Με επιστολή της στον Πρωθυπουργό η EBU: Ανησυχούμε βλέποντας μεγαλύτερο κυβερνητικό έλεγχο στη ΝΕΡΙΤ, με τη νέα ρύθμιση για το Εποπτικό
Έκθετη πολιτικά είναι η κυβέρνηση για τις αλλεπάλληλες μεθοδεύσεις της προκειμένου να ελέγξει ακόμη και την καχεκτική ΝΕΡΙΤ.
Έκθετη πολιτικά είναι η κυβέρνηση για τις αλλεπάλληλες μεθοδεύσεις της προκειμένου να ελέγξει ακόμη και την καχεκτική ΝΕΡΙΤ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση αναλαμβάνει απευθείας την αρμοδιότητα διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.
Η EBU σημειώνει ότι η διάταξη του νόμου που προέβλεπε "δικλείδες ασφαλείας από αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή και οι κανόνες για τον διορισμό των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου αποτελούσαν μέρος του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ" με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατάργηση της ΕΡΤ.
Ακόμη και ο νόμος για την ΕΡΙΤ προέβλεπε ειδική διαδικασία συγκρότησης φορέας αξιολόγησης των υποψηφίων για το Δ.Σ., περιορίζοντας την αρμοδιότητα του εποπτεύοντος υπουργού μόνο στο να επιλέγει από κατάλογο δέκα προτεινομένων τα επτά τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη. Με την επίμαχη νέα ρύθμιση η αρμοδιότητα επανέρχεται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καταρτίζει τον κατάλογο υποψηφίων και στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με απλή πλειοψηφία να αποφασίζει.
Η επιστολή της EBU έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι εκκρεμεί (στα τέλη Σεπτεμβρίου) η απόφαση για την ένταξη της ΝΕΡΙΤ στον ευρωπαϊκό οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνει ότι η πορεία σύστασης της ΝΕΡΙΤ, από την κορυφή μέχρι τις προσλήψεις του προσωπικού, είναι διαβλητή και οδηγεί σε ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο της Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε από το β' θερινό τμήμα της Βουλής, στο νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, μαζί με άλλες ρυθμίσεις υπέρ της ραδιοτηλεοπτικής διαπλοκής.
Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό εστάλη επίσης προς τον πρόεδρο της Βουλής και την κυβερνητική εκπρόσωπο.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Θ. Φορτσάκης, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί σε λίγο καιρό μετά την εκλογή του ως πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, έσπευσε να προκηρύξει τη διαδικασία για τον διορισμό του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. με πενταετή θητεία, κίνηση με την οποία πρόλαβε την κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία ετοιμαζόταν να διορίσει νέο Εποπτικό Συμβούλιο και να ελέγξει το νέο Δ.Σ. Βυζαντινές αντιπαραθέσεις στο παλάτι της Αγίας Παρασκευής;
Η εξέλιξη με την επιστολή της EBU εκθέτει πολιτικά την κυβέρνηση και απονομοποιεί ακόμη περισσότερο την προσπάθεια συγκρότησης ενός υποκατάστατου της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr