Κορίτσια μαζέψτε τα και πάμε Ισλανδία - Παγκόσμια έρευνα ανακοίνωσε ότι είναι η ιδανικότερη χώρα για να ζήσει μια γυναίκα - Βυθίζεται η Ελλάδα στην κατάταξη!
Το περιβόητο χάσμα των φύλων δεν είναι ακριβώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς μπορεί σε κάποιες χώρες να είναι όντως εμφανές, ωστόσο σε άλλες δεν υφίσταται!
Το περιβόητο χάσμα των φύλων δεν είναι ακριβώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς μπορεί σε κάποιες χώρες να είναι όντως εμφανές, ωστόσο σε άλλες δεν υφίσταται!
Η έρευνα που παρουσίασε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δείχνει πως η ανισότητα των φύλων και το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες έχει να κάνει αποκλειστικά με τις συνήθειες, την κουλτούρα, αλλά και την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας, καίτοι υπάρχουν ομοειδή στεγανά που διακρίνει κανείς σε αρκετές χώρες, αναφέρει το iefimerida.gr
Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρώτη θέση της ιδανικής χώρας για να διαμένει μια γυναίκα είναι η μακρινή Ισλανδία, ενώ από τη δεκάδα εξαφανίστηκαν οι ΗΠΑ (υστερούν στις ευκαιρίες που δίδονται στις γυναίκες στον τομέα της πολιτικής).
Η συγκεκριμένη έκθεση μετρά τις ανισότητες ανάμεσα στα φύλα σε τέσσερις βασικούς τομείς: στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στην πολιτική. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει γεφυρώσει πλήρως το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και οι πέντε σκανδιναβικές χώρες (που έρχονται πρώτες) έχουν μειώσει την ψαλίδα πάνω από το 80%» αναφέρει η έκθεση.
Η μελέτη, που γίνεται για ένατη χρονιά, επικεντρώνεται στο κατά πόσο έχει μειωθεί η ανισότητα σε αυτούς τους τέσσερις τομείς.
Με έμφαση στην πρόοδο που έχει γίνει, η μελέτη «ανεβάζει» χώρες που είναι λιγότερο πλούσιες χώρες συγκριτικά με χώρες που έχουν μεγαλύτερο ΑΕΠ. Για παράδειγμα η Νικαράγουα (6η), η Ρουάντα (7η) και οι Φιλιππίνες (9η) κατατάσσονται ψηλότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο (28η). Η Νικαράγουα έχει κερδίσει έδαφος σε θέματα υγείας και επιβίωσης, ενώ η Ρουάντα έλαβε υψηλή βαθμολογία στην πολιτική χειραφέτηση. Αντίστοιχα, οι Φιλιππίνες είχαν μεγάλη επιτυχία στις δύο αυτές κατηγορίες, αλλά και στο μορφωτικό επίπεδο.
Βυθίζεται η Ελλάδα
Τα πράγματα δεν είναι θετικά για την Ελλάδα στη σχετική λίστα. Από την 69η θέση που κατείχε το 2006, κατάφερε να ανέβει στην 58η το 2010 και δύο «σκαλιά» ψηλότερα την επόμενη χρονιά, αλλά την τελευταία τριετία το χάσμα μεγάλωσε ξανά, καθώς το 2012 η Ελλάδα ήταν 82η, το 2013 81η και φέτος 91η.
Στους επιμέρους τομείς, η χώρα μας είναι 87η (0.643 πόντους) στη συμμετοχή στην οικονομία και τις ευκαιρίες. Στην εκπαίδευση είναι πολύ καλύτερη η εικόνα, καθώς είναι στην 53η θέση (0.995), όπως και στην υγεία (55η θέση, 0.979), αλλά όχι και στην πολιτική χειραφέτηση. Σε αυτόν τον τομέα, η Ελλάδα είναι 108η με 0.096 πόντους. Στην παρουσία των γυναικών στη Βουλή η χώρα μας είναι 68η και στην τοποθέτηση γυναικών σε υπουργικές θέσεις 130ή.
Το πόρισμα καταλήγει πως θα χρειαστούν 81 χρόνια προκειμένου να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, αν η πρόοδος συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς.
Ενδεικτικά, η πρώτη δεκάδα διαμορφώνεται ως εξής:
1) Ισλανδία
2) Φινλανδία
3) Νορβηγία
4) Σουηδία
5) Δανία
6) Νικαράγουα
7) Ρουάντα
8) Ιρλανδία
9) Φιλιππίνες
10) Βέλγιο
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr