Τα χειρότερα είναι πίσω οριστικά... - Ένα άρθρο του Κώστα Στούπα
του Κώστα Στούπα Την εποχή που η Lucent κινδύνευε να χρεοκοπήσει μετά τη «φούσκα» της νέας τεχνολογίας το 2000, η επικεφαλής της εταιρείας Πατρίτσια Ρούσο είχε περιγράψει την κατάσταση σαν αυτή ενός τετρακινητήριου Μπόινγκ που πρέπει να αλλάξει και όλες τις μηχανές εν πτήσει κατά την διάρκεια θύελλας.
του Κώστα Στούπα
Τα χειρότερα είναι πίσω οριστικά...
Την εποχή που η Lucent κινδύνευε να χρεοκοπήσει μετά τη «φούσκα» της νέας τεχνολογίας το 2000, η επικεφαλής της εταιρείας Πατρίτσια Ρούσο είχε περιγράψει την κατάσταση σαν αυτή ενός τετρακινητήριου Μπόινγκ που πρέπει να αλλάξει και όλες τις μηχανές εν πτήσει κατά την διάρκεια θύελλας.
Παρόμοια είναι η κατάσταση της Ελλάδας μετά τη χρεοκοπία. Τα περισσότερα απ’ όσα πρέπει να αλλάξουν έπρεπε να είχαν αλλάξει σταδιακά τα τελευταία 10-20 χρόνια.
Όμως, όπως με τον ασφαλιστικό νόμο Γιανίτση, το πανεπιστημιακό άσυλο και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ηχηρές μειοψηφίες επέβαλαν πραξικοπηματικά το νόμο του δικού τους συμφέροντος στο βάρος της κοινωνίας, με πρόφαση κάποια αριστερόστροφη παπαγαλία κοινοτυπιών περί αλληλεγγύης...
Και όμως υπάρχει πρόοδος. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κυρίως στα τρία τελευταία χρόνια της χρεοκοπίας, η τρέχουσα συγκυρία είναι καλύτερη από αυτήν που υπήρχε 6 ή 12 ή 24 μήνες νωρίτερα.
Ο κρατικός μηχανισμός βέβαια τελεί υπό πλήρη διάλυση και αυτό αποτελεί ένα καθοριστικό επιπλέον λόγο, μαζί με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν δρομολογηθεί, αρχής γενομένης από τους επίορκους, να ξεκινήσει και η του μηδενός αναδιοργάνωσή του.
Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο όμως είναι η σταδιακή αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας και αποδοχή της αναγκαιότητας να υπάρξουν δομικές αλλαγές στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία.
Το αρχικό σοκ της χρεοκοπίας όπως ήταν φυσικό είχε προκαλέσει σύγχυση και θυμό στην κοινωνία, φαινόμενα που οδηγούσαν σε αύξηση των ακραίων συμπεριφορών και την ανάδειξη στο προσκήνιο παράδοξων ερμηνειών περί των αιτιών της κρίσης...
Θεωρίες συνωμοσίας, δοξασίες και ερμηνείες της κρίσης από παραθρησκευτικές, μαοϊκές, ναζιστικές και άλλες σέκτες είχαν αναδυθεί στο προσκήνιο και εμφανίζονταν σαν λογικές ερμηνείες κυρίως λόγω της ευρείας αποδοχής που τύγχαναν.
«Μάγοι» και «σωτήρες» εμφανίζονταν από παντού και γίνονταν ενθουσιωδώς αποδεκτοί υποσχόμενοι σωτηρία με μέσα όπως οι μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής, τα 600 δισ. του Σώρρα, τα πολλά τρισ. του ορυκτού πλούτου, την μονομερή διαγραφή του χρέους με επιστροφή στη δραχμή και την βουκολική ευημερία των πρωτοπλάστων...
Ακόμη και στην κεντρική πολιτική σκηνή η σύγχυση αυτή εκδηλώθηκε με την ανάδειξη αρκετών φαιδρών προσώπων ως πολιτικών αρχηγών, προσώπων με εμφανείς αντιφάσεις και χαώδη την εκφορά στο μονοσήμαντο καταγγελτικό λόγο.
Τώρα όμως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως έχει ξεκινήσει η συρρίκνωση της παραδοξολογίας.
Το σκάσιμο της πολιτικής «φούσκας» του παραδοξότερου των νέων αυτών πολιτικών μορφωμάτων της άλογης αντίδρασης και του λαϊκισμού αποτελεί προπομπό του τι θα ακολουθήσει και για τις υπόλοιπες εκφάνσεις των άκρων, καθώς στηρίζονται σε αντιφατικό και στείρο καταγγελτικό λόγο. Το καλό με τα «μπαλόνια» είναι πως μια ελάχιστα μικρή τρύπα είναι αρκετή να οδηγήσει σε βαθμιαία συρρίκνωση...
Το πολιτικό σκηνικό της χώρας όμως είναι συνολικά χρεοκοπημένο, τόσο το μνημονιακό όσο και το αντιμνημονιακό τόξο, καθώς βασικό τους συνεκτικό υλικό παραμένουν οι πελατειακές σχέσεις και οι προσδοκίες των στελεχών, των μελών και των οπαδών της διαφθοράς μέσω της πολιτικής ή του συνδικαλισμού και πάντα πέριξ του κρατικού κορβανά.
Με το σκάσιμο των «φουσκών» του λαϊκισμού που απειλούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε χειρότερες περιπέτειες από την χρεοκοπία, ο πολιτικός κόσμος που είχε συσπειρωθεί πέριξ των παραδοσιακών κομμάτων που φέρουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης της χρεοκοπίας, θα βρει την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να αναδείξει τα νέα πολιτικά σχήματα της επόμενης της χρεοκοπίας μέρας...
Κατά το Νίκο Πουλαντζά οι εκάστοτε συσχετισμοί της εξουσίας εκφράζουν τους γενικότερους κοινωνικούς και οικονομικούς συσχετισμούς μιας κοινωνίας. Κατά αυτή την έννοια, η μείωση της βαρύτητας του κράτους στην οικονομία μετά και τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και την αδυναμία διορισμών ή έκδοσης παράνομων συντάξεων, θα αλλάξει και τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως τους λόγους που κάποιος συντασσόταν με κάποιο κόμμα ή συνδικάτο.
Η Ελλάδα έχει την τύχη να κάνει όλες αυτές τις απαραίτητες αλλαγές ούσα μέλος της ευρωζώνης με τη στήριξη υλική, τεχνική και ηθική των εταίρων της.
Οι ενδείξεις λοιπόν συγκλίνουν πως τα χειρότερα είναι πίσω, αυτό δεν αναιρεί πως αυτός ο Χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος πολλών δεκαετιών. Στην πραγματική οικονομία υπάρχουν ήδη θετικές ενδείξεις αναστροφής του κλίματος. Μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος μιλώντας με επιχειρηματίες. Στους στατιστικούς δείκτες αυτό θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να φανεί...
2) Πάνω από τις 1000 μονάδες με την υπογραφή του Πάνου και του Αλέξη...
Το 2012 είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει με κέρδη. Κατά τα φαινόμενα και το 2013 έχει πολλές πιθανότητες να αποδειχτεί ακόμη καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά.
Το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Λατινική Αμερική ανέδειξε το μέτρο της άγνοιας και της ελαφρύτητας με την οποία οι πολιτικοί μιλούν με βεβαιότητα για πράγματα που αγνοούν παντελώς.
Καθώς η πολιτική συγκυρία επιβεβαιώνει το πλαφόν στα ποσοστά της αριστεράς και μειώνει δραστικά τις πιθανότητες μιας ριζοσπαστικής εκδοχής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χρηματιστηριακή αγορά δημιουργεί τις προϋποθέσεις να κινηθεί σύντομα πάνω και από τις 1000 μονάδες.
Βλέπε: Πάνω από τις 1000 μονάδες με την υπογραφή του Πάνου και του Αλέξη... 3) Ανταπόκριση από την Κοπεγχάγη...
Ήρθα εδώ να δω την κόρη μου για τις γιορτές, πού είναι στην Δανία εδώ και 18 μήνες και κάνει το μεταπτυχιακό της. Είπα να κρατηθώ, αλλά με αυτά πού μου έδειξε και μου είπε η κόρη μου έχω βγει έξω από τα ρούχα μου. Όχι τίποτα άλλο, αλλά εδώ κάνει και πολύ κρύο. Λοιπόν δώστε προσοχή σε αυτά πού θα σάς πω. Η κόρη μου ζει στην Δανία εδώ και 18 μήνες μόνιμα. Το κράτος της έχει δώσει την ίδια ταυτότητα κάρτα πού έχουν όλοι οι Δανοί πολίτες. Η Κάρτα αυτή έχει πάνω ένα ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟ. Ο αριθμός αυτός είναι ασφαλιστικός αριθμός, αριθμός φορολογικού μητρώου, αριθμός ταυτότητας, αριθμός πρόσβασης στον τόπο κατοικίας, αριθμός πρόσβασης στον τραπεζικό της λογαριασμός, σε τυχόν πιστωτικές κάρτες, στα πάντα.
Βλέπε: Ανταπόκριση από την Κοπεγχάγη...
4) Ο απόλυτος παραλογισμός...
Γεια σας κύριε Στουπα και χρόνια πολλά Τον τελευταίο καιρό ζούμε τον απολυτό παραλογισμό. 1.500.000 άνεργοι, πτώση του βιοτικού επιπέδου των μη ανέργων, κλείσιμο επιχειρήσεων. Απεργίες εξαθλιωμένων βολεμένων, φτωχοποιήσεων πελατών κομμάτων. Βολεμένων για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς προοπτική, με σκοπό το φτωχό τώρα ή το άθλιο αύριο.
Η κατάντια σε όλο της το μεγαλείο.
Αγώνας για το ελάχιστο του τώρα και για το τίποτα του αύριο. Παρακμή κοινωνική, οικονομική, ιδεολογική.
Το πολιτικό σύστημα άνεργο, βολεμένο, φτωχο, εξαθλιωμένο, βουτηγμένο στον ίδιο παραλογισμό.
Άκρα Δεξιά - Δεξιά - Κέντρο -Αριστερά - Άκρα Αριστερά όλοι στον ίδιο παραλογισμό χωρίς ουσία, παρόν και μέλλον.
Προσπαθούν να αυξήσουν ή να διατηρήσουν την εξαθλιωμένη πελατεία τους. Το πράγμα δεν πάει έτσι. Είμαστε όλοι Έλληνες. Μένουμε στο ίδιο σπίτι!!! Το κοινό μας συμφέρον είναι το σπίτι μας, η χώρα μας!!! Πρέπει να βρεθεί ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ να μας το κάνει κατανοητό αυτό. Ποιος θα είναι αυτός δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι πρέπει να μας πει και να μας εμπνεύσει την ΑΛΗΘΕΙΑ.
Πηγή: capital.gr
Πηγή:www.capital.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr