Γιάννης Βούρος: «Το ΚΘΒΕ υπηρετεί το κλασικό αλλά θα γίνει και πυρήνας καλλιτεχνικής αναρχίας, έρευνας και πρωτοπορίας»
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για το θέμα της συνεργασίας των δύο φορέων για την παράσταση «Η Αυτοκρατορία» του Γ. Βέλτσου, σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης ευχαρίστησε το ΚΘΒΕ για τη συνεργασία καθώς, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια προσπάθεια τέτοιας έντασης από τους δύο φορείς στο συγκεκριμένο χώρο.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για το θέμα της συνεργασίας των δύο φορέων για την παράσταση «Η Αυτοκρατορία» του Γ. Βέλτσου, σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης ευχαρίστησε το ΚΘΒΕ για τη συνεργασία καθώς, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια προσπάθεια τέτοιας έντασης από τους δύο φορείς στο συγκεκριμένο χώρο. «Για το Μέγαρο είναι μεγάλη χαρά να βλέπει τη χρήση του Φουαγέ του με τέτοιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι αυτή η σύμπραξη αποτελεί μόνο την αρχή πολλών ακόμη συνεργασιών στο μέλλον» είπε.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος ο οποίος τόνισε: «Μέσα στους βασικούς στόχους που είχαμε θέσει ήταν και ο στόχος της εξωστρέφειας, που μεταφράζεται ως προσπάθεια δραστηριότητας στο εξωτερικό αλλά και συνεργασιών με τους φορείς της πόλης. Έτσι χαράχτηκε ένα πρόγραμμα που συμπεριέλαβε και το ΜΜΘ και έτσι προέκυψε η πρώτη συνεργασία».
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα, διευκρίνισε ότι «Δε βάζει στοιχήματα με χρήματα του Δημοσίου και δεν παίζω με τις καριέρες των συναδέλφων. Επενδύω και προσδοκώ ότι αυτές οι επενδύσεις θα αποδώσουν ανάλογα για την πόλη, για τον πολιτισμό και το ΚΘΒΕ».
«Το ΚΘΒΕ έχει ένα πολύ βασικό στόχο» είπε, «να υπηρετήσει το κλασσικό αλλά είναι και χρέος του να γίνει πυρήνας καλλιτεχνικής αναρχίας, έρευνας και πρωτοπορίας. Σ’ αυτή τη λογική όταν ο Γ. Βέλτσος μου έστειλε κείμενά του θεώρησα ότι το ιδανικό ζευγάρι για να υλοποιήσει το έργο του θεατρικά ήταν ο Μιχαήλ Μαρμαρινός».
Δήλωσε ευτυχής για τη συγκεκριμένη συνεργασία γιατί όπως τόνισε «Δεν βαδίζω στην πεπατημένη αλλά στο δρόμο του ρίσκου της έρευνας της πρωτοπορίας εναλλακτικής πρότασης έξω από τους σκοτεινούς τοίχους ενός δημόσιου φορέα, αλλά στο φως, στην κρίση, στην κριτική και στη συμμετοχή».
Από την πλευρά του ο συγγραφέας Γ. Βέλτσος μιλώντας για το συγκεκριμένο έργο είπε «Η Αυτοκρατορία» δεν είναι παρά αυτό που ζούμε και πρόσθεσε: «Τα κείμενά μου είναι ένα τεστ νοημοσύνης. Μπορεί κανείς να δοκιμάσει τη νοημοσύνη του, να δοκιμάσει δηλαδή όχι μόνο πόσο τα εννόησε αλλά και πόσο δημιουργικά μπορεί να τα παρανοήσει. Γιατί αυτό έχει σημασία. Σημασία έχει το μέτρο όχι της εννόησης ενός κειμένου αλλά της παρανόησης, εκεί δηλαδή που μπαίνει ο αναγνώστης ή ο θεατής στη δουλειά της έμπνευσης ως εάν εκείνη τη στιγμή ο συγγραφέας έπρεπε να αποσυρθεί».
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Μιχαήλ Μαρμαρινός δήλωσε ότι «Το κείμενο της Αυτοκρατορίας είναι μια πρόκληση γι’ αυτό που λέμε θέατρο ή θεατρική παράσταση ή θεατρική γλώσσα. Κάποια έργα σε υποχρεώνουν στην άρθρωση μιας γλώσσας που ακόμη δεν γνωρίζεις. Κι αυτό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον». «Αυτή η παράσταση έχει ένα εσωτερικό ρίσκο, αλλά το ρίσκο είναι ο ορισμός της τέχνης» συμπλήρωσε.
Μιλώντας για την επιλογή του χώρου, εξήγησε ότι ήταν στόχος από την αρχή η παράσταση να «φύγει» από τους λεγόμενους θεατρικούς χώρους. Μπαίνοντας σε αναζήτηση χώρων επιλέξαμε το «Φουαγιέ του Μ2», καθώς ο συγκεκριμένος χώρος είναι αποκαλυπτικός, είναι μια δυνατότητα και όχι μια κατάσταση.
Σχολίασε επίσης την έναρξη της συνεργασίας του ΚΘΒΕ με το ΜΜΘ λέγοντας ότι «είναι σημαντικό ότι η συνεργασία αυτή έφερε κοντά δύο πολύ μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης, οι οποίοι εξ ορισμού λόγω φυσικού μεγέθους έχουν μια κατανοητή φυσική αδράνεια. Το ότι αυτοί οι οργανισμοί πολύ γρήγορα κατάφεραν να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο, είναι κάτι που πρέπει να σταθούμε διότι με όρους Παλαιάς Διαθήκης είναι… κοσμοϊστορικό γεγονός».
Τέλος, μίλησε για «ιδεολογική στήριξη» του Γιάννη Βούρου, αλλά και για το υψηλό επίπεδο του δυναμικού των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, που του επέτρεψαν τη συνεργασία με το ΚΘΒΕ.
Τέλος, το λόγο πήρε ο Δημοσθένης Γρίβας που υπογράφει τη μουσική της παράστασης, «ένας μουσικός ιδιαίτερου ταλέντου» όπως τον χαρακτήρισε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία «μεγάλη τιμή και όνειρο ζωής».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr