Στουρνάρας: Είναι η τελευταία μας χρονιά σε ύφεση - Η Ελλάδα έστριψε στην γωνία και τώρα απολαμβάνω τη δουλειά μου - Συνέντευξη στο BBC
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία της χώρας, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο BBC, ότι τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει και ότι η ανάπτυξη θα έλθει από το 2014.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία της χώρας, τονίζοντας σε συνέντευξή του στο BBC, ότι τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει και ότι η ανάπτυξη θα έλθει από το 2014.
«Σαφώς αχνοφαίνεται μία ελπίδα, ένα φως στο τέλος του τούνελ», επεσήμανε ο κ.Στουρνάρας.
Καθώς οι μεταρρυθμίσεις επισπεύθηκαν και εκγρίθηκε ένα νέο πακέτο λιτότητας την προηγούμενη χρονιά, η Ελλάδα εξασφάλισε ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής βοήθειας από τους διεθνείς δανειστές της, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.
«Η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ - ενός Grexit - τώρα είναι πολύ μικρή. Κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την οικονομία. Από τις αγορές, υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία. Οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, η κυβέρνηση πληρώνει τις καθυστερημένες οφειλές της στο δημόσιο τομέα και υπάρχει μία αλλαγή στο πώς μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι. Συνεπώς, όλοι οι καθοριστικοί παράγοντες είναι θετικοί. Είμαστε κατά τα 2/3 στο δρόμο προς τους στόχους μας. Ετσι, οι πολίτες μπορούν πλέον να ελπίζουν», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.
Οπως σημειώνει το BBC, η ανεργία στην Ελλάδα φτάνει το 26,8%, η φτώχεια και οι άστεγοι έχουν αυξηθεί, και η χώρα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης, τη χειρότερη στην σύγχρονη ιστορία της.
Παρόλα αυτά, ο κ.Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα κακά φτάνουν στο τέλος τους. «Προς το τελευταίο τέταρτο του 2013 αναμένεται να ανακάμψουμε. Νιώθω σίγουρος, 100% σίγουρος, ότι αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το δίκτυο σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα στόχο, αυτό της μείωσης του ελλείμματος σε βιώσιμα επίπεδα, στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Το ΔΝΤ πρόσφατα εκτίμησε ότι η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει χωρίς χείρα βοηθείας. Και θέτει το ερώτημα αν ο κ.Στουρνάρας πιέζει τους Ευρωπαίους να περαιτέρω διαγραφή του ελληνικού χρέους.
«Θα καλωσόριζα μία μείωση του επιπέδου του χρέους, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταφέρεουμε», είπε διπλωματικά, «αλλά θα συμβεί με έναν τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες για άλλους», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι «εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων φέτος, τότε δεν θα χρειαστούν νέα πακέτα λιτότητας, ούτε περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων».
Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου αναφέρει ότι «αυτό είναι μία υπόσχεση που έχουν ξανακούσει οι Ελληνες και πολλοί είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι θα τηρηθεί». Υπενθυμίζοντας το θυμό των Ελλήνων για τα μέτρα λιτότητας, αναφέρει μία τρύπα από σφαίρα στο παράθυρο του υπουργού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Ενας ξεκάθαρος στόχος προς το «μισητό» Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισε να κρατήσει το μισοσπασμένο τζάμι ως υπενθύμιση αυτού που ελπίζει ότι ήταν το χαμηλότερο σημείο στην οικονομική κρίση της χώρας.
Εν συνεχεία, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η «Ελλάδα αναγκάστηκε να προβεί σε πολλές περικοπές και υπερβολικά γρήγορα. Θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις από την αρχή. Αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Η ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση».
Για τις επικρίσεις που δέχθηκε η πολιτική ηγεσία ότι δεν ξέρει από τον πόνο που προκαλεί η λιτότητα, ο υπουργός δήλωσε ότι «καταλαβαίνει πολύ καλά».
«Από τους φίλους μου, τη μητέρα μου, την οικογένειά μου, τους ανθρώπους που μιλάω. Αλλά, δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Χωρίς το πακέτο στήριξης, η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωζώνης. Κι αυτό θα ήταν καταστροφή».
Αναφερόμενος στο μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ και τις συζητήσεις περί «Brexit», ο κ.Στουρνάρας είπε ότι «θα ήταν ένα σοβαρό λάθος για τη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία ανήκει στην ΕΕ πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά». Ερωτηθείς αν θα αποδεχόταν αναδιαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Όχι, γιατί τότε θα άνοιγε το Κουτί της Πανδώρας.Όλοι θα ήθελαν να το κάνουν. Αλλά θα σήμαινε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εξι μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Γιάννης Στουρνάρας μοιάζει πιο άνετος και αισιόδοξος, αναφέρει το BBC. Οι προκλήσεις παραμένουν, η κοινωνική αναταραχή ξαναφουντώνει και θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση όταν οι περικοπές θα αρχίσουν να «τσιμπάνε». Ωστόσο, ο υπουργός είναι σίγουρος ότι η εξουθενωμένη χώρα του θα τα καταφέρει.
«Τώρα που η Ελλάδα έστριψε τη γωνία, απολαμβάνω τη δουλειά μου», κατέληξε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr