«Άνοιξε η στρόφιγγα»: Σήμερα τα πρώτα 18 δις- Αύριο 16 δις ακόμη

Το σημερινό  πακέτο αφορά με την μορφή «ρευστού» τα 7 δισ. ευρώ της δόσης που θα τροφοδοτήσουν τον προϋπολογισμό και τα 11,3 δισ. ευρώ με την μορφή ομολόγων εξάμηνης διάρκειας,  που θα χρειασθούν για την εκκαθάριση της επαναγοράς ομολόγων.

Η πρώτη δόση σήμερα με 18,3 δισ. ευρώ σε "ρευστό" και ομόλογα

Περί τα 18,3 δισ. ευρώ «κατευθύνονται» σήμερα από το Λουξεμβούργο για την Αθήνα και άλλα 16 δισ. ευρώ αναμένονται την Τετάρτη.


Το σημερινό  πακέτο αφορά με την μορφή «ρευστού» τα 7 δισ. ευρώ της δόσης που θα τροφοδοτήσουν τον προϋπολογισμό και τα 11,3 δισ. ευρώ με την μορφή ομολόγων εξάμηνης διάρκειας,  που θα χρειασθούν για την εκκαθάριση της επαναγοράς ομολόγων.

Στην συνέχεια με την μορφή ομολόγων τριετούς διάρκειας άλλα 16 δισ. ευρώ θα μετακινηθούν την Τετάρτη από το Λουξεμβούργο προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  για την επόμενη φάση της ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτό είναι και το σύνολο της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε να εκταμιευθεί πριν από τα Χριστούγεννα από το EFSF προς την Ελλάδα. Αμέσως μετά τις γιορτές περί τα μέσα Ιανουαρίου ο σχεδιασμός προβλέπει την μετακίνηση από το EFSF προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιπλέον 7 δισ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί (με την μορφή ομολόγων τριετούς διάρκειας) το πακέτο χρηματοδότησης της ανακεφαλαιοποίησης που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.  

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Κεφάλαιο», «πρώτες στην λίστα πληρωμών από την δόση των 7 δισ. ευρώ είναι οι επιχειρήσεις,  κυρίως εξαγωγικές, που περιμένουν επιστροφή ΦΠΑ. Το ποσό είναι σημαντικό καθώς αγγίξει τα 800 εκατ. ευρώ».  Σύμφωνα το δημοσίευμα του «Κ»  ακολουθούν οι δικαιούχοι του δημοσίου για τα “Εφ΄ Άπαξ”, αλλά η ταχύτητα εισπράξεων από τους δικαιούχους θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του Υπ. Εργασίας για την απόδοσή τους.

Το ΥΠΟΙΚ πρόκειται άμεσα να ενισχύσει τον μηχανισμό του Υπ. Εργασίας με μερικές δεκάδες υπαλλήλους για να επιταχυνθεί η διαδικασία πληρωμών, αλλά το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής του εφ΄ άπαξ επεκτείνεται αρκετούς μήνες  μέσα στο 2013.

Έπεται ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί για να αποπληρώσει άμεσα τους φαρμακοποιούς για να αρχίσουν οι εκτελέσεις των συνταγών των ασφαλισμένων.


Και έπεται η συνέχεια.

Συνολικά όπως υπολογίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, μέσα στα Χριστούγεννα και το πρώτο δίμηνο του 2013 θα “τρέξουν” πληρωμές της τάξης των 4- 4,5 περίπου δισ. ευρώ.

Αυτές οι πληρωμές προέρχονται από το τμήμα της “δόσης” το οποίο αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και το οποίο δεν ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αρχίζουν να υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ...

Το “νέο” στοιχείο όμως του διακανονισμού που έγινε στο Eurogroup την Τετάρτη είναι το πως θα πληρωθεί το κόστος της επαναγοράς ομολόγων  που έφθασε τελικά στα 11,3 δισ. ευρώ.

Η απάντηση που έδωσαν οι υπουργοί οικονομικών ξεκινούσε από το “δεδομένο” ότι δεν μπορούν να δοθούν επιπλέον του δανείου κεφάλαια στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια η απάντηση στην χρηματοδότηση της επαναγοράς ήταν... απλή: άμεσα τα χρήματα αυτά αφαιρούνται από την δόση των 34 δισ. ευρώ και το συνολικό δάνειο των 109 δισ. ευρώ (το σκέλος της Ευρώπης, χωρίς το ΔΝΤ).

“Τιτλοποιήσεις”

Στο μέλλον όμως τα χρήματα αυτά ή μέρος τους θα επιχειρηθεί όπως προβλέπεται εμμέσως και στην νέα δανειακή σύμβαση με τιτλοποιήσεις εσόδων του δημοσίου χωρίς να διευκρινίζεται το συγκεκριμένο αντικείμενο (έσοδα) που θα τιτλοποιηθεί. Όπως αναφέρεται αρμοδίως το θέμα αυτό θα απασχολήσει την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τις επόμενες εβδομάδες!

Κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε σχετικά από το “Κ” παραδέχθηκε οτι πράγματι τα 11,3 δισ. ευρώ “αφαιρούνται” τυπικά από το συνολικό δάνειο, αλλά στην συνέχεια και στην εξέλιξη του προγράμματος υπάρχουν προϋποθέσεις για να  καλυφθούν από τρεις πηγές:

* Τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων τα οποία προς το παρόν δεν προσδιορίζονται ούτε ξεκαθαρίζεται το πως θα συνδέονται με το προβλεπόμενο όριο εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Το εργαλείο των τιτλοποιήσεων εντάσσεται πλέον και επίσημα στην δανειακή σύμβαση σαν μέσο αποπληρωμής.

* Μέρος του δανείου δεν θα χρειασθεί πλέον λόγω της μείωσης των υποχρεώσεων από την εξυπηρέτηση του χρέους το οποίο διαγράφεται με την επαναγορά των 31 δισ. ευρώ ομολόγων.

*  Με την “βελτίωση” του οικονομικού κλίματος προσδοκάται ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ και κατά συνέπεια των πρωτογενών πλεονασμάτων με τα οποία θα καλύπτονται οι δημοσιονομικές ανάγκες για τις οποίες θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα 11,3 δισ. ευρώ που αφαιρέθηκαν από το δάνειο για να αποπληρωθεί άμεσα η επαναγορά των ομολόγων.
 

Έλλειμμα

Υπό τις συνθήκες αυτές το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι μπορεί να απορροφηθεί ένα μέρος της αυξημένης δημοσιονομικής πίεσης που θα εκδηλωθεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους, ιδιαίτερα στο θέμα των εσόδων.

Στο ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν έτσι ότι τα μέτρα που αφορούν στις δαπάνες το 2013 θα αγγίξουν τα 8,993 δισ. ευρώ, αλλά το καθαρό τους αποτέλεσμα στον Προϋπολογισμό περιορίζεται στα 7,592 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα τα μέτρα στα έσοδα είναι 1,990 δισ. ευρώ, αλλά το καθαρό τους αποτέλεσμα στον Προϋπολογισμό θα είναι 1,781 δισ., ευρώ.  Συνολικά ο στόχος που έτσι έχει διαμορφωθεί είναι η “εξοικονόμηση” 9,374 δισ., ευρώ από ενα πακέτο μέτρων της τάξης των 10,983 δισ. ευρώ.

Με την προϋπόθεση της υλοποίησης των στόχων αυτών ο Προϋπολογισμός του 2013 θα μπορούσε να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ (748 εκ. ευρώ)  και έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης 5,2% του ΑΕΠ (9,4 δισ. ευρώ) το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί εν μέρη με την εκταμίευση των υπόλοιπων 18 δισ. ευρώ της δόσης αφού θα έχει ήδη εκταμιευθεί άμεσα το κομμάτι των 34,3 δισ. ευρώ».  


Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr