Μηχανή του Χρόνου: Βίκτορ Λάστινγκ, ο άνθρωπος που πούλησε τον Πύργο του Άιφελ για παλιοσίδερα και ''δούλεψε'' τον Αλ Καπόνε! (φωτό)
Ο Βίκτορ Λάστιγκ είναι μια σπάνια περίπτωση απατεώνα που κατάφερε να «πουλήσει» τον Πύργο του Άιφελ για παλιοσίδερα και κατόρθωσε να κοροϊδέψει τον θρυλικό γκάνγκστερ, Αλ Καπόνε.
Γεννήθηκε το 1890 στην Αυστροουγγαρία, τη σημερινή Τσεχία. Ήταν πολυταξιδεμένος, μιλούσε πέντε γλώσσες και συνήθιζε να αυτοαποκαλείται, «Ο Κόμης». Επίσης, ήταν επαγγελματίας απατεώνας.
Η κομπίνα του Λάστιγκ ξεκίνησε το 1925 στο Παρίσι, όταν άκουσε ότι ο Πύργος του Άιφελ μπορεί να κατεδαφιζόταν, γιατί το κόστος των επισκευών ήταν τεράστιο. Κινήθηκε ως εξής: Έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο «Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αλληλογραφίας και Τηλεγραφημάτων» και πήρε ένα φίλο του για γραμματέα. Κανόνισε να συναντηθεί με τους πέντε μεγαλύτερους εμπόρους παλιοσίδερων στο Παρίσι. Τους είπε ότι είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ότι θα έδινε τα δικαιώματα της κατεδάφισης του Πύργου του Άιφελ σε όποιον πλήρωνε τα περισσότερα. Επέμενε ότι η συνάντηση έπρεπε να μείνει μυστική για να μην προκληθούν αντιδράσεις απ’ τον κόσμο.
Από τους υποψήφιους αγοραστές, ο Λάστιγκ δεν επέλεξε αυτόν που έδινε τα περισσότερα χρήματα, αλλά αυτόν που φαινόταν πιο εύπιστος δηλαδή πιο αφελής. Το όνομά του ήταν Αντρέ Ποασόν. Η γυναίκα του αντιμετώπισε με καχυποψία τον Λάστιγκ και για να την καθησυχάσει, ο απατεώνας της αποκάλυψε την υποτιθέμενη “αλήθεια”. Είπε ότι ήταν ένας απλός δημόσιος υπάλληλος και ο μισθός του δεν έφτανε για να καλύψει την ανάγκη του για πολυτέλεια και καλή ζωή.
Γι” αυτό αναλάμβανε διάφορες υποθέσεις, όπως τον Πύργο του Άιφελ, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Ο Ποασόν και η γυναίκα του «αντιλήφθηκαν» ότι ο Λάστιγκ ήταν ένας διεφθαρμένος υπάλληλος που ζητούσε δωροδοκία, φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο στη γαλλική κυβέρνηση. Άρα κανένα πρόβλημα. Εκτός από ένα. Τέσσερις μέρες αργότερα, ο Λάστιγκ έφυγε απ’ το Παρίσι με την επιταγή του Ποασόν στην τσέπη.
Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη…
Ένας μήνας πέρασε και δεν έγινε καμία αναφορά στις εφημερίδες για την απατεωνιά. Ο Λάστιγκ ένιωσε αρκετά ασφαλής ώστε να το επιχειρήσει ξανά. Ακολούθησε ακριβώς τα ίδια βήματα και έκανε την ίδια προσφορά σε έξι διαφορετικούς εμπόρους. Στην αρχή φάνηκε ότι θα καταφέρει, αλλά η τύχη του τον εγκατέλειψε. Το δεύτερο θύμα ανέφερε το οικονομικό έγκλημα στην αστυνομία κι ο «Κόμης» διέφυγε στην Αμερική.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr