Έσπασε όλα τα ρεκόρ ο φετινός Μαραθώνιος - Διαβάστε πώς ο παγκοσμίως άγνωστος Κενυάτης, Φίλιξ Τσίπτσιρτσιρ Καντέι, τερμάτισε 1ος χωρίς καν να ξέρει τη διαδρομή! (φωτό)

Eνας Κενυάτης, που δεν ήξερε καν την κλασική διαδρομή (42.195 μ.) του Mαραθωνίου δρόμου της Αθήνας, που δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα και γνώρισε πριν από λίγες μέρες, και μέσω Διαδικτύου, το Παναθηναϊκό Στάδιο, πήρε χθες τη νίκη με την επίτευξη νέου ρεκόρ διαδρομής...

Eνας Κενυάτης, που δεν ήξερε καν την κλασική διαδρομή (42.195 μ.) του Mαραθωνίου δρόμου της Αθήνας, που δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα και γνώρισε πριν από λίγες μέρες, και μέσω Διαδικτύου, το Παναθηναϊκό Στάδιο, πήρε χθες τη νίκη με την επίτευξη νέου ρεκόρ διαδρομής (2 ώρες, 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα) αλλά και αγώνα, κάτι που αποτελεί όνειρο πολλών, καθώς θεωρείται η πιο δύσκολη διαδρομή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εσπασε όλα τα ρεκόρ ο Μαραθώνιος

Οπως αναφέρεται στο Έθνος, ο Φίλιξ Τσίπτσιρτσιρ Καντέι, μέλος της φυλής των Καπσαμπέτ, όπου κατά βάση οι κάτοικοί της ασχολούνται με αγροτικές ασχολίες, δεν αναφερόταν σε καμιά λίστα των φαβορί, εν αντιθέσει με άλλους συμπατριώτες του που ήταν πιο γρήγοροι, αλλά και περισσότεροι έμπειροι από εκείνον. Το μαρτυρά το γεγονός ότι το 2013 το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν στους 212 καλύτερους μαραθωνοδρόμους του κόσμου, όπου μάλιστα στη σχετική λίστα έβρισκε κανείς συνολικά 111 Κενυάτες δρομείς!

Ο πρωτάρης Φίλιξ πήρε μάλιστα τέτοιο φόβο όταν είδε τις δυσκολίες του αγώνα, με τις ανηφοριές και τις κατηφοριές, ταξιδεύοντας για τον Μαραθώνα, λίγο πριν δοθεί η εκκίνηση του Μαραθωνίου δρόμου, ώστε στο ξεκίνημα της διαδρομής παρουσιάστηκε, όπως παραδέχτηκε, πολύ διστακτικός: «Φοβήθηκα πραγματικά από τις δυσκολίες που είδα και έτσι στο ξεκίνημα της κούρσας, αν και ένιωθα καλά, δεν ανέβασα τον ρυθμό μου. Παρακολουθούσα τους αντιπάλους μου και κυρίως τον Μπετ, που ήξερα ότι είναι ο καλύτερος», δήλωσε ο Καντέι.

Στη Λεωφόρο Μεσογείων, με μία τρομερή σε δύναμη αλλαγή ρυθμού, απαλλάχθηκε από την... ενοχλητική παρουσία του συμπατριώτη του Μπετ και έφτασε εύκολα στον τερματισμό με χρόνο 2 ώρες 10.37.

Ο νικητής, Φ. Τσίπτσιρτσιρ Καντέι. Τερμάτισε σε 2 ώρες, 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπταΟ νικητής, Φ. Τσίπτσιρτσιρ Καντέι. Τερμάτισε σε 2 ώρες, 10 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα

Τερμάτισε δεκαοκτώ δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από τον Ιταλό, κάτοχο του ρεκόρ διαδρομής μέχρι χθες, Στέφανο Μπαλντίνι, επίδοση (2 ώρες 10.55) που είχε πετύχει το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καταρρίπτοντας τότε ρεκόρ 35 ετών, το οποίο κατείχε (με 2 ώρες 11.07) από το 1969 ο Αγγλος Μπιλ Ατκονς.

Ευκαιρία να έρχομαι στην Ελλάδα  Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 3.000 μ. στιπλ γυναικών, η Γιαπωνέζα Μινόρι Χαγιακάρι μας λέει ότι τρέχει πρώτη φορά σε Μαραθώνιο και είναι ενθουσιασμένη. «Συναρπαστική εμπΕυκαιρία να έρχομαι στην Ελλάδα

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 3.000 μ. στιπλ γυναικών, η Γιαπωνέζα Μινόρι Χαγιακάρι μας λέει ότι τρέχει πρώτη φορά σε Μαραθώνιο και είναι ενθουσιασμένη. «Συναρπαστική εμπειρία, σκοπεύω να συνεχίσω και τα επόμενα χρόνια, ευκαιρία να έρχομαι στην Ελλάδα. Θα μείνουμε λίγες ακόμη ημέρες, να γνωρίσουμε καλύτερα την Αθήνα».

«Ο κόσμος ήταν φανταστικός. Είχα ακούσει τόσα πολλά για τον ενθουσιασμό των Ελλήνων και βέβαια για το Παναθηναϊκό Στάδιο και χαίρομαι που ήρθα εδώ και κέρδισα», δήλωσε ο Καντέι.

Το ρεκόρ αγώνα που κατέρριψε χθες κατείχε ο συμπατριώτης του Μπετ, με 2 ώρες 11.35, ο οποίος χθες τερμάτισε δεύτερος με 2:12.33. Τρίτος τερμάτισε ακόμη ένας Κενυάτης, ο Τσομπέι με 2:15.36.

Από τη Σανγκάη στον Μαραθώνα  «Ηρθαμε 300 άνθρωποι από τη Σανγκάη, αθλητές με τις οικογένειές μας, πριν από μία εβδομάδα ειδικά για τον Μαραθώνιο, που ήταν υπέροχος, με άψογη διοργάνωση και εξυπηρέτησΑπό τη Σανγκάη στον Μαραθώνα

«Ηρθαμε 300 άνθρωποι από τη Σανγκάη, αθλητές με τις οικογένειές μας, πριν από μία εβδομάδα ειδικά για τον Μαραθώνιο, που ήταν υπέροχος, με άψογη διοργάνωση και εξυπηρέτηση. Θα μείνουμε μερικές ακόμη ημέρες, θα πάμε στην Ακρόπολη, στα μουσεία και θα απολαύσουμε την πολύ όμορφη χώρα σας», λέει η Μέι Γιαν.

Στις γυναίκες επικράτησε η φίλη του Καντέι, Ναόμι Μάγιο (Κένυα), με 2 ώρες 41.05. «Τρομερό συναίσθημα να τερματίζεις σε αυτό το στάδιο. Νιώθω κουρασμένη, αλλά ευτυχισμένη», είπε η Ναόμι.

Πήρα θάρρος από τον κόσμο  «Είμαι 13 χρόνων, από τη Σαλαμίνα και έτρεξα μαζί με τον πατέρα μου τα 10 χιλιόμετρα», μας λέει ο Κώστας Ζήσης. «Κάποια στιγμή νόμιζα ότι θα εγκαταλείψω, πήρα όμως θάρρος απΠήρα θάρρος από τον κόσμο

«Είμαι 13 χρόνων, από τη Σαλαμίνα και έτρεξα μαζί με τον πατέρα μου τα 10 χιλιόμετρα», μας λέει ο Κώστας Ζήσης. «Κάποια στιγμή νόμιζα ότι θα εγκαταλείψω, πήρα όμως θάρρος από τον κόσμο που μας χειροκροτούσε, μ΄ ενθάρρυνε και ο πατέρας μου. Στόχο έχω να τρέξω στα 18 μου χρόνια στον κλασικό Μαραθώνιο». «Για μένα ήταν ξεχωριστή χαρά να τρέχω με τον γιο μου», μας λέει ο Μίλτος Ζήσης.

Από ελληνικής πλευράς, πρώτος τερμάτισε ο αστυνομικός Χριστόφορος Μερούσης που ζει στη Χίο, με 2 ώρες 25.15, ο οποίος έτρεχε με τη φωτογραφία του γιου του, μόλις εννιά ημερών, στη φανέλα του. «Σκεφτόμουν συνέχεια τον γιο μου, ακουμπούσα τη φωτογραφία του και έπαιρνα κουράγιο και ενέργεια», δήλωσε ο Ελληνας πρωταθλητής.

Στις γυναίκες κέρδισε η Σοφία Ρήγα από την Πάτρα, με 2 ώρες 45.37, ενώ δεύτερη κατετάγη η Μάγδα Γαζέα, που ανέβηκε για 11η φορά, σε 11 συμμετοχές, στο βάθρο αυτού του αγώνα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΦΩΤΟ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr