Από το (οικονομικό) ζενίθ στην καταστροφή - Με αφορμή τον Αντρέας Μπρέμε που δουλεύει σε εταιρεία καθαρισμού, να θυμηθούμε παρόμοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών!

Η οικονομική εξαθλίωση δεν αποτελεί... προνόμιο εκείνων που πάντα ζούσαν με τα λίγα και κάποια στιγμή τα έχασαν και αυτά. Η ζωή παίζει πολλά περίεργα παιχνίδια και τα προβλήματα μπορούν να αγγίξουν ακόμα και εκείνους που δεν είχαν ποτέ στο μυαλό τους ότι θα μπορούσαν να βιώσουν τέτοιες καταστάσεις. Και όμως, τις έζησαν ή τις ζουν ακόμα και σήμερα.

ADVERTISEMENT

Η περίπτωση του Αντρέας Μπρέμε είναι ενδεικτική του προαναφερθέντος, αλλά όχι η μοναδική. Πολλοί αθλητές, που είχαν εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους και ο καθένας θα περίμενε ότι δεν θα τελείωναν ποτέ, βρέθηκαν στον "πάτο".

Άλλοτε ο τζόγος, άλλοτε η κακή διαχείριση και οι σπατάλες, άλλοτε μια κακή επένδυση. Όπως και να 'χει, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αφού έχασαν τις οικονομίες τους και η άνεση αποτελούσε απλά μια μακρινή ανάμνηση. Και φτου και απ' την αρχή...

http://www.sport24.gr/incoming/article3063197.ece/BINARY/w620/Fotor0100413265.jpg

Το Sport24.gr παρουσιάζει ενδεικτικά δέκα περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση, με την Πρέμιερ Λιγκ να βιώνει το μεγαλύτερο πρόβλημα και να έχει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό πλούσιων παικτών που έχασαν στην συνέχεια τα χρήματά τους.

Δεν είναι οι μόνοι, εξηγούμαστε. Η λίστα είναι μεγάλη, δεν αφορά αποκλειστικά το ποδόσφαιρο, απλά επικεντρωνόμαστε στον "Βασιλιά των σπορ" και σε παίκτες που χρεοκόπησαν για τα καλά!

Τζορτζ Μπεστ

Ο ορισμός του αυτοκαταστροφικού ανθρώπου. Κατά κοινή ομολογία, ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ταλέντα που έχουν υπάρξει ποτέ και από τα χέρια του πέρασαν πολλά χρήματα. Ο εθισμός του στο αλκοόλ και στην άστατη ζωή, δεν του επέτρεψαν να τα διατηρήσει. "Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα", μια από τις πιο μνημειώδεις ατάκες του.

Κέβιν Κάιλ

Ο Σκωτσέζος, πρώην επιθετικός της Σάντερλαντ, έχασε όλη την περιουσία του στον τζόγο και δουλεύει ως αποθηκάριος και καθαριστής τουαλετών σε πλοίο. Είχε φτάσει στο σημείο να αμείβεται με 600.000 ευρώ το χρόνο. Στα 33 του έχει χάσει όλη του την περιουσία και καθαρίζει τουαλέτες για ένα κομμάτι ψωμί. Η εμμονή που είχε με τον τζόγο, τον έφτασε στο σημείο να δουλεύει δώδεκα ώρες για 1600 λίρες το μήνα ενώ έβγαζε εκατομμύρια από το ποδόσφαιρο.

Λι Χέντρι

Ο πρώην Άγγλος μέσος της Άστον Βίλα, από 25.000 ευρώ μισθό την εβδομάδα, έφτασε στη χρεοκοπία και δύο φορές πήρε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών για να αυτοκτονήσει. Η απόγνωση τον έφτασε στο σημείο να θέλει να φύγει από την ζωή. Σύμφωνα με απόφαση βρετανικού δικαστηρίου, αναγκάστηκε να πτωχεύσει λόγω συσσωρευμένων χρεών και έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να τα αποπληρώσει και να ξεπουλάει τα πάντα για να βρει ρευστό. Έκανε κακές επενδύσεις σε ακίνητα και έχασε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Κιθ Γκιλέσπι

Ο τζόγος αποτέλεσε την καταστροφή του. Πάνω από επτά εκατομμύρια ευρώ έκαναν... φτερά και βρέθηκε στον "άσο". Μάλιστα, ο ίδιος περιγράφει την περιπέτεια του στο βιβλίο "How not to become a football millionaire" που κυκλοφόρησε κυκλοφορήσει τον περασμένο Οκτώβριο. Κάνοντας έναν απολογισμό, ο Γκιλέσπι τόνισε πως ο λόγος που έχασε όλα του τα χρήματα, δεν ήταν μόνο το στοίχημα, αλλά και αρκετές λανθασμένες επενδυτικές κινήσεις.

Ντέιβιντ Τζέιμς

Στην 25ετή καριέρα του υπολογίζεται ότι κέρδισε περισσότερα από 43 εκ. ευρώ, παρ' όλα αυτά κήρυξε πτώχευση. Ο Τζέιμς κατέθεσε αίτηση πτώχευσης και σύμφωνα με τις φήμες, αιτία για την τραγική οικονομική του κατάσταση αποτελεί το διαζύγιο που πήρε και η τεράστια διατροφή που πληρώνει στη σύζυγό του, καθώς επίσης και κάποιες πολύ κακές επιλογές επένδυσης.

Πολ Μέρσον

Κήρυξε πτώχευση στο περιφερειακό δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ διότι αδυνατούσε να πληρώσει τη δόση του δανείου του για το αυτοκίνητό του. Ο τζόγος του έφαγε 9 εκ. ευρώ, ενώ τα τελευταία του χρήματα (λίγο πάνω από 160.000 ευρώ) από πώληση σπιτιού, τα έχασε και πάλι στον τζόγο ύστερα από ένα εξάμηνο. Τόσο η πρώτη του γυναίκα, η Λορέν, όσο και η δεύτερη, η Λουίζ, τον παράτησαν. Την δεύτερη βέβαια την χτυπούσε κιόλας.

Κένι Σάνσομ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε με το αλκοόλ και τον τζόγο, οδήγησαν τον πρώην Άγγλο διεθνή στο να χάσει όλη την περιουσία του και να βρεθεί στο δρόμο. Σε συνέντευξη του στη "Sun" πέρυσι, o 55χρονος είπε πως έπιασε "πάτο" και αποκάλυψε πως είχε μείνει άστεγος. Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο πρώην άσος της Κρίσταλ Πάλας και της Αρσεναλ κατανάλωνε καθημερινά επτά μπουκάλια κρασί. Μάλιστα είχε οδηγηθεί στο νοσοκομείο, καθώς κατέρρευσε σε στο δρόμο κοντά στο "Εmirates". Ο Σάνσομ κατείχε το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών (86) ως μπακ στην εθνική Αγγλίας μέχρι την στιγμή που τον ξεπέρασε ο Ασλει Κόουλ.

Ερίκ Τζεμπά Τζεμπά

Ο Καμερουνέζος σταρ, είδε πολλά χρήματα να περνούν από τα χέρια. Αυτά πλέον δεν υπάρχουν, αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση και είναι αναγκασμένος να ζει με τα δεδομένα που έχει πλέον. Ο νυν άσος της Σεντ Μίρεν έχει παραδεχτεί ότι έχασε εκατομμύρια ευρώ και πλέον είναι ένας άνθρωπος που παίρνει το τρένο καθημερινά και τρώει στα KFC. Το 2007 ήταν η χρονιά που χρεοκόπησε, λέγοντας ότι διάφοροι τον εκμεταλλεύτηκαν. Όπως και να 'χει, κάποτε ήταν εκατομμυριούχος και αυτό πλέον δεν ισχύει.

Σελεστίν Μπαμπαγιάρο

Μια ακόμη περίπτωση παίκτη που βίωσε τον οικονομικό μαρασμό, είναι και ο πρώην διεθνής Νιγηριανός άσος, Σελεστίν Μπαμπαγιάρο. Πολλά εκατομμύρια πέρασαν από τα χέρια του (έφτασε να παίρνει 25.000 λίρες εβδομαδιαίως), αλλά τελικά αυτά... πέταξαν και στις 9 Φεβρουαρίου 2011 ανακοίνωσε ότι χρεοκόπησε, με τους πιστωτές να τον κυνηγούν για να λάβουν τα χρήματά τους. Μερικούς μήνες πριν (Ιούλιος 2010) είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Λάκης Γκλέζος - Γιώργος Δεληκάρης

Για να αναφερθούμε και σε μια ελληνική περίπτωση, έχουμε τους Λάκη Γκλέζο και Γιώργο Δεληκάρη να καταστρέφονται οικονομικά εξαιτίας μιας επένδυσης που έκαναν στην Αλβανία. Μαζί και ένας φίλος του, ο Δημήτρης Δημητρίου. Δημιούργησαν μια εταιρεία που εμπορευόταν εμφιαλωμένα νερά και εκεί έβαλαν τους κόπους μιας ζωής. Το 1993 ξεκίνησε η δουλειά εκεί, αλλά δεν κράτησε πάνω από τέσσερα χρόνια, μιας και την περίοδο του Σαλί Μπερίσα υπήρξαν πολλά προβλήματα και η επιχείρηση έκλεισε, χάνοντας τις αποταμιεύσεις τους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ