Σύγχρονη τραγωδία η καθημερινότητα των γυναικών στο Αφγανιστάν

Την αφοσίωση και τη συνεχή προσπάθεια της  ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στο Αφγανιστάν, τόνισε η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, κα. Κάθριν Άστον, στο πλαίσιο της απάντησής της σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής της  ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κας Μαριέττας Γιαννάκου.



Ερώτηση της επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κας Μαριέττας Γιαννάκου σχετικά με τη βία κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν

Την αφοσίωση και τη συνεχή προσπάθεια της  ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στο Αφγανιστάν, τόνισε η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, κα. Κάθριν Άστον, στο πλαίσιο της απάντησής της σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής της  ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κας Μαριέττας Γιαννάκου.

Με αφορμή τις πρόσφατες δολοφονίες δύο γυναικών που εργάζονταν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, η κα Γιαννάκου επέκρινε την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, καθώς τα δικαιώματα των γυναικών και οι σχετικές με την προστασία των γυναικών νομοθεσίες εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται. Η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ  προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν, να πάρει πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν τον σεβασμό για τα δικαιώματα των γυναικών και να θεσμοθετήσει το κατάλληλο δικαστικό και διοικητικό πλαίσιο, προκειμένου να λειτουργήσουν καλύτερα οι μηχανισμοί απόδοσης δικαιοσύνης, ούτως ώστε να μη μένουν ατιμώρητα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.

Η απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου, ξεκαθαρίζει ότι πλέον η πρόοδος στο Αφγανιστάν πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του Συντάγματος του Αφγανιστάν και των διεθνώς ανειλημμένων υποχρεώσεων της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ιδίως, για τα δικαιώματα των γυναικών. Σύμφωνα με την κα Άστον, η ΕΕ υποστηρίζει το πλαίσιο που παρέχει τις δυνατότητες για να επιτελείται το έργο αυτό, δηλαδή την αστυνόμευση, την διοίκηση των τομέων της αστυνομίας και της δικαιοσύνης  και την διακυβέρνηση εν γένει,  ενώ παράλληλα πιέζει  την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Μεταξύ των δραστηριοτήτων υποστήριξης της ΕΕ, συμπλήρωσε, συμπεριλαμβάνονται η παροχή νομικής συνδρομής, η στέγαση,   η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών μέσω τοπικών δομών της κοινωνίας των πολιτών, η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων τοπικής εφαρμογής στον τομέα των μέσων ενημέρωσης σε 15 επαρχίες, ανάμεσα σε πολλές άλλες σημαντικές κινήσεις..

Τέλος, σύμφωνα με την κα Άστον, η EUPOL AFGHANISTAN, η αστυνομική αποστολή της ΕΕ στο Αφγανιστάν, παρέχει εξειδικευμένη κατάρτιση στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές σε θέματα σχετικά με τη σχετική νομοθεσία για την προστασία των γυναικών (EVWA), συνεχίζοντας παράλληλα τη δράση της στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα σχετικά θέματα, την οποία προωθεί μαζί με άλλους οργανισμούς. Η εν λόγω αστυνομική αποστολή μάλιστα, έχει  υποστηρίξει τις Μονάδες Επίλυσης Οικογενειακών Προβλημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω προγραμμάτων κατάρτισης στις τεχνικές διεξαγωγής ποινικών ερευνών και τις τεχνικές συνεντεύξεων που απευθύνονται σε γυναίκες και παιδιά.

Με δηλώσεις της η επικεφαλής της  ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα Μαριέττα Γιαννάκου τόνισε τα εξής: "Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει διαθέσει, όλα αυτά τα χρόνια, τεράστια ποσά αναπτυξιακής βοήθειας για το Αφγανιστάν, η κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στη χώρα εξακολουθεί να είναι παρόμοια της εποχής των Ταλιμπάν. Είναι προφανές, ότι παρά τις καλές προθέσεις και την γενναιόδωρη χρηματοδότηση,, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και η ατιμωρησία των περιστατικών βίας εναντίον τους αποτελούν κοινή πρακτική στη χώρα. Χρειάζεται να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας στη περιοχή και να δούμε πως θα μπορέσουμε να επιφέρουμε ουσιαστικές αλλαγές στη καθημερινότητα εκατομμυρίων  γυναικών  στο Αφγανιστάν.  Δυστυχώς, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι άκρως απογοητευτικά."

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ