Σαμαράς: Δεν θα αφήσω να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού
Μπαράζ επαφών του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες «Κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μπαράζ επαφών του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες
«Κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσει να πάνε χαμένες, υπογραμμίζοντας: «γι' αυτό να είστε σίγουροι». Στο μεταξύ, διαδοχικές επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθώς και τους ομολόγους του πρωθυπουργούς των «27», θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε αυτές αναμένεται να τεθεί το ελληνικό ζήτημα και η εκταμίευση της δόσης, θέματα που συζήτησε, ήδη, τηλεφωνικά ο Πρωθυπουργός με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Μετά την εκπεφρασμένη ανησυχία και τον αρχικό εκνευρισμό της κυβέρνησης για την αδυναμία συμφωνίας ΔΝΤ και ευρωπαίων ώστε να υπάρξει οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Πρωθυπουργός προσδοκά στη διάρκεια των σημερινών του επαφών να στρώσει το έδαφος για συνολική συμφωνία στο νέο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Λόγω μάλιστα της νέας κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Κατάρ για την προσέλκυση επενδύσεων.
Η κρίση χρέους της Ελλάδα αναμένεται, πάντως, να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής όπως δήλωσε υψηλόβαθμος γερμανός αξιωματούχος στο Reuters.
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, αλλά αναμένω ότι θα είναι ένα από τα θέματα στις συζητήσεις μεταξύ των ηγετών», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
Ευθύνες στον Σόιμπλε για το ναυάγιο του Eurogroup
Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα Wall Street Journal και συζητήθηκε στη θυελλώδη σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Τρίτης, ακόμα και αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υιοθετήσουν τις γερμανικές προτάσεις στο σύνολό τους και δεχθούν
α) να μειωθεί το επιτόκιο των διμερών δανείων ύψους 53 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στην Ελλάδα κατά 0,9%,
β) να επιστρέψουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ
και γ) να χρηματοδοτήσουν την επαναγορά ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές, το ελληνικό χρέος αναμένεται να ανέλθει στο 128,2% το 2020 και στο 115,2% το 2022.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό επιτόκιο των διμερών δανείων προς την Ελλάδα ανέρχεται στο 1,5% πάνω από το τριμηνιαίο δείκτη Euribor, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 0,19%.
Τα «ημίμετρα» σύμφωνα με την εφημερίδα, που πρότεινε ο κ. Σόιμπλε απορρίπτονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο, είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, μόνο εφόσον το ελληνικό χρέος κυμανθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ποσοστό το οποίο θεωρεί ως «βιώσιμο».
Ο κ. Σόιμπλε εμφανιζόταν στο παρελθόν κάθετα αντίθετος σε οποιοδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι αν υλοποιείτο, θα ήταν «μη νόμιμο» και δεν θα επέτρεπε στη Γερμανία να χορηγήσει νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές της WSJ, ωστόσο, στη σύνοδο του Παρισιού, που προηγήθηκε του Eurogroup εμφανίστηκε διατεθειμένος να υποχωρήσει.
Βάσει της παραδοχής αυτής ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να φέρει προ των ευθυνών τους τους δανειστές, καλώντας τους να σεβαστούν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι από την επιτυχή έκβαση των διαβουλεύσεων δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης και σημείωσε πως «οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση».
Ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει ότι «Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί» και ότι «οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει».
Την έκβαση του Eurogroup, με την κρίση στην Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο, σχολιάζουν και σήμερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Γερμανίας.
«Το Βερολίνο χαλάει τη συμφωνία» γράφει η ιταλική εφημερίδα «Repubblica», που μιλά για «γερμανική αναστροφή», με μία γερμανική κυβέρνηση πρώτα αμετακίνητη και έπειτα με αλλαγμένη στάση.
«Μέρκελ, παγιδευμένη στον ρόλο της διαχειρίστριας» τιτλοφορείται το άρθρο στην γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» (SZ) για την χθεσινή συζήτηση στην Μπουντεσταγκ.
Μπορεί οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι να μην παρουσιάζουν εναλλακτική στην πολιτική της Μέρκελ (υπερψηφίζουν μάλιστα τα πακέτα διάσωσης) αλλά «καλά κάνουν και υπενθυμίζουν» ότι η καγκελάριος πρέπει να εξηγήσει πολιτικά το ελληνικό θέμα.
«Το ζιγκ-ζαγκ της Μέρκελ στη συνολική κρίση του ευρώ» επισημαίνει σχετικά με τις παλινωδίες η SZ, δεν είναι μόνο αποτέλεσμα αλλαγής των δεδομένων ή ακόμη και λανθασμένων εκτιμήσεων.
Εξήγηση, και ίσως και ελαφρυντικό, είναι και το ιδιαίτερο βάρος που έχει το Βερολίνο. «Πολλές αντιφάσεις έχουν την αιτία τους στο ότι η καγκελάριος δεν μιλάει μόνο με ακροατή το Μπούντεσταγκ, αλλά και την κοινή γνώμη που ζητά σκληρότητα αντί για ανεπάρκεια, τις διεθνείς αγορές που θέλουν να δουν μεταρρυθμίσεις και τους Έλληνες, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους που ζητούν στήριξη αλλά προπάντων σεβασμό» επισημαίνει.
Πηγή:tanea.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr