Βέρντι και Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή φέτος τον χειμώνα
Την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, ο κόσμος της όπερας παγκοσμίως γιορτάζει την επέτειο των διακοσίων ετών από την γέννηση των δύο δημοφιλέστερων συνθετών της όπερας, του Γερμανού Ρίχαρντ Βάγκνερ και του Ιταλού Τζουζέππε Βέρντι, οι οποίοι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι ανανεωτές της όπερας στον 19ο αιώνα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στους επετειακούς εορτασμούς με την παρουσίαση δύο εμβληματικών έργων τους.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2012-2013.
Την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, ο κόσμος της όπερας παγκοσμίως γιορτάζει την επέτειο των διακοσίων ετών από την γέννηση των δύο δημοφιλέστερων συνθετών της όπερας, του Γερμανού Ρίχαρντ Βάγκνερ και του Ιταλού Τζουζέππε Βέρντι, οι οποίοι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό οι ανανεωτές της όπερας στον 19ο αιώνα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στους επετειακούς εορτασμούς με την παρουσίαση δύο εμβληματικών έργων τους.
Τον Ιανουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστεί ο Σικελικός Εσπερινός, το ιδιαίτερο, σκοτεινό έργο που κατάφερε να καταξιώσει τον Βέρντι στην Όπερα του Παρισιού, όπου έκανε πρεμιέρα το 1855. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Ρενάτο Τζανέλλα. Τον Ιούνιο του 2012, ο διεθνώς καταξιωμένος έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Κόκκος θα σκηνοθετήσει στην σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, τον Ιπτάμενο Ολλανδό, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βάγκνερ.
Παράλληλα με την συναυλία της 23ης Μαρτίου 2012, η ΕΛΣ συμμετέχει στους εορτασμούς για το έτος Μανώλη Καλομοίρη, το οποίο πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση των 50 ετών από τον θάνατο του. Στην συναυλία της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το οπερατικό έργο του θεμελιωτή της Εθνικής Μουσικής Σχολής.
Η σεζόν ξεκινά τον Οκτώβριο με την νέα παραγωγή της Μανόν Λεσκώ του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο και σκηνικά Νίκου Πετρόπουλου. Συνεχίζεται το Δεκέμβριο με τον επιτυχημένο Μαγικό αυλό του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία του Αρνώ Μπερνάρ. Το Μάρτιο ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος θα παρουσιάσει τον ατμοσφαιρικό Βέρθερο του Μασνέ, ενώ την περίοδο του Πάσχα θα παρουσιαστεί η Καβαλλερία Ρουστικάνα του Μπασκάνι, η υπόθεση της οποία διαδραματίζεται την Κυριακή του Πάσχα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Το καλοκαίρι στο Ηρώδειο εκτός από τον Ιπτάμενο Ολλανδό, θα παρουσιαστεί η Μαντάμα Μπατερφλάι του Πουτσίνι σε νέα παραγωγή σκηνοθετημένη από τον Ούγκο Ντε Άνα.
Ο νέος σκηνοθέτης του θεάτρου, με περγαμηνές στο παιδικό θέατρο, Δημήτρης Καραντζάς θα σκηνοθετήσει την παιδική όπερα του Σύμουρ Μπάραμπ Η Κοκκινοσκουφίτσα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Το Φεβρουάριο ο Πέτρος Ζούλιας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ΕΛΣ, την εμπνευσμένη από τις «Χίλιες και μια νύχτες» οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Η Χαλιμά, ενώ το Μάιο θα παρουσιαστεί για δέκα παραστάσεις η Εύθυμη Χήρα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία την περασμένη σεζόν.
Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τον εμπνευσμένο Ρενάτο Τζανέλλα, θα παρουσιάσει τρεις νέες παραγωγές σε δική του χορογραφία: τον Καρυοθραύστη σε μουσική Τσαϊκόφσκι το Νοέμβριο, το Ταξίδι στην Αιωνιότητα σε μουσικές Καραΐνδρου και Βίλλα – Λόμπος το Φεβρουάριο, καθώς και τη Σταχτοπούτα σε μουσική Στράους Υιού τον Απρίλιο.
Παράλληλα, θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση οι καλλιτεχνικές δράσεις σε δρόμους πλατείες και απρόσμενα μέρη, ενώ η Όπερα της Βαλίτσας θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Πλούσιες θα είναι και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΛΣ. Σε 62 σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα ταξιδέψει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ το Όπερα Στούντιο θα συνεχίσει το έργο του με τους νέους τραγουδιστές της όπερας.
Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-13, αναλυτικά, έχει ως εξής:
ΟΠΕΡΑ
Τζάκομο Πουτσίνι, Μανόν Λεσκώ
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θέατρο Ολύμπια
19, 21, 26, 28 Οκτωβρίου 2012
7, 9, 11, 14, 18 Νοεμβρίου 2012
Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός / Σκηνοθεσία: Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο
Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ
Μία ερωτική ιστορία γεμάτη πάθος, η πρώτη όπερα στην οποία διαφαίνεται ξεκάθαρα η ξεχωριστή μουσική γλώσσα του Πουτσίνι. Βασισμένη στο άλλοτε δημοφιλέστατο ηθικοπλαστικό μυθιστόρημα του αβά Πρεβό, η ιστορία του ιππότη Ντε Γκριέ και της Μανόν Λεσκώ έχει μελοποιηθεί από αρκετούς συνθέτες. Η όπερα του Πουτσίνι ξεχωρίζει για την ένταση με την οποία εκφράζει τα συναισθήματα αλλά και τον ορχηστρικό πλούτο της μουσικής.
Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ένας από τους πιο περιζήτητους σκηνοθέτες της όπερας παγκοσμίως, ο Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο, γιός του διάσημου ιταλού τενόρου Μάριο Ντελ Μόνακο, του θρυλικού συμπρωταγωνιστή της Μαρία Κάλλας την δεκαετία του ’50, στις ιστορικές παραγωγές της Σκάλας του Μιλάνου. Ο Ντελ Μόνακο έχει εργαστεί ως βοηθός του Βήλαντ Βάγκνερ, εγγονού του διάσημου γερμανού συνθέτη, καθώς επίσης του εξίσου διάσημου γερμανού σκηνοθέτη Βάλτερ Φέλζενσταϊν, ενώ έχει διευθύνει διάσημα φεστιβάλ και σημαντικά λυρικά θέατρα στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Τα σκηνικά της μεγάλης αυτής παραγωγής έχει αναλάβει ο κορυφαίος έλληνας σκηνογράφος Νίκος Πετρόπουλος, ο οποίος τοποθετεί τη δράση του έργου σε ένα κινηματογραφικό στούντιο την δεκαετία του ’60, όπου γυρίζεται μια ταινία με θέμα την Μανόν Λεσκώ.
Η Μανόν Λεσκώ παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή για τελευταία φορά, το 1986, δηλαδή πριν 26 χρόνια.
Η διανομή στο αναλυτικό δελτίο τύπου της παραγωγής.
ΟΠΕΡΑ
Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ, Ο Μαγικός αυλός
Θέατρο Ολύμπια
14, 15, 16, 19, 20 Δεκεμβρίου 2012
3, 4, 5 Ιανουαρίου 2013
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης – Μίλτος Λογιάδης / Σκηνοθεσία: Αρνώ Μπερνάρ
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Καβράκος, Αντώνης Κορωναίος, Νίκος Στεφάνου, Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Μίνα Πολυχρόνου, Χάρης Ανδριανός, κ.α.
Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ
Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, ο Μαγικός αυλός του Μότσαρτ επιστρέφει στην ΕΛΣ. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Μότσαρτ, το οποίο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Προσφέρει από τη μια χαρά στα παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στους μεγάλους να απολαύσουν την εξαιρετική μουσική και ένα συμβολικό κείμενο με προεκτάσεις.
Η παραγωγή, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου γάλλου Αρνώ Μπερνάρ, πρωτοπαρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, την καλλιτεχνική περίοδο 2010-11 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια παράσταση υψηλής αισθητικής που κατάφερε να κερδίσει κοινό και κριτικούς.
Ο Μαγικός αυλός είναι η τελευταία από τις δεκαεπτά όπερες που έγραψε ο Μότσαρτ, ενώ λίγο πριν τον θάνατο του κατάφερε να τη διευθύνει στην πρεμιέρα που δόθηκε στην Βιέννη στις 30 Σεπτεμβρίου 1791.
Η αδελφοσύνη, η ελευθερία, η αγάπη, η νίκη του καλού, η αναζήτηση της αρετής, το μεγαλείο της σιωπής και η επικράτηση της αλήθειας είναι οι αξίες που περιγράφει η μεγαλειώδης όπερα. Σε πολλά θέατρα του κόσμου ο Μαγικός αυλός παρουσιάζεται τις μέρες των Χριστουγέννων, λόγω της ευφρόσυνης μουσική του Μότσαρτ, σε συνδυασμό με τις βασικές ιδέες και τα ηθικά διδάγματα του ποιητικού κειμένου.
ΟΠΕΡΑ ΜΕ ΜΠΑΛΕΤΟ ΕΤΟΣ ΒΕΡΝΤΙ
Τζουζέππε Βέρντι, Σικελικός εσπερινός
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Α. Τριάντη
18, 19, 20, 22, 23, 25, 26, 27 Ιανουαρίου 2013
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης / Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία και το Μπαλέτο της ΕΛΣ
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΟΜΜΑ
Με αφορμή την επέτειο διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Τζουζέππε Βέρντι, η ΕΛΣ παρουσιάζει το Σικελικό εσπερινό, πεντάπρακτη μεγαλόπρεπη όπερα με μπαλέτο. Με αφετηρία ένα ιστορικό γεγονός αλλά και την τρέχουσα ιστορία της πατρίδας του, ο Βέρντι εμπνεύστηκε μία επαναστατική όπερα γεμάτη ενθουσιώδη, μελωδική μουσική.
Η παραγωγή παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα, ο οποίος εντυπωσίασε το αθηναϊκό κοινό με το τολμηρό και μεγαλειώδες ανέβασμα του Φάουστ του Γκουνό, τον Ιανουάριο του 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, όπως και στον Φάουστ, θα υπογράψουν ο Αλεσσάντρο Κάμερα και η Κάρλα Ρικόττι. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Για να σκηνοθετήσεις τον Σικελικό εσπερινό πρέπει να μελετήσεις εις βάθος τα ιστορικά γεγονότα. Στη θρυλική όπερα του Βέρντι, το ιστορικό πλαίσιο είναι η σύγκρουση μεταξύ των γάλλων και των σικελών και μέσα σε αυτό μια άλλη σύγκρουση μεταξύ πατέρα και γιού, η οποία καταστρέφει τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της πατρίδας του».
Μία μεγάλη παραγωγή με διεθνούς επιπέδου διανομή και τη συμμετοχή του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Μύρων Μιχαηλίδης.
Μία από τις πιο μεγαλοπρεπείς όπερες του Βέρντι, η οποία παρουσιάζεται σπάνια. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή, ήταν το 1978 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
ΟΠΕΡΑ
Ζυλ Μασνέ, Βέρθερος
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θέατρο Ολύμπια
15, 17, 20, 22, 24, 27, 29, 31 Μαρτίου 2013
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης / Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ
Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου, ο Βέρθερος του Ζυλ Μασνέ επανέρχεται μετά από τριάντα χρόνια στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το έργο γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται. Ο Μασνέ σκιαγράφησε με μεγάλη επιτυχία τον ποιητικό χαρακτήρα του ιδεαλιστή Βέρθερου και της παγιδευμένης στις κοινωνικές επιταγές Σαρλότ.
Όπως και ο Φάουστ του Γκαίτε (που έγινε κυρίως γνωστός από την εκδοχή του Γκουνό) έτσι και ο Βέρθερος κατέκτησε το χώρο του λυρικού θεάτρου έχοντας μελοποιηθεί από γάλλο συνθέτη. Η όπερα του Μασνέ γνώρισε τεράστια επιτυχία τον καιρό που γράφτηκε, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και επηρέασε από τα ήθη ως τη μόδα της εποχής. Ο οπερατικός Βέρθερος ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, παίρνοντας ουσιαστικές αποστάσεις από το πρωτότυπο. Διατηρεί τη σύγκρουση με τον περίγυρο και τις κοινωνικές συμβάσεις, αλλά αφήνει κατά μέρος τις φιλοσοφικές αναζητήσεις.
Ο κορυφαίος έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου, πανεπιστημιακός και αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, θα σκηνοθετήσει την παραγωγή. Γιός του κορυφαίου έλληνα μουσουργού Αντίοχου Ευαγγελάτου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος έχει διατελέσει στο παρελθόν καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ παράλληλα με την πορεία του στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει με ιδιαίτερη επιτυχία διάσημες όπερες των Βέρντι, Μπιζέ, Πουτσίνι, Ροσσίνι, Μότσαρτ και πολλών άλλων.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής θα σχεδιάσει ο Γιώργος Πάτσας.
Πασχαλινές εκδηλώσεις / ΟΠΕΡΑ
Πιέτρο Μασκάνι, Καβαλλερία ρουστικάνα
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θέατρο Ολύμπια
25, 26, 27, 28 Απριλίου 2013
Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος / Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ
Αντί έργου θρησκευτικής μουσικής, αυτή την φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε να παρουσιάσει τη δημοφιλή όπερα του Μασκάνι Καβαλλερία ρουστικάνα – Αγροτικός ιπποτισμός - της οποίας η υπόθεση διαδραματίζεται το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, όταν τα ερωτικά μπλεξίματα του Τουρίντου οδηγούν στο τελετουργικό της «αγροτικής ιπποσύνης», δηλαδή σε μονομαχία.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα του βερισμού (από την ιταλική λέξη «βέρο» που σημαίνει «αληθινό»), όπου οι ταπεινοί άνθρωποι του αγροτικού μόχθου και ο καθημερινός τους βίος γίνονται το επίκεντρο της υψηλής τέχνης. Το πάθος, η μοιχεία, η ζήλεια, η τιµή και η εκδίκηση είναι τα στοιχεία της όπερας αυτής. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη όπερα του Πιέτρο Μασκάνι, που έκανε πρεµιέρα στη Ρώµη το 1890.
Τη σκηνοθεσία της παραγωγής θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Την περσινή χρονιά σκηνοθέτησε με ιδιαίτερη επιτυχία την πρωτοποριακή παραγωγή Yasou Aida, η οποία ταξίδεψε στο Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ κατέθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά στα τρία έργα σύγχρονης όπερας που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούνιο στην ΕΛΣ.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΠΕΡΑ
Σύμουρ Μπάραμπ, Η κοκκινοσκουφίτσα ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θέατρο Ολύμπια
3, 4, 7, 10, 11, 15, 18, 21, 25, 29 Νοεμβρίου 2012
2, 9, 15, 16, 19, 20, 22, 23, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2012
2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 13, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26 Ιανουαρίου & 3, 10, 13, 16, 17, 24 Φεβρουαρίου
3, 10, 17, 21, 22, 24, 27, 30, 31 Μαρτίου & 3, 5, 6, 7, 14, 21, 28 Απριλίου 2013
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας – Γιώργος Αραβίδης / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζάς
Ερμηνεύουν: Βάσια Ζαχαροπούλου, Λητώ Μεσσήνη, Νίκη Χαζιράκη, Ελένη Δάβου, Ινές Ζήκου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Βαγγέλης Μανιάτης, Κωστής Ρασιδάκης, Διονύσης Τσαντίνης, κ.α.
Συμμετέχει η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής της ΕΛΣ
Το γνωστό παραμύθι του Σαρλ Περώ, με λίγο διαφορετική εξέλιξη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή με την μορφή της παιδικής όπερας. Δεν είναι ο λύκος εκείνος που τρομοκρατεί την Κοκκινοσκουφίτσα αλλά εκείνη που κατορθώνει να τον εξουδετερώσει, μιλώντας του για καραμέλες και γλυκά που τον κάνουν να χάσει τελείως την όρεξή του. Τη μουσική έχει συνθέσει ο αμερικανός Σύμουρ Μπάραμπ.
Μετά τη μεγάλη περσινή επιτυχία του Παπουτσωμένου Γάτου του Θωμά Μοσχόπουλου, φέτος τη σκηνοθεσία της παιδικής παραγωγής της ΕΛΣ, αναλαμβάνει ένας νέος σκηνοθέτης, ο Δημήτρης Καραντζάς, ο οποίος έχει ήδη δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής στο θέατρο. Την προηγούμενη σεζόν σκηνοθέτησε τον θρυλικό Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου στη Μικρή Πόρτα, ενώ το καλοκαίρι έλαβε εξαιρετικές κριτικές για την παράσταση Ο μικρός Έγιολφ του Ίψεν, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Το σπίτι της κοκκινοσκουφίτσας. Το δάσος. Το σπίτι της γιαγιάς. Το λιβάδι με τις φράουλες. Ο λύκος. Ο χώρος προετοιμασίας των τραγουδιστών. Ο χώρος προετοιμασίας της ορχήστρας. Οι χώροι και οι ιδιότητες μπερδεύονται σε ένα αδιάσπαστο και ενιαίο σύνολο με συνεχόμενες δράσεις και εναλλαγές ρόλων, προκειμένου να ξαναγνωρίσουμε την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, την ιστορία για τη φυγή απ' το σπίτι και όλους τους κινδύνους που αυτή περικλείει μ' έναν ανάλαφρο αλλά και σκοτεινό τρόπο και με όλους τους συμμετέχοντες - τραγουδιστές, μουσικούς, κομπάρσους - να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της αφήγησης του παραμυθιού».
ΟΠΕΡΕΤΑ
Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Η Χαλιμά
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θέατρο Ολύμπια
8, 9, 10, 15, 16, 17 Φεβρουαρίου 2013
1, 3 Μαρτίου 2013
7 Απριλίου 2013
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου – θ.α. / Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Συμμετέχει η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ
Με την πρόθεση να γνωρίσει στο κοινό καλύτερα τον πολυγραφότατο συνθέτη του Βαφτιστικού, η Εθνική Λυρική Σκηνή αναβιώνει φέτος τη γοητευτική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Η Χαλιμά. Σε αυτό το πλαίσιο φροντίζει πρωτ’ απ’ όλα για την αποκατάσταση του μουσικού κειμένου, ώστε το έργο να δοθεί στην πλήρη του μορφή και με την αυθεντική ενορχήστρωση. Η Χαλιμά ανασύρθηκε από τα μουσικά αρχεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1926 από τον θίασο Καντιώτη-Ριτσιάρδη στο καλοκαιρινό θέατρο Μοντιάλ με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Η υπόθεση, σύμφωνα με το λιμπρέτο του Σ. Ποταμιάνου, εμπνευσμένη αμυδρά από τις «Χίλιες και μια νύχτες», εξελίσσεται σε ένα παλάτι της ανατολής, όπου ο κουτοπόνηρος μάγειρας Αλή-Μουσακάς χρησιμοποιείται ως όργανο των ερωτικών σχεδίων της σαγηνευτικής Χαλιμάς και του αιχμάλωτου πρίγκιπα Σαχ-Ρουμάν.
Η μουσική του Σακελλαρίδη βρίθει από ανατολίτικες μελωδίες, οι οποίες συνδυάζονται με ευφάνταστο και χιουμοριστικό τρόπο με τους κοσμοπολίτικους ρυθμούς της εποχής: το φοξ-τροτ, το τανγκό και το one-step. Η Χαλιμά παρουσιάζεται για πρώτη φόρα από την Ε.Λ.Σ.
Τη σκηνοθεσία και επεξεργασία του κειμένου έχει αναλάβει ο Πέτρος Ζούλιας, ο οποίος την περασμένη καλλιτεχνική περίοδο υπέγραψε τη μεγάλη επιτυχία της Κρητικοπούλας του Σαμάρα.
ΟΠΕΡΕΤΑ
Φραντς Λέχαρ, Η Εύθυμη χήρα
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Θέατρο Ολύμπια
10, 11, 12, 15, 17, 19, 22, 24, 25, 26 Μαΐου 2013
Μουσική διεύθυνση: θ.α. - Χρύσανθος Αλισάφης / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία και μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ
H δημοφιλής βιεννέζικη οπερέτα του Λέχαρ θα παρουσιαστεί ξανά στην ΕΛΣ το Μάιο του 2012 για δέκα παραστάσεις, μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την περασμένη καλλιτεχνική περίοδο. Πρόκειται για μια από τις οπερέτες που έχουν παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Τα βιεννέζικα βαλς, η ανάλαφρη πρόζα, οι γλυκές, νοσταλγικές μελωδίες και η παιχνιδιάρικη ιστορία της όμορφης, πλούσιας χήρας, είναι τα στοιχεία που την κάνουν τόσο αγαπητή στο κοινό.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Λιγνάδης, σκηνοθέτης ο οποίος έχει παρουσιάσει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις των τελευταίων ετών στην Αθήνα. Ο Λιγνάδης φώτισε την ιστορία της νέας όμορφης και πλούσιας χήρας Άννα Γκλάβαρι με ρομαντική αλλά και εύθυμη διάθεση. Στο Παρίσι των αρχών του 20ού αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζωντάνιας και αισιοδοξίας η πλούσια χήρα προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο άνδρα. Όπως ο ίδιος σημειώνει: «..Άφησα λοιπόν στην Εύθυμη χήρα μου, τη δική της μελωδία! Και όπου παρενέβην, το έκανα για να ...κελαηδήσει εκείνη καλυτέρα και τη μελωδία της να την ακούσουν όσο πιο πολλοί γίνεται! Και δεν έχω παρά να την ευχαριστήσω που με πήρε από το χέρι και περπατήσαμε μαζί σε ξεχασμένους λυρικούς κήπους, με ερωτευμένα αγάλματα και όμορφα λουλούδια».
ΜΠΑΛΕΤΟ
Ρενάτο Τζανέλλα / Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Ο καρυοθραύστης
Εισαγωγή-Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέττα
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θέατρο Ολύμπια
24, 25, 30 Νοεμβρίου 2012
2, 7, 9, 21, 22, 23, 27, 28 Δεκεμβρίου 2012
Μουσική διεύθυνση: Γιάρι Χαιμαιλαίινεν – Γιώργος Βράνος / Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ
Στον Καρυοθραύστη, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Το θρυλικό μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, θα παρουσιαστεί σε νέα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, η οποία βασίζεται στο λιμπρέτο του Ε.Τ.Α. Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», ενώ στο δεύτερο μέρος της θα χρησιμοποιηθεί μέρος της μουσικής από την Εισαγωγή - Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Τσαϊκόφσκι. Στη νέα παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, σαν μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο.
Ο διακεκριμένος γερμανός σκηνογράφος - ενδυματολόγος Κριστόφ Κρέμερ θα σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής με στόχο να δημιουργήσει μια ονειρική ατμόσφαιρα, αντάξια του διάσημου παραμυθιού.
ΜΠΑΛΕΤΟ
Ρενάτο Τζανέλλα / Ελένη Καραΐνδρου / Εϊτόρ Βίλλα-Λόμπος, Ταξίδι στην αιωνιότητα
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Θέατρο Ολύμπια
23, 24 Φεβρουαρίου 2013
2, 16, 28, 30 Μαρτίου 2013
Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ – Τάσος Συμεωνίδης
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ
Η δεύτερη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, είναι αφιερωμένη σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής: την Ελένη Καραΐνδρου και τον Εϊτόρ Βίλλα – Λόμπος.
Στο πρώτο μέρος η παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική συνδιαλέγεται με το πνεύμα της μουσικής του Μπαχ στις αριστουργηματικές σουίτες Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας αρ. 8, 2 και 5 του Βίλλα – Λόμπος, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες της Λατινικής Αμερικής. Η χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα μοιάζει με ταξίδι, χωρίς προορισμό, με μόνο οδηγό τη μουσική, η οποία ορίζει τη δυναμική, την ελευθερία και τη φιληδονία των σωμάτων των χορευτών.
Στο δεύτερο μέρος με τίτλο Ταξίδι στην αιωνιότητα, ο Ρενάτο Τζανέλλα χορογραφεί μερικές από τις ωραιότερες μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου για τις ταινίες του κορυφαίου έλληνα κινηματογραφιστή Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η νέα χορογραφία, επιχειρεί να εκφράσει τα συναισθήματα που αντιπροσωπεύουν οι μουσικές της Καραΐνδρου και οι εικόνες από τις ταινίες του Αγγελόπουλου.
ΜΠΑΛΕΤΟ
Ρενάτο Τζανέλλα / Γιόχαν Στράους υιός, Σταχτοπούτα –
Πόλκα από την οπερέτα Waldmeister αρ. 466,
βαλς «Στον ωραίο γαλάζιο Δούναβη», έργο 314
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Α. Τριάντη
13, 14, 16, 17, 18 Απριλίου 2013
Μουσική διεύθυνση: θ.α. / Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα
Με την Ορχήστρα, τους Α' Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ
Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Γιόχαν Στράους ο νεώτερος, ο γνωστός «βασιλιάς του βαλς» συνέθεσε στο τέλος της ζωής του και ένα μπαλέτο. Ίσως επειδή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ενορχήστρωσή του, εργασία την οποία αποπεράτωσε ο συνάδελφός του Γιόζεφ Μπάγερ. Το μπαλέτο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1901 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, διευθυντή του Μπαλέτου της.
Ο Τζανέλλα στη νέα χορογραφία του, παρουσιάζει την Σταχτοπούτα να δουλεύει για την μητριά της σε ένα ατελιέ με το όνειρο να γίνει μια μέρα σχεδιάστρια μόδας. Ο πρίγκιπας της (ο Γουσταύος) είναι ήδη ένας διάσημος σχεδιαστής. «Η χορογραφία εστιάζει στην σημασία του να ονειρευόμαστε και να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα» σημειώνει ο χορογράφος.
Όπως και στην πολύ επιτυχημένη περσινή παραγωγή Ρωμαίος και Ιουλιέττα, τα σκηνικά θα σχεδιάσει ο Κωνσταντίνος Θεοφάνης και τα κοστούμια η Σήλια Κριθαριώτη.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Πρωτοχρονιάτικο γκαλά
Θέατρο Ολύμπια
1 Ιανουαρίου 2013
Μουσική διεύθυνση: θ.α.
Με την Ορχήστρα και το Μπαλέτο της ΕΛΣ
Η Εθνική Λυρική Σκηνή φοράει τα καλά της και υποδέχεται το νέο έτος με ένα λαμπερό εορταστικό πρόγραμμα. Η Ορχήστρα της ΕΛΣ θα παρουσιάσει βιεννέζικα βαλς αλλά και αποσπάσματα από διάσημες όπερες και οπερέτες. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, θα ερμηνεύσει νέες και παλιότερες χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλλα, ο οποίος επί χρόνια χορογραφούσε την «Πρωτοχρονιάτικη συναυλία» της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, το διάσημο θέαμα που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΤΟΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ
Βραδιά Μανώλη Καλομοίρη
Θέατρο Ολύμπια
23 Μαρτίου 2013
Μουσική διεύθυνση: θ.α.
Συμμετέχει η Ορχήστρα της ΕΛΣ
Στο πλαίσιο των εορτασμών για το Έτος Μανώλη Καλομοίρη, με αφορμή την συμπλήρωση των 50 ετών από τον θάνατο του κορυφαίου έλληνα συνθέτη, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά το θεμελιωτή της Εθνικής Μουσικής Σχολής παρουσιάζοντας συναυλία - αφιέρωμα στο οπερατικό έργο του.
Ο συνθέτης Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), Σαμιακής καταγωγής, γεννήθηκε στη Σμύρνη, όπου και έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής, τα οποία συνέχισε στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στο Ωδείο της Βιέννης πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση.
Θεωρείται ο θεμελιωτής της Εθνικής Μουσικής Σχολής στην Ελλάδα. Άντλησε την έμπνευσή του από την ελληνική παράδοση και το ελληνικό τραγούδι καθώς και από την ποίηση και τη λογοτεχνία της εποχής του. Συνέθεσε πάνω από 220 έργα, ανάμεσά τους πέντε όπερες, τρεις συμφωνίες, συμφωνικά ποιήματα, ένα κοντσέρτο για πιάνο, ένα «κοντσερτάκι» για βιολί, κύκλους τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα και για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, καθώς και έργα για παιδιά (χορωδιακά, έργα για πιάνο). Οι όπερες του έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Με το πρόγραμμα Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα, το οποίο ξεκίνησε το 2011, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιχείρησε να φέρει την λυρική τέχνη πιο κοντά στην ζωή της πόλης. Οι καλλιτέχνες (μονωδοί, χορωδοί, μουσικοί, χορευτές) της Λυρικής Σκηνής βγήκαν σε δρόμους, πλατείες και γειτονιές με το Λυρικό Λεωφορείο, τις Λυρικές Βραδιές και τις Βραδιές Χορού και προσπάθησαν μέσω της τέχνης τους να αλλάξουν την γκρίζα ατμόσφαιρα της πόλης.
Οι δράσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία όπου και αν παρουσιάστηκαν, από το Κολωνάκι έως το Μεταξουργείο και από το Μοναστηράκι έως τον Κολωνό. Με το πρόγραμμα αυτό η Εθνική Λυρική Σκηνή ήρθε σε επαφή με την κοινωνία, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας οργανισμός που δεν είναι αποκομμένος από το κοινωνικό περιβάλλον και κυρίως ότι η τέχνη δεν έχει περιορισμούς και αποκλεισμούς.
Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, παρουσιάστηκαν οι δύο παραγωγές της Όπερας της Βαλίτσας, η Τραβιάτα του Βέρντι και η Μποέμ του Πουτσίνι. Η Όπερα της Βαλίτσας δημιουργήθηκε για να παρουσιάζει διάσημες όπερες σε συμπτυγμένη μορφή, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα, με μικρή χορωδία και με σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν... σε μια βαλίτσα, με στόχο να γνωρίσει την τέχνη της όπερας σε ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ κοινό, το οποίο έως τώρα δεν είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την τέχνη αυτή. Οι παραστάσεις Όπερας της Βαλίτσας παρουσιάστηκαν τη σεζόν 2011-12, σε Πνευματικά Κέντρα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στην Εθνική Βιβλιοθήκη αλλά και στα Αρχαία Θέατρα της Μεσσήνης και των Οινιάδων, σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα.
Η απήχηση της Όπερας της Βαλίτσας ήταν πολύ μεγάλη και έτσι την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13 θα περιοδεύσει σε δώδεκα σταθμούς σε όλη την Ελλάδα με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν σε απρόσμενους χώρους, ενώ πολλές από αυτές θα πραγματοποιούνται χωρίς προηγουμένως να ανακοινώνονται, με στόχο να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας στην πόλη.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», που ξεκίνησε την άνοιξη του 2012 και το οποίο πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θα ταξιδέψει σε 62 σχολεία σε όλη την Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 στην Αττική, αλλά και στην Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νησιά Αιγαίου, Κρήτη και Νησιά Ιονίου.
Με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών του σχολείου, οι καλλιτέχνες της ΕΛΣ παρουσιάζουν στους μαθητές και τους δασκάλους την όπερα του Ροσσίνι, ο Κουρέας της Σεβίλλης σε μια διασκευασμένη μορφή για τα παιδιά.
Στις δύο μέρες που διαρκεί το πρόγραμμα σε κάθε σχολείο, τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής. Την πρώτη μέρα ετοιμάζονται τα σκηνικά και τα κοστούμια, γίνονται οι πρόβες με την χορωδία και την ορχήστρα, ενώ την δεύτερη μέρα πραγματοποιείται η παράσταση στην οποία συμμετέχουν και οι μαθητές.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
Η νέα παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ολοκλήρωσε την διαδικασία των ακροάσεων και έχει στο δυναμικό της 90 παιδιά. Υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας Μάτας Κατσούλη, η χορωδία θα προετοιμαστεί για συμμετοχή σε παραγωγές όπερας της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου, αλλά και συναυλίες.
Η ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
22, 23, 24, 25 Νοεμβρίου 2012
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης / Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΛΣ και η Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η κωμική ελληνική όπερα Η Κρητικοπούλα του Σπύρου Σαμάρα θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τέσσερις μόνο παραστάσεις, από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου 2012.
Η Κρητικοπούλα παρουσιάστηκε, στην πρώτη πλήρη σκηνική αναβίωση της μετά από 80 χρόνια, τον Νοέμβριο του 2011, στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.
Πρόκειται για ένα ξεχασμένο αριστούργημα, το οποίο ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα. Με απλά υλικά η κωμική αυτή όπερα μιλά για τον έρωτα και την επανάσταση στα χρόνια της ενετοκρατίας. Μέσα από έρωτες, τραγούδια και πεντοζάλι, η Μεγαλόνησος πανηγυρίζει την επανάστασή της και οι πρωταγωνιστές την ένωσή τους.
Πηγή: culturenow.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr