Νέα μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Στην «κόκκινη ζώνη» πλέον η Λ. Αθηνών
Μετά το σύντομο αλλά ευμετάβλητο διάλειμμα κατά το οποίο η εγχώρια αγορά προσπάθησε να ανέλθει προς τις 1.000 μονάδες αλλά τα κατάφερε μέχρι την περιοχή των 970 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης σήμερα "φλερτάρει" εκ νέου με τα χαμηλά έτους που σημείωσε στις 15 Οκτωβρίου.
Μετά το σύντομο αλλά ευμετάβλητο διάλειμμα κατά το οποίο η εγχώρια αγορά προσπάθησε να ανέλθει προς τις 1.000 μονάδες αλλά τα κατάφερε μέχρι την περιοχή των 970 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης σήμερα "φλερτάρει" εκ νέου με τα χαμηλά έτους που σημείωσε στις 15 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει η Έφη Γκικοπούλου στο capital.gr, η ανοδική κίνηση ήταν περισσότερο αποτέλεσμα των προσδοκιών για την «επιτυχία» των εγχώριων τραπεζών πριν από τα stress test της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου, αλλά και μιας αναιμικής ανοδικής συνέχισης που τα ακολούθησε, με τον τζίρο να εξασθενεί όλο και περισσότερο.
Την Παρασκευή, το "άδειασμα" που έγινε στους ελληνικούς τίτλους ίσως να ήταν αναμενόμενο αλλά όχι και η εμβέλεια που είχε, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει λίγο πιο πάνω των 910 μονάδων.
Τα νέα δεδομένα, πέρα της ασυμφωνίας των δανειστών μας με την κυβέρνηση σε σημαντικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο το ήδη κατακερματισμένο πολιτικό υπόβαθρο, έρχεται να προστεθεί και το νέο γεωπολιτικό σκηνικό που στήνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία. Το "μίγμα" φαίνεται εκρηκτικό και μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, η εγχώρια αγορά θα βιώσει σημαντικές αναταράξεις.
Στο μεσοδιάστημα πέρα των αποτελεσμάτων 3μήνου που θα συνεχίσουν να απασχολούν, αλλά σε δευτερεύοντα ρόλο λόγω του ότι το τρίπτυχο αξιολόγηση, τρόικα - λύσεις που θα προταθούν για χρηματοδοτικό κενό και γεωπολιτική αποσταθεροποίηση στην περιοχή, είναι σε πρώτο ρόλο. Ίσως έρθουν κάποιες ανάσες από την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Fitch στις 21 Νοεμβρίου και τη Moody΄s στις 28 του μήνα, αλλά και αυτές φαίνονται να είναι μικρής διάρκειας.
Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,79% στις 289,90 μονάδες, ενώ το χαμηλό έτους βρίσκεται στις 277,08 μονάδες.
Πέρα της ΓΡΙΒΑΛΙΑ (πρώην ΕΥΠΡΟ) που ενισχύεται 3%, στις υπόλοιπες 24 μετοχές επικρατούν πτωτικές τάσεις με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-5,14%), ΤΕΝΕΡΓ (-5,08%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-4,59%), ΔΕΗ (-4,63%), ΦΦΓΚΡΠ (-3,52%), ΜΟΗ (-3,41%), ΕΧΑΕ (-3,57%), ΕΛΠΕ (-2,63%) και ΟΠΑΠ (-2,71%).
Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί 1,6% με την ΕΤΕ να χάνει 2,75%, την ΑΛΦΑ (-2,31%) και την Αttica Bank (-1,69%). Στην τελευταία διεκόπη για ένα μήνα, κατόπιν πρότασης του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων για ΑΜΚ 434 εκατ. ευρώ και reverse split. Η μετοχή της Eurobank σημειώνει άνοδο 1,66% και η Τρ. Πειραιώς παραμένει αμετάβλητη στα 1,07 ευρώ.
Στα τραπεζικά warrants το ΕΤΕΤΠ υποχωρεί 8,24%, το ΑΛΦΑΤΠ (-7,83%) και το ΠΕΙΡΤΠ (-2,24%).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σημαντικές πιέσεις δέχονται τα ΕΛΚΑ (-7,1%), ο ΑΒΑΞ (-6,43%) και η ΑΡΑΙΓ (-4,3%).
Μεγάλο όγκο έχει σημειώσει το συμβόλαιο του 25άρη με 5.400 συμβόλαια κοντά στη θεωρητική τιμή για την ώρα.
ftse | 290,26 | 12:04 |
ftse λήξης Νοεμβρίου | 289,5 | -0,26% |
Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 43 εκατ. ευρώ και φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ της Παρασκευής.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr