Απόψε σας περιμένω στον Ιανό για μία «αναζωογονητική» εκδήλωση ποίησης και...Πολιτικής!Θα παρουσιάσω την ποιητική συλλογή της Μάρως Μπέη Τζαβέλα:«Ζείδωρος Άνεμος»

Τρίτη 15 Ιανουαρίου στις 18:00 το απόγευμα. Σας περιμένω! Φωτογραφία από την πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής. Με το δικηγόρο Γρηγόρη Πελεκάνο μοιραστήκαμε την παρουσίαση

Τρίτη 15 Ιανουαρίου στις 18:00 το απόγευμα. Σας περιμένω!

«Γράφω ποιήματα, γιατί έτσι μόνο κατορθώνω ενίοτε να είμαι συνεπής στο rendez-vous μου με τον εαυτό μου...», κάπως έτσι εξηγεί η Μάρω Μπέη-Τζαβέλα τη σχέση της με την ποίηση, η οποία αποτυπώνεται στην πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Ζείδωρος Ανεμος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θερμαϊκός» και παρουσιάστηκε στο «Πεντελικόν». Γράφτηκε στη Σίφνο και ζείδωρος σημαίνει αίσιος και αναζωογονητικός…

Φωτογραφία από την πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής. Με το δικηγόρο Γρηγόρη Πελεκάνο μοιραστήκαμε την παρουσίαση

Μόνον που αυτή η παρουσίαση ήταν διαφορετική από τις άλλες. Η ατμόσφαιρα δεν ήταν ούτε επαγγελματική ούτε κοσμική, αλλά ζεστή, σχεδόν οικογενειακή.

Η ποιήτρια, περιχαρής, έχοντας στο πλευρό της την πολυμελή οικογένειά της και τους φίλους της, άνοιξε την ψυχή της και εξομολογήθηκε: «Εγραψα αυτά τα ποιήματα ύστερα από μια μεγάλη απώλεια. Γιατί όταν την απώλεια την αποδέχεσαι και την κάνεις κτήμα σου, την ξεπερνάς». Και, πράγματι, μέσα στο ποίημά της συναντάς μια γυναίκα θετική, δυναμική και αισιόδοξη. Οπως εξάλλου γράφει σε ένα ποίημά της «Η χαρά δεν δίδεται ποτέ δωρεάν, καλλιεργείται σαν εκατόφυλλο τριαντάφυλλο, με σκάψιμο, με ξεβοτάνιασμα, με λίπασμα, με πότισμα...».

«Για μένα, όταν τέλειωσα την ανάγνωση των ποιημάτων της, είπα: ''She is a fair lady, η ποίηση μιας κυρίας, καθόλου τυχαίας, με ανθρωπιά, με βαθιά σκέψη, με οξύνοια, με αγάπες για τον Καβάφη, τον Ελύτη, τον εικαστικό Ρόθκο, το Αιγαίο, τη Σίφνο...''». Για να συμπληρώσει με νόημα ο Γρηγόρης Πελεκάνος: «Οι στιγμές που έζησε και επεξεργάστηκε μέσα από την ποίησή της αντιστοιχούν στα τέσσερα μεγάλα προβλήματα της ύπαρξης μέσα στον πραγματικό κόσμο που βιώνουμε, όπως θα έλεγε και ο Ιρβιν Γιάλομ: Θάνατος, μοναξιά, ποιο είναι το νόημα της ζωής, πώς να διαχειριστούμε την ελευθερία μας».

Η Μάρω Μπέη-Τζαβέλα γεννήθηκε στην Αρκαδία, σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακά στις ΗΠΑ, εργάστηκε επί 15 χρόνια στην Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πολιτικούς Πρόσφυγες, ενώ είναι και επιτυχημένη επιχειρηματίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ