Economist: «Ο Τσίπρας φιλοδοξεί το 2013 να γίνει ένας πολιτικός του ευρωπαϊκού κατεστημένου»

Με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο ασχολείται το περιοδικό Economist σε άρθρο του με τίτλο «O Tσίπρας στο Βερολίνο», γράφοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αλλάξει το προφίλ του στο εξωτερικό και ότι «φιλοδοξεί να γίνει το 2013 ένας πολιτικός του ευρωπαϊκού κατεστημένου»

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα τολμηρό βήμα», γράφει χαρακτηριστικά το Economist επισημαίνοντας ότι «από τότε που το κόμμα του έγινε αντιπολίτευση στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο 38χρονος πολιτικός ηγέτης εμφανίστηκε ένα τόνο λιγότερο επικριτικός απέναντι στους ξένους πιστωτές».



«Στη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  στο Βερολίνο, στις 14 Ιανουαρίου, ο Τσίπρας παρουσίασε με ευγένεια  μία λίστα αιτημάτων, μεταξύ των οποίων λιγότερα μέτρα λιτότητας για τους Έλληνες που υποφέρουν αλλά και την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από την γερμανική κυβέρνηση», αναφέρει το περιοδικό, που φιλοξενεί και δηλώσεις ενός βοηθού  του κ. Τσίπρα, ο οποίος λεει χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος». 
Το άρθρο υποστηρίζει, ωστόσο, πως ο Σόιμπλε «δεν εντυπωσιάστηκε από την 30λεπτη συνάντηση του με τον Τσίπρα, επιμένοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις, οσο σκληρές κι αν είναι, αν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης».
«Το επόμενο ταξίδι του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στα τέλη Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον και οι φιλοδοξίες του για το 2013 είναι να καθιερωθεί ως ένας πολιτικός του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου», συνοψίζει το Economist υποστηρίζοντας πως «για να συμβεί όμως αυτό, ο κύριος Τσίπρας θα πρέπει να έχει πείσει νωρίτερα την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματός του, ώστε να συμπορευτεί προς αυτή  την κατεύθυνση».
Το περιοδικό αναφέρει πως για πρώτη φορά από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και ότι η ανατροπή αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές στην λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει στην καταστροφή. Αν τα πράγματα πάνε καλύτερα για την Ελλάδα, η δημοτικότητα του θα υποχωρήσει», είναι η δήλωση ενός αναλυτή που παραθέτει το Economist.
«Την ωρα που ο Τσίπρας ήταν στο Βερολίνο, αυτοσχέδιες βόμβες έσκαγαν έξω από υποκαταστήματα τραπεζών, τοπικά γραφεία της Ν.Δ. και τα σπίτια πολλών αθηναίων δημοσιογράφων, ενώ ένας κουκουλοφόρος με Καλασνικοφ πυροβόλησε εναντίον των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. τις πρωινές ώρες της 14ης Ιανουαριου. Μια σφαίρα μάλιστα καρφώθηκε στο πρώην γραφείο του ηγέτη του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, το γραφείο του οποίου βρίσκεται πλέον στη πρωθυπουργική κατοικία», συνεχίζει το άρθρο. Και υπενθυμίζει πως «η αστυνομία συνεχίζει την εκστρατεία να εκκενώσει εγκαταλελειμμένα σπίτια και χώρους στο κέντρο της πόλης όπου ζουν νεαροί αριστεροί, κάτι που μερικοί θεωρούν πως αποτέλεσε την αφορμή για τις επιθέσεις αυτές».
Το Economist λεει πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τις επιθέσεις αυτές, την ευθύνη των οποίων ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης επέρριψε σε «ακροαριστερούς αναρχικούς», όρος που αποδίδεται σε εξτρεμιστές που θεωρεί πως διατηρούν στενούς δεσμούς με μερίδα ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Μανόλης Γλέζος, βετεράνος αριστερός που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως υπεύθυνες είναι παρακρατικές οργανώσεις φιλικά προσκείμενες στη Ν.Δ.», επισημαίνει το περιοδικό.
«Την ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις ανέλαβαν, σύμφωνα με την αστυνομία, νέες εξτρεμιστικές ομάδες που έκαναν την εμφάνιση τους τον τελευταίο καιρό και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει τον τουρισμό και να προσελκύσει επενδυτές μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας πως η οικονομική ανάκαμψη είναι ζήτημα λίγων μηνών. 9.2 δις. ευρώ από την Ε.Ε. είναι καθ' οδον για την Ελλάδα, παρόλο που η κυβέρνηση συνασπισμού του Σαμαρά, που συμπεριλαμβάνει σοσιαλιστές και μετριοπαθείς αριστερούς, είναι εύθραυστη. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε στα βιαστικά προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης, ψηφίστηκε οριακά από τη Βουλή, ενώ ένας νέος γύρος περικοπών μισθών και συντάξεων θα τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη του Ιανουαριου, συρρικνώνοντας τα εισοδήματα κατά 20-25% περισσότερο και ανεβάζοντας τις πιθανότητες να βγει ξανά ο κόσμος στους δρόμους για να διαδηλώσει, μετά από ένα διάστημα σχετικής ηρεμίας» καταλήγει το δημοσίευμα του Economist.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ