Η Δέσποινα Αμαραντίδου, μιλάει αποκλειστικά στο Eirini the Blog για την κρίση, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα ενόψει της αυριανής εσπερίδας του ΤΟΓΜΕ «Η Επιχειρηματικότητα είναι νοοτροπία».
*Η Δέσποινα Αμαραντίδου είναι συνιδιοκτήτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας διοργάνωσης συνεδρίων ARTION Conferences & Events με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η Δέσποινα Αμαραντίδου είναι συνιδιοκτήτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας διοργάνωσης συνεδρίων ARTION Conferences & Events με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
1)Ποιες είναι οι «δεξιότητες» που αποκτήσατε- και αξιολογώντας την επιτυχημένη πορεία σας- σας οδήγησαν στην κορυφή;
Από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής μου καριέρας, είχα την επιμονή να πετυχαίνω καλά αποτελέσματα και από νωρίς ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση. Με την πάροδο του χρόνου, και μέσα από την καθημερινή τριβή με τους πελάτες, έμαθα να έχω και την υπομονή, τη δύναμη και την αντοχή να σηκώνομαι όταν πέφτω, να εξακολουθώ να έχω το ίδιο μεράκι και αγάπη για το επάγγελμα ακόμη και στα δύσκολα.
Η φιλοδοξία που είχα εξ αρχής, ενισχύθηκε στην πορεία, ωρίμασε, και τη θέση της πήρε η βαθιά γνώση των πραγμάτων και η αίσθηση της αντίληψης πλέον των γεγονότων, των καταστάσεων και των επιχειρηματικών σχέσεων.
Σιγά σιγά απόκτησα τη συναίσθηση ότι αυτό που μας ξεχώρισε ως επαγγελματίες στην αγορά είναι τα επικοινωνιακά μας χαρίσματα, η ευελιξία, αλλά και η ευρηματικότητα που έχουμε επανειλημμένα επιδείξει στις δύσκολες ώρες με όλη την ομάδα της ARTION και φυσικά οι σχέσεις άψογης συνεργασίας μεταξύ μας.
2)Innovation , Innovation, Innovation είναι η λέξη - επωδός που ακούμε από όλους τους ξένους να λένε ότι μας λείπει. Τι θα προτείνατε στους νέους και στις νέες για να ασκήσουν το πνεύμα καινοτομίας τους;
Η καινοτομία είναι τρόπος σκέψης. Αυτό που χρειάζονται οι νέοι και οι νέες δεν είναι τίποτα άλλο από το να σκέφτονται ελεύθερα και δημιουργικά, να αποφεύγουν να βάζουν τη σκέψη τους σε καλούπια και να κινούνται έξω από τα στενά όρια όσων έχουν μάθει μέσα από την οικογένεια, το σχολείο ή τις σπουδές τους.... Βέβαια, αυτό είναι και το προσόν των νέων: μπορεί να τους λείπει η εμπειρία, ωστόσο έχουν συνήθως μυαλό με φαντασία που μπορεί να φέρει καινοτόμες ιδέες και που πρέπει να αξιοποιήσουν.
Επίσης, η καινοτομία είναι μια συνεχής προσπάθεια. Θα σας μεταφέρω κάτι που βιώνω καθημερινά ως επιχειρηματίας, αλλά και που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την παρουσία δεκάδων επαγγελματιών συνεδριακού τουρισμού που συναντήθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για το ICCA Joint 4-Chapter Summit 2013 της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων: ο επιχειρηματίας ό,τι και αν κάνει, όποια δυσκολία και αν αντιμετωπίσει, δεν θα πρέπει αποθαρρύνεται. Έτσι, και οι νέοι/ νέες δεν πρέπει να αρκούνται ούτε σε μια, ούτε σε δυο, ούτε σε τρεις ιδέες - όσο καλές και αν ακούγονται αυτές - αλλά να «κατεβάζουν» όσο το δυνατόν περισσότερες μέχρι να βρουν την κατάλληλη. Μάλιστα, όσο περισσότερες, τόσο καλύτερα, καθώς έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να βρεθεί εκείνη που αξίζει πραγματικά.
Τέλος, θα τους συμβούλευα να παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοικτά και να καταγράφουν συνειδητά ή υποσυνείδητα ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Να θυμούνται ότι, στην πραγματικότητα, το μυαλό δεν σταματά να δουλεύει ποτέ και ότι η ιδέα μπορεί να γεννηθεί οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και στον ύπνο τους...
3)Δημιουργεί η κρίση τελικά ευκαιρίες; Πως θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στους νέους αλλά και σε αυτούς που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία μετά τα 45 για να αναπτύξουν προοπτικές στην επιχειρηματικότητα με τις σημερινές συνθήκες.
Οι ευκαιρίες που υπάρχουν σε περίοδο οικονομικής ευρωστίας είναι πολλές και διάφορες, αυτό όμως δεν αποκλείει τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται εν καιρώ κρίσης - με μια ειδοποιό διαφορά μεταξύ των δύο. Ενώ στην πρώτη περίπτωση υπάρχει πληθώρα προσφοράς ευκαιριών, στην δεύτερη περίπτωση τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί πολύ απλά αναγκαζόμαστε. Αντί να επαναπαυόμαστε σε όσα μας προσφέρονται, αναγκαζόμαστε οι ίδιοι να δημιουργήσουμε ιδέες και να επιχειρήσουμε, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη της επιβίωσης. Για το λόγο αυτό, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι σε περίοδο κρίσης υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για καινοτόμες δράσεις. Οι νέοι όπως είπαμε έχουν δυνατά μυαλά με φαντασία, ενώ οι επαγγελματίες άνω των 45 έχουν πείρα που μπορεί να τους βοηθήσει στην έναρξη μιας νέας επιχείρησης. Αυτό που και οι δύο πλευρές οφείλουν να κάνουν είναι να έχουν αυτογνωσία, να «ζυγιάζουν» τα δεδομένα της εποχής τους, να «ψάχνονται» συνεχώς, και μέσα από μια επισταμένη και συνεχή προσπάθεια, να είναι σε θέση να βρουν τον τρόπο που θα αξιοποιήσουν όσα οι ίδιοι έχουν να προσφέρουν.
4)Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής σας δράσης;
Το επάγγελμα που επέλεξα μου χάριζε πάντα τόσο όμορφες, όσο και δύσκολες στιγμές.
Οι στιγμές που ξεχωρίζω στην επιχειρηματική μου δράση είναι όταν οι προσπάθειες μιας μακρόχρονης διαδικασίας – όπως είναι ο συντονισμός και η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, η μετάκληση διεθνών συνεδρίων στην Ελλάδα, κλπ – παίρνουν σάρκα και οστά και ολοκληρώνονται με επιτυχία… όταν μετά από ένα άρτιο αποτέλεσμα μιας ομαδικής συνεργασίας η ομάδα απολαμβάνει την αποδοχή και την αναγνωρισιμότητα αυτών των προσπαθειών. Η συγκεκριμένη χαρά δεν μπορεί να συγκριθεί με όσες δυσκολίες και αν έχουμε βιώσει στο μεσοδιάστημα και τότε, η φλόγα του πάθους να επιχειρούμε δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Απτό παράδειγμα η επιτυχής διεκδίκηση του 37ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων, που θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην Αθήνα το 2016. Οι προσπάθειες μας στέφθηκαν με επιτυχία καταρχήν με την επιτυχή ανάληψή του και κατά δεύτερον με την διάκρισή μας στους τέσσερις φιναλίστ για τη βραβείο καλύτερης καμπάνιας μάρκετινγκ τουριστικού προορισμού παγκοσμίως από τη Διεθνή Ένωση Συνεδρίων.
Όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζω ως επιχειρηματίας, πέρα από τις οικονομικές που όλοι βιώνουμε καθημερινά, εστιάζω περισσότερο στην αρνητική διάθεση κάποιων φορέων να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν ηθικά και οικονομικά την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στη χώρα μας. Και θα σας φέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα: καθώς ίσως γνωρίζετε, διεκδικήσαμε επιτυχώς και φέραμε στη Θεσσαλονίκη τη διοργάνωση του ICCA Joint 4-Chapter Summit 2013 της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων. Μετά από τόσες υποσχέσεις προς το ICCA για την πρόθεση των φορέων της πόλης μας να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη συνάντηση, σας ενημερώνω ότι το «παρών» δεν έδωσε ούτε μισός φορέας της πόλης μας να τους καλωσορίσει! Τα συμπεράσματα δικά σας.
5)Ανταγωνιστικότητα είναι η δεύτερη λέξη-φετίχ των διεθνών επικριτών μας όταν αναφέρονται στην Ελλάδα, που ωστόσο έχουν απόλυτο δίκιο. Μας λείπει φαίνεται εντελώς. Πως καταφέρατε στον τομέα σας να είστε ανταγωνιστικοί και τι απαιτείται για να βγούμε από τη «ρετσινιά» της κακής κόπιας σε ότι παράγουμε ή δημιουργούμε.
Για να διαφοροποιηθούμε από τον ανταγωνισμό, τα τελευταία χρόνια έχουμε εστιάσει την επιχειρηματική μας δράση κατά ένα μεγάλο μέρος στη μετάκληση διεθνών διοργανώσεων που τονώνουν από τη μία την τοπική οικονομία, και από την άλλη την εθνική μας υπερηφάνεια. Έτσι, προσπαθούμε μέσα από στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας και τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις συνεδριακού τουρισμού, να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς στη διοργάνωση συνεδρίων στις ελληνικές πόλεις, με επίκεντρο πάντα την ποιότητα και τις συνέργειες. Βασικά στοιχεία για έναν επιχειρηματία όταν θέλει να είναι ανταγωνιστικός: πρώτα και κύρια να μην αντιγράφει, να δημιουργεί την αιτία και το λόγο για να έρθει ο πελάτης σε αυτόν, να γίνει δημιουργικός και καινοτόμος, να οργανωθεί σωστά και τέλος, να συνάπτει επιχειρηματικές σχέσεις με τους σωστούς συνεργάτες.
6)Υπάρχουν θέσεις εργασίας στον κλάδο σας; Έχετε ένα αισιόδοξο μήνυμα και αν ναι που το εδράζετε;
Δυστυχώς δεν θα μπορούσα να πω ότι οι θέσεις εργασίας στον κλάδο μας πλεονάζουν. Το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο, αισιόδοξα μηνύματα υπάρχουν αν αναλογιστούμε πως οι τάσεις της σημερινής εποχής είναι οι δράσεις για αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης. Πρόκειται για τομείς που δεν είναι ακόμα τόσο αναπτυγμένοι στη χώρα μας, προσφέρονται για περισσότερη ενασχόληση και που ενδέχεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες για καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr