Η λίστα και τα μεταξωτά βρακιά - Ένα άρθρο του Τάσου Τέλλογλου

του Τάσου ΤέλλογλουΜέσα σε όλους τους πονοκεφάλους του ο υπουργός Οικονομικών κ Γιάννης Στουρνάρας εξουσιοδότησε δύο υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και έναν συνεργάτη του οικονομικού εισαγγελέα κ Γρηγόρη Πεπόνη να πάνε στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη και να φέρουν ένα αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ. Οι υπάλληλοι πήγαν και σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι είδαν τους Γάλλους συναδέλφους τους από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που έχουν κάνει επεξεργασία των ονομάτων που φαίνονται στη λίστα με βάση το αρχείο της Τράπεζας.

του Τάσου Τέλλογλου

Μέσα σε όλους τους πονοκεφάλους του ο υπουργός Οικονομικών κ Γιάννης Στουρνάρας εξουσιοδότησε δύο υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και έναν συνεργάτη του οικονομικού εισαγγελέα κ Γρηγόρη Πεπόνη να πάνε στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη και να φέρουν ένα αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ. Οι υπάλληλοι πήγαν και σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι είδαν τους Γάλλους συναδέλφους τους από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών που έχουν κάνει επεξεργασία των ονομάτων που φαίνονται στη λίστα με βάση το αρχείο της Τράπεζας.

Τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα για διοικητική συνδρομή – δηλαδή για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών –όχι όμως και για δικαστική, δεν αρκούν δηλαδή για να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήριο. Το νέο αντίγραφο από την άποψη των αριθμών δεν μοιάζει να  διαφέρει ουσιωδώς από εκείνο που δημοσίευσε ο Κώστας Βαξεβάνης, συνοδεύεται ωστόσο από αρχεία της Τράπεζας που έχουν αρκετές λεπτομέρειες για κάθε καταθέτη σε αρκετές περιπτώσεις και ενδείξεις για την προέλευση των χρημάτων, όπως διατείνονται οι Γάλλοι που την έχουν επεξεργαστεί.

Από εκεί θα μπορούσαν να «πιαστούν» οι δικοί μας στην προσπάθεια να εντοπίσουν φορολογητέα ύλη που δεν έχει φορολογηθεί. Δεν θα είναι εύκολο καθώς το αρχείο σταματάει το 2007 και περιλαμβάνει καταθέσεις της προηγούμενης εικοσαετίας. Το κράτος, όπως στην περίπτωση εκείνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, θα ζητήσει από τους φορολογούμενους να επιφορτιστούν με το βάρος της απόδειξης, να αποδείξουν δηλαδή ότι είχαν φορολογηθεί κανονικά προσκομίζοντας παλιότερες δηλώσεις, μόνο που αυτή τη φορά το σόφισμα δεν θα «πιάσει», στην πρώτη προσφυγή το κράτος θα χάσει, αν δεν έχει κάνει την απαραίτητη προεργασία με άλλες αποδείξεις από το αρχείο των υπηρεσιών σχετικά με το προφίλ του κάθε καταθέτη. Η λίστα για τη φορολογική μας διοίκηση είναι ένα είδος «μεταξωτών βρακιών». Τα υπόλοιπα τα συμπληρώνει ο καθένας μόνος του για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί...

Πηγή: protagon.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ