Αράλη, η 4η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου ετοιμάζεται να αφανιστεί - Δραματική η κατάσταση της αφολυ έχει σχεδόν αποξηραθεί! (Φωτό)‏

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες της NASA από τη λίμνη Αράλη -της κάποτε τέταρτης πιο μεγάλης λίμνης του κόσμου- η οποία έχει σχεδόν στερέψει!

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/perivallon/article3056993.ece/BINARY/w660/Aral_Sea_1989-2008.jpg

Η Αράλη από τη δεκαετία του 1960 συρρικνώνεται σταθερά, καθώς τα δυο ποτάμια που την τροφοδοτούσαν, Σιρ Νταριά και Αμού Ντάρια , εκτράπηκαν επί Σοβιετικής Ένωσης προς την έρημο για να τροφοδοτήσουν έργα άρδευσης.

"Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη φορά που έχει αποξηραθεί πλήρως τα τελευταία 600 χρόνια, από την εποχή του Μεσαίωνα όταν και εξετράπη ο ποταμός Άμου Ντάρια στην Κασπία Θάλασσα", δήλωσε ο Φίλιπ Μίκλιν του Πανεπιστημίου του Δυτικού Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με τη NASA, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η ανατολική πλευρά της Λίμνης Αράλης έχει αποξηραθεί ολοκληρωτικά.  Το 2004 η λίμνη είχε συρρικνωθεί στο 24% του αρχικού της μεγέθους, και ο πενταπλασιασμός της αλμυρότητάς της σκότωσε σχεδόν το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούσε.

Η εξαφάνιση της Αράλης συχνά περιγράφεται ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε από τον άνθρωπο. Το Καζακστάν καταβάλλει σήμερα προσπάθειες να διασώσει ότι απέμεινε από το βόρειο τμήμα της Αράλης (τη Μικρή Αράλη) κατασκευάζοντας το 2005 ένα φράγμα που ανύψωσε τη στάθμη των υδάτων κατά δυο μέτρα και μείωσε κάπως την αλμυρότητα, επιτρέποντας την επανεμφάνιση ψαριών.

 

Το 2007 είχε το 10% της αρχικής της έκτασης και διαχωρίστηκε σε τρεις ξεχωριστές λίμνες, δυο από τις οποίες είναι υπερβολικά αλμυρές για να φιλοξενήσουν ψάρια. Τα ψαροχώρια που κάποτε άκμαζαν στις όχθες της σήμερα απλά φιλοξενούν πλοία στη στεριά, και πλήττονται από την ανεργία και την οικονομική ύφεση.

Παράλληλα, η Αράλη είναι επίσης σοβαρότατα μολυσμένη, κυρίως ως αποτέλεσμα της βιομηχανίας βιολογικών όπλων που λειτουργούσε σε ένα από τα νησιά της, των βιομηχανιών και της απορροής λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Το αλάτι που παρασύρει ο άνεμος από τον πυθμένα της αποξηραμένης λίμνης καταστρέφει τις σοδειές, και ο μολυσμένος αέρας και νερό προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία στην περιοχή. Η εξαφάνιση της λίμνης έχει προκαλέσει και αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής, φέρνοντας θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότερους χειμώνες.

Εκεί που κάποτε ήταν λιμάνι, τώρα έχει γίνει έρημος

Μάλιστα, το 2010 γυρίστηκε και ντοκιμαντέρ από την Isabel Coixet το οποίο έδειχνε τη δραματική κατάσταση της λίμνης, με σκοπό "να καταστεί δυνατή η δίκαι ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων του πλανήτη".  Το φετινό αρνητικό ρεκόρ οφείλεται επίσης στη μείωση της ποσότητας χιονιού στις κορυφές των γειτονικών βουνών που τροφοδοτούν τη λίμνη, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.

Η περιοχή έχει το υψηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε όλες της πρώην ΕΣΣΔ και οι περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας αυξήθηκα κατά 3.000%, ενώ οι αρθρίτιδες κατά 6.000%, ενώ σε ένα μέρος του Ουζμπεκιστάν ο καρκίνος του ήπατος έχει αυξηθεί 200%!

 

Η εικόνα της λίμνης το 2014

πηγή: independent.co.uk

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr