Σε δύο χρόνια το Τραμ στον Πειραιά

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, η οποία, μέσω κυκλικής πορείας, θα συνδέει το Κέντρο του Πειραιά με τον σταθμό Φάληρο του ΗΣΑΠ και θα εξυπηρετεί καθημερινά έως και 35.000 επιβάτες.

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθεί η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, η οποία, μέσω κυκλικής πορείας, θα συνδέει το Κέντρο του Πειραιά με τον σταθμό Φάληρο του ΗΣΑΠ και θα εξυπηρετεί καθημερινά έως και 35.000 επιβάτες.
Τη Δευτέρα η Αττικό Μετρό υπέγραψε τη σύμβαση με τον μειοδότη του διαγωνισμού, την εταιρεία Θεμέλη, η οικονομική προσφορά της οποίας έφτασε τα 61 εκατ. ευρώ, με τον αρχικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 91 εκατ. ευρώ.

Σε δύο χρόνια το Τραμ στον Πειραιά
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, η επέκταση του Τραμ είναι ένα από τα έργα που θα συμβολίσει την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα ανανεώσει το λιμάνι του Πειραιά.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, πρόκειται για έργο μήκους 5,5 χλμ, που θα εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση περί τους 35.000 επιβάτες και σε ετήσια περί τα 10 εκατ. ανθρώπους.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε τέσσερα υποέργα, που περιλαμβάνουν την κατασκευή 12 στάσεων κι ενός υποσταθμού, την προμήθεια οχημάτων, τις διευθετήσεις δικτύων κοινής ωφέλειας και την προμήθεια βοηθητικών οχημάτων. Η Χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέσω του ΠΕΠ Αττικής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Χρήστο Τσίτουρα, με την έλευση του Τραμ στον Πειραιά θα υπάρξει μείωση της κυκλοφορίας κατά 15.000 οχήματα ημερησίως, θα αναβαθμιστεί το κέντρο μέσω έργων ανάπλασης σε κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρόμια και πλατείες, ενώ θα μειωθεί η ρύπανσης και η ηχορύπανση.

Ωριμάζουν οι επεκτάσεις του Τραμ
Παράλληλα, ο κ. Τσίτουρας τόνισε ότι η εταιρεία ωριμάζει τις επεκτάσεις του Τραμ προς τον σταθμό του Μετρό «Αργυρούπολη», καθώς και προς Καλλίπολη και Κερατσίνι, όμως λείπει η χρηματοδότηση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την υπογειοποίηση των ΗΣΑΠ από το Φάληρο έως τον Πειραιά.
Ακόμη, προχωρά σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση το σχέδιο για κατασκευή Τραμ στην Πανεπιστημίου έως το Πεδίον του Αρεως, ενώ η Αττικό Μετρό παραδίδει τις επόμενες ημέρες στον Κεραμεικό χώρο πρασίνου 11 στρεμάτων και υπόγειο πάρκινγκ.

Ανοίγει το Δημοτικό Θέατρο
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκο, «σήμερα είναι μια καλή μέρα που σηματοδοτεί ότι ο Πειραιάς ξαναμπαίνει στον χάρη της Ελλάδας» όπως είπε. «Ο Πειραιάς μπορεί να αποτελέσει εκ νέου μια πόλη που θα πρωταγωνιστεί» τόνισε και σημείωσε ότι σε λιγότερο από έναν μήνα θα ανοίξει το Βασιλικό Θέατρο. Επίσης, υπογράμμισε ότι έως τον Αύγουστο θα έχει εγκατασταθεί η ελεγχόμενη στάθμευση.

«Δεν είναι αργό το Τραμ»
Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, αποτελεί μύθο ότι το Τραμ στην Αθήνα είναι αργό, καθώς η μέση εμπορική του ταχύτητα παρουσιάζει διακύμανση μόλις της τάξης του 5%, σε σχέση με τη λειτουργία του ίδιου μέσου σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Μάλιστα, τόνισε ότι η επέκταση του δικτύου μπορεί να αυξήσει τις ταχύτητες, ενώ, όπως υπογράμμισε, η ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών θα μπορούσε να δώσει άλλο αυξήσει κατά 5% την ταχύτητα του μέσου, κάτι που θα γίνει σε περίπου έξι μήνες.

Τον Ιούνιο οι μειοδότες για Τηλεματική και ηλεκτρονικό εισιτήριο
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τον Ιούνιο θα υπάρξουν μειοδότες για τους διαγωνισμούς της Τηλεματικής και του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο μεταφοράς υπάλληλων από τα γραφεία στα εκδοτήρια και τους ελέγχους, ενώ είναι έτοιμη η δημοπράτηση του Κέντρου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ), που θα γίνει με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και θα κοστίζει 120 εκατ ευρώ.
Ερχονται καταστήματα στο Μετρό
Παράλληλα, σε περίπου δύο μήνες θα είναι έτοιμο το σχέδιο για την εμπορική εκμετάλλευση των σταθμών του Μετρό της Αττικής, που γίνεται σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό και τη ΣΤΑΣΥ.
Σχολιάζοντας την ένοπλη επίθεση κατά των γραφείων της ΝΔ, που έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Ολες αυτές οι εξτρεμιστικές ενέργειες πρέπει να τύχουν της ομόθυμης καταδίκης όλων μας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ