Ποιοι ανεβάζουν την αγορά και για πόσο... - Ένα άρθρο του Κώστα Στούπα

του Κώστα Στούπα1) Αμάρτησε για τις ξαδέρφες του... Η λίστα Λαγκάρντ από μόνη της δεν είναι παρά  μια «φούσκα». Η περιπέτειά της όμως κατέδειξε ορισμένες από τις «μαύρες τρύπες» του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

του Κώστα Στούπα

1) Αμάρτησε για τις ξαδέρφες του...

Η λίστα Λαγκάρντ από μόνη της δεν είναι παρά  μια «φούσκα». Η περιπέτειά της όμως κατέδειξε ορισμένες από τις «μαύρες τρύπες» του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Αν αφαίρεσε ο πρώην υπουργός τα ονόματα των συγγενών του από λίστα των πελατών της ξένης τράπεζας, τότε αυτό αποτελεί μέγα σκάνδαλο.

Μπορεί όμως να είναι κάποιος τόσο «βλάκας» που να αφαιρέσει τα ονόματα των συγγενών του από μια λίστα που εύκολα θα μπορούσε να έρθει στη δημοσιότητα;

Υποθέσεις μόνο μπορούμε να κάνουμε με βάση την κοινή λογική. Η απόλυτη αλαζονεία και αίσθηση της ατιμωρησίας με τις οποίες περιβάλει η εξουσία το πελατειακό μόρφωμα που ονομάζεται ελληνική δημοκρατία, τους υπηρέτες της, θα μπορούσε να αιτιολογήσει το ατόπημα...

Πουθενά αλλού δεν κυβερνούν περισσότερο ανίκανοι και ηθικά ανεπαρκείς.

Πέραν αυτού τα λάθη είναι στη σειρά και καταδεικνύουν τον τύπο και την ουσία της ελληνικής πελατειακής δημοκρατίας και της ολιγαρχικής κλεπτοκρατίας που αποτελεί την ελίτ της:

Κατά πρώτον, ένα επίσημο έγγραφο παραλαμβάνεται με πρωτόκολλο παραλαβής.

Κατά δεύτερον, ένα έγγραφο με μια λίστα εκατοντάδων ονομάτων καταθετών  μερικοί  από τους οποίους θα μπορούσαν να είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής, δεν παραλαμβάνεται ατύπως από τον υπουργό, αλλά από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προκειμένου να διενεργήσει διασταυρώσεις και να αναζητήσει αν υπάρχουν φοροφυγάδες.

Για να καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται, είναι σαν οι διωκτικές αρχές να κατάσχουν ένα κιλό εμπλουτισμένο ουράνιο και αντί των ειδικών του Δημοκρίτου να το παραλαμβάνει ο ΥΠΕΚΑ για να ελέγχει το αληθές του συμβάντος...

Ή αντίστοιχα ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως να εξετάζει τις ποσότητες της κατασχεμένης ηρωίνης, να παρακρατεί ένα μέρος και να δίνει μια μικρή ποσότητα στα εργαστήρια για έλεγχο.

Γεγονότα δηλ. που εκτός Αφρικής λαμβάνουν χώρα και σε τμήματα της ελληνικής αστυνομίας αν κρίνουμε από τις συλλήψεις στελεχών της Δίωξης για εμπόριο ναρκωτικών.

Στο δια ταύτα...

Αν ο υπουργός δεν είχε εμπιστοσύνη στο ΣΔΟΕ  για να δώσει ολόκληρη τη λίστα, θα έπρεπε να αλλάξει το ΣΔΟΕ όχι να αλλοιώσει και να κρατήσει τη λίστα.

Αν ο υπουργός αλλοίωσε τη λίστα για να προφυλάξει ή να εκβιάσει ας πληρώσει το τίμημα.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση είναι ένοχος.

Η οικογένεια της διαπλοκής

Εκτός αυτού όμως μάθαμε πως ο υπουργός «αμάρτησε» για να προφυλάξει δυο εξαδέλφες, για τις οποίες δεν υπάρχουν ενδείξεις αν το ποσό της κατάθεσης που διέθεταν ήταν φορολογημένο ή όχι ή προϊόν εγκλήματος.

Μάθαμε όμως, καθώς έπεσαν πάνω στην υπόθεση οι προβολείς της ευκαιριακής δημοσιότητας την οποία συδαυλίζουν κόμματα και πολιτικοί για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας, πως ο άνδρας της εξαδέλφης είναι προμηθευτής των ενόπλων δυνάμεων τόσο δεινός που δεν χάνει διαγωνισμούς.

Οι εξαδέλφες κόρες πολιτικού και υπουργού, ο ξάδελφος υπουργός, ο σύζυγος της εξαδέλφης προμηθευτής του δημοσίου και η εξαδέλφη μέλος του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό δεν είναι σόι είναι οι Sopranos... 

Η ανούσια αυτή ιστορία μιας λίστας που από μόνη δεν λέει τίποτα, καθώς σε αυτή περιλαμβάνονται φοιτητές, ασθενείς που χρειάστηκε να έχουν ένα λογαριασμό σε ξένη τράπεζα ή καταθέτες που δεν έχουν κλέψει ούτε φόρους, ούτε κανένα άλλο, αποτέλεσε χαρακτηριστικό καθρέφτη της διαπλοκής της πολιτικής και οικονομικής  μας ζωής.

Επιπλέον, ο υπουργός ήταν και εκ των μεταρρυθμιστών του πελατειακού κράτους. Δηλαδή τι παραπάνω θα συνέβαινε αν δεν ήταν;

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα όμως ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους για να μην θίξει την φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή. Όταν θα αποφασίσει να πλήξει τη φοροδιαφυγή θα το πράξει χωρίς δημοσιότητα.

Θα ξεκινήσει να ερευνά όλες τις καταθέσεις και τα αποτυπώματα αυτών στο ελληνικό κατ’ αρχήν τραπεζικό σύστημα και θα τις αντιπαραβάλλει με τις φορολογικές δηλώσεις.

Θα ξεκινήσει με τους πολιτικούς και τους συνδικαλιστές της τελευταίας 20ετίας και θα συνεχίσει με τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, με εφορίες, πολεοδομίες, αστυνομία, αλλά και με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και το σύνολο του πληθυσμού...

Η διαδικασία είναι απλή: καταθέσεις, ακίνητη περιουσία και αντιπαραβολή με εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία. Αν υπάρχει απόκλιση, δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων κατ’ εκτίμηση...

Ακόμη και για τα ποσά που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό τα αποτυπώματα έχουν παραμείνει στο τραπεζικό σύστημα.

Κάτι τέτοιο  δεν βλέπω να τολμά κανείς να το ζητήσει ούτε μνημονιακός, ούτε αντιμνημονιακός, γι’ αυτό και μπαροφολογούν  περί ανέμων και υδάτων: Ερχόμαστε, κατοχική κυβέρνηση, τρόικα εσωτερικού, κεφάλαιο και άλλα κουραφέξαλα.

Κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν να βάλουν τα δάκτυλα επί των τύπων των ήλων και τα πάντα για να θωπεύουν την ιλύν...


2)  Ποιοι ανεβάζουν την αγορά και για πόσο ακόμη...

Ευθύς εξαρχής αυτής της ανόδου γράφουμε πως πρωταγωνιστές αυτής είναι οι Έλληνες ιδιώτες και οι εγχώριοι θεσμικοί.

Μικρή ήταν και παραμένει η παρουσία ξένων θεσμικών, με τη ζυγαριά των συναλλαγών τους να βαραίνει κυρίως προς τις πωλήσεις. Διαχωρίζουμε τους ξένους θεσμικούς, γιατί στους συναλλασσόμενους από το εξωτερικό μια μερίδα αφορά Έλληνες του εσωτερικού που κινούν τα νήματα από το εξωτερικό.

Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ξένων στην κεφαλαιοποίηση τον προηγούμενο μήνα κυρίως, οφείλεται στην συμμετοχή τους σε μετοχές που αύξησαν την κεφαλαιοποίησή τους ταχύτερα από εκείνη της αγοράς.

Η εικόνα των πρωταγωνιστών της ελληνικής ανόδου δεν έχει αλλάξει ούτε το Δεκέμβρη, σύμφωνα με όσα στοιχεία προσπαθήσαμε να διασταυρώσουμε από την αγορά.

Το γεγονός πως απέχουν οι ξένοι, όπως λέγαμε και δυο μήνες νωρίτερα, δεν πρέπει να μας φοβίζει. Οι ξένοι θεσμικοί, όπως οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς, αλλά και οι άνθρωποι εν γένει, είναι ιδιαίτερα προβλέψιμοι.

Όσο δεν έχει οριστικοποιηθεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν θα ακουμπήσουν Ελλάδα.

Η οριστικοποίηση της παραμονής στην ευρωζώνη βεβαίως δεν αφορά κάποια απόφαση που θα λέει η Ελλάδα να μένει στην ευρωζώνη, αλλά θα κριθεί τους επόμενους μήνες από την πορεία ορισμένων στοιχείων, όπως...

Βλέπε: Καλπάζει το χρηματιστήριο…

3) Τα δικά τους παιδιά...

  ΑΠΟ ΜΟΝΟ του το γεγονός ότι προσελήφθη επειδή είναι κόρη πρώην υπουργού στην ΕΡΤ με 3.500 ευρώ, επί μήνες πληρωνόταν ΜΟΝΟ για να εκπαιδεύεται μπας+καταφέρει και τα πει, (όταν άνθρωποι με διδακτορικά είναι άνεργοι) είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ.

Βλέπε: Τα δικά τους παιδιά

Πηγή: www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ