Ο Γιάννης Μπαξεβάνης φτιάχνει απόψε ψητή φέτα σε φύλλο με μαρμελάδα ντομάτας και εμείς χαιρόμαστε με τη λιχουδιά!
Η µαρµελάδα αυτή συµπυκνώνει τη γεύση της ώριµης ντοµάτας και ταιριάζει επίσης µε φρέσκο ψωµί και ανθότυρο
Παραδοσιακά ταιριάζουµε το τυρί µε γλυκές γεύσεις. Τη γραβιέρα ή τη µυζήθρα µε µέλι στην Κρήτη, διάφορα τυριά µε φρούτα στη Γαλλία, αλλά και µε µαρµελάδες στην Ιταλία. Ετσι, λοιπόν, κι εγώ έφτιαξα αυτή τη µαρµελάδα ντοµάτας που ταιριάζει υπέροχα µε τη φέτα (υλικά για 6 άτοµα).
Για τη µαρµελάδα ντοµάτας διαλέγω 1 κιλό ντοµάτες κόκκινες, αλλά σφιχτές. Βγάζω µε το µαχαίρι τον αφαλό της ντοµάτας και χαράζω τον φλοιό σταυρωτά, χωρίς να πληγώσω πολύ το ψαχνό. Ζεµατίζω τις ντοµάτες σε βραστό νερό για µερικά δευτερόλεπτα, τις βγάζω, τις κρυώνω αµέσως σε παγάκια και αφαιρώ τη φλούδα τους. Τις κόβω στα 4 και πιέζοντας µε την παλάµη βγάζω τα σπόρια. Τις κόβω σε κύβους.
Σε ένα τηγάνι ρίχνω 2 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο, τσιγαρίζω τους κύβους ντοµάτας και προσθέτω 3 κ.σ. ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να καραµελώνουν, σβήνω µε 1 φλ. του καφέ ξίδι και 2 κ.σ. χυµό λεµονιού. Προσθέτω λίγο αλάτι, 2 κ.γ. ταµπάσκο και 1 κ.γ. ξύσµα λεµονιού, ακέρωτο. Βράζω µερικά λεπτά σε σιγανή φωτιά, µέχρι να γλασάρει η µαρµελάδα µου.
Στρώνω στον πάγκο 6 φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνω. Τυλίγω µέσα στο καθένα, σαν φακελάκι, από 1 τετράγωνο κοµµάτι (περίπου 70 γρ.) σκληρή φέτα (στο σύνολο θα χρειαστούµε 500 γρ. σκληρή φέτα) και τα τοποθετώ σ’ ένα βουτυρωµένο ταψί. Χτυπάω 1 κρόκο αβγού και αλείφω µε τη βοήθεια ενός πινέλου τα πιτάκια. Ψήνω σε φούρνο στους 160°C, µέχρι να ροδίσουν. Σερβίρω το κάθε φακελάκι µε τη µαρµελάδα ντοµάτας ξεχωριστά.
Πηγή: Βήμα Gourmet
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr