Οι πολλές απορίες του Γιάννη Πρετεντέρη για τη συνέντευξη του Γ. Παπακωνσταντίνου στην Έλλη Στάη!
Του Γιάννη ΠρετεντέρηΣτην πολιτική επικοινωνία υπάρχει μια παλιά και σοφή αρχή: μη μιλάς όταν δεν έχεις κάτι να πεις και ούτε χρειάζεται να μιλάς όταν δεν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να πεις.
Πολύ φοβούμαι ότι αυτή την αρχή παρέβη ατυχώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Με αποτέλεσμα, τώρα που μίλησε να δημιουργήσει τελικά περισσότερες απορίες από όσες υπήρχαν πριν ανοίξει το στόμα του. Διότι στα τρία κρισιμότερα σημεία της υπόθεσης, ο πρώην υπουργός δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση - δεν είμαι καν βέβαιος ότι ρωτήθηκε... Σημείο πρώτο. Για ποιον λόγο χρειάστηκε ο υπουργός Οικονομικών να μεταγράψει τον ηλεκτρονικό δίσκο που παρέλαβε από τους Γάλλους σε ένα στικ το οποίο παρέδωσε στον Διώτη; Ηθελε άραγε να κρατήσει αντίγραφο; Καμία αντίρρηση. Αλλά, τότε, γιατί δεν παρέδωσε στο ΣΔΟΕ το πρωτότυπο ώστε να κρατήσει το αντίγραφο, αλλά παρέδωσε το αντίγραφο κρατώντας το πρωτότυπο;
Το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για λόγους που θα φανούν τις επόμενες ημέρες. Σημείο δεύτερο. Είτε ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου είτε συνεργάτες του είδαν τη λίστα και επέλεξαν τα ονόματα που δόθηκαν στον Καπελέρη για φορολογική διερεύνηση. Περίεργη διαδικασία, αλλά ας το προσπεράσουμε. Είναι άραγε δυνατόν είτε ο ίδιος ο υπουργός είτε οι συνεργάτες του να μην είδαν ότι στη λίστα περιλαμβάνονταν και ονόματα συγγενών του υπουργού; Πώς αντέδρασαν όταν το είδαν; Σημείο τρίτο. Οταν προ διμήνου δημοσιοποιήθηκε η λίστα, είναι δυνατόν είτε ο υπουργός είτε οι συνεργάτες του υπουργού να μη διαπίστωσαν ότι λείπουν τρία ονόματα δικαιούχων και ότι αυτά τα ονόματα ήταν ακριβώς τα ονόματα των συγγενών; Δεν τους παραξένεψε; Δεν αναρωτήθηκαν τι συνέβη και απαλείφθηκαν τα συγκεκριμένα αυτά ονόματα; Δεν δημοσιοποίησαν την απορία και την ανησυχία τους; Λυπάμαι, αλλά στα τρία αυτά κρίσιμα ζητήματα που και τον αφορούν και τον εμπλέκουν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε καμία διευκρίνιση. Και η διευκρίνισή τους είναι απαραίτητη διότι από αυτά προκύπτουν οι ποινικές ευθύνες που του αποδίδονται. Κατά τα άλλα, ουδείς έχει αμφιβολία ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών χειρίστηκε την υπόθεση με απίστευτη πολιτική επιπολαιότητα και με πρωτοφανή διοικητική ανεπάρκεια. Το ίδιο άλλωστε ισχύει και για τον διάδοχό του. Οι ευθύνες λοιπόν και του ενός και του άλλου είναι δεδομένες. Μόνο που εξ όσων μπορώ να γνωρίζω ούτε η πολιτική επιπολαιότητα ούτε η διοικητική ανεπάρκεια συνιστούν ποινικό αδίκημα. Διαφορετικά οι φυλακές θα έπρεπε να είναι γεμάτες από το μισό πολιτικό προσωπικό της χώρας!..
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr