞΥΝΗ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr