Κοτόπουλο για καλοφαγάδες με σελινόριζα καροτάκια και νόστιμο κεφαλοτύρι
Υλικά
• 1 κοτόπουλο (περίπου 1,6 - 1,8 κιλά), κομμένο σε 8 κομμάτια
• 4 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια
• 2 μέτριες σελινόριζες, καθαρισμένες και κομμένες σε μπαστουνάκια
• 6 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ή θυμάρι (μήκους περίπου 8 εκ.) ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερά, καλά κοπανισμένα
• 2 κουτ. σούπας μέλι, της αρεσκείας μας
• 50 ml ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες σκόρδο, ελαφρώς κοπανισμένες
• 80 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο (αν θέλουμε)
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Tip: Ψήσιμο περίπου 50΄
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μέτριο ταψί βάζουμε όλα τα λαχανικά, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το μέλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ανακατεύουμε με τα χέρια, για να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Βάζουμε τα κλωνάρια του μυρωδικού που επιλέξαμε (ή πασπαλίζουμε με το αποξηραμένο μυρωδικό) και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, ίσα να αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά.
Ξεφουρνίζουμε το ταψί, τακτοποιούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου πάνω στα λαχανικά, σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τυρί, ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 190° C.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να γίνει το κοτόπουλο και να μελώσουν τα λαχανικά (δεν πειράζει αν κρατάνε λίγο τα λαχανικά).
Αφήνουμε το φαγητό μέσα στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα, να «ξεκουραστεί» για 10 - 15 λεπτά προτού σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr