Άνετη η Μέρκελ σήμερα στις περιφερειακές εκλογές της κάτω Σαξονίας!

Κρίσιμη, ειδικά για τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, είναι η σημερινή περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση στην Κάτω Σαξονία, οκτώ μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας.

Κρίσιμη, ειδικά για τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, είναι η σημερινή περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση στην Κάτω Σαξονία, οκτώ μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας. Περίπου από έξι εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ανανεώσουν το τοπικό κοινοβούλιο και να διατηρήσουν ή όχι την κυριαρχία του συνασπισμού των συντηρητικών και των φιλελευθέρων που κυβερνά επίσης τη Γερμανία σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι διαθέσιμες περίπου στις 1700 GMT.


Δημοσκόπηση της Πέμπτης δίνει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελάριου Μέρκελ την υπεροχή με 41% των ψήφων. Σε συνεργασία με τον σύμμαχο των συντηρητικών, το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) που βρίσκεται οριακά στο 5%, ο συνασπισμός συγκεντρώνει το συνολικό 46%.

Πιθανώς να υπάρξει πρόβλημα για τον συνασπισμό της Άγκελα Μέρκελ αν το FDP δεν φτάσει το όριο το 5% για να μπει στην τοπική βουλή. Ο αντικαγκελάριος και ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, από την Κάτω Σαξονία, πιθανώς θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την προεδρία κόμματος.

Η εκτίμηση για το SPD είναι στο 33% με τους Πράσινους να εκτιμάται ότι θα κερδίσουν το 13%. Για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το κύριο αριστερό κόμμα, οι εκλογές είναι εξίσου καθοριστικές. Μια σημαντική ήττα της συμμαχίας του με τους Πράσινους, θα αποδυναμώσει τον ηγέτη του Στέινμπρουκ, καθώς ήδη οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πολύ πίσω από την Μέρκελ στην εθνική δημοσκόπηση.

Οι περιφερειακές εκλογές θα μπορούσαν πάντως να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών, υπό την ηγεσία των τελευταίων αν δεν υπάρχει πλειοψηφία. Η λύση αυτή θα μπορούσε να προαναγγέλλει την έκβαση των εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις 22 Σεπτεμβρίου.

Τη μάχη στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών θα δώσει ο «εκλεκτός» της Μέρκελ Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ. Σκοτσέζος από την πλευρά του πατέρα του, το παιδί-θαύμα του CDU είχε αντικαταστήσει τον Κριστιάν Βουλφ ως πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας το 2010, όταν εκείνος μεταπήδησε στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Τώρα διεκδικεί με αξιώσεις την παραμονή του στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες φαινόταν ότι το κρατίδιο θα περάσει στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ