Θεσσαλονίκη: Ελληνικά μουσικά όργανα από το 2.000 π.Χ ως το 2.000 μ.Χ σε τόμο του ΑΠΘ
Στον τόμο συμμετέχουν με κείμενά τους οι: Μαρία Αλεξάνδρου, Andrew Barker, Μαρία Βουτσά, Gabriela Currie, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Stefan Hagel, Κατερίνα Κολοτούρου, Egert Poehlmann, Massimo Raffa, Αντωνία Ρουμπή, Tilman Seebass,και Ελισάβετ Σωτηρούδη.
Πρωτότυπες μελέτες για τα Ελληνικά μουσικά όργανα με ζωή 4.000 χρόνια (από το 2.000 π.Χ ως το 2000 μ.Χ), τη μουσική και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά περίπτωση, ειδικές “οπτικές” αντιμετώπισης των μουσικών οργάνων με το βλέμμα της αρχαιολογίας και αρχαιογνωσίας, της φιλολογίας, της κατασκευής, του ήχου που εκπέμπουν, της ακουστικής τους και των αλλαγών που έχουν υποστεί ανά τους αιώνες και τις εποχές, εμπεριέχει ο συλλογικός τόμος “Ελληνικά Μουσικά Όργανα” που εκδίδει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσίευμα στο kerdos.gr.
Πρόκειται ουσιαστικά για το αποτέλεσμα πενταετούς έρευνας του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (με τη χορηγία του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς) η οποία ολοκληρώθηκε με την επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών κ. Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά. Στα πλαίσια αυτού του πενταετούς ερευνητικού έργου απασχολήθηκε μία ομάδα επιστημόνων από διάφορους κλάδους (αρχαιολογία, βυζαντινολογία, ιστορία, φιλολογία, μουσικολογία κ.ά.), που προχώρησε σε μια εκτεταμένη συλλογή και μελέτη εικονογραφικών και γραμματειακών μαρτυριών από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας.
“Ελληνικά μουσικά όργανα- αναζητήσεις σε εικαστικές και γραμματειακές μαρτυρίες 2.000 π.Χ - 2.000 μ.Χ” είναι ο πλήρης τίτλος του λευκώματος, οι ερευνητές-συγγραφείς του οποίου εξετάζουν όλες τις παραμέτρους “ζωής” των μουσικών οργάνων από τη “γέννησή” τους περί τα 2.000 χρόνια προ Χριστού στον ελληνικό χώρο, την πορεία και τις μεταλλάξεις (σχήματος, ήχων που εκπέμπουν, “μουσικών αναγκών και τάσεων” της εποχής) ανά τους αιώνες.
Οι πρωτότυπες μελέτες συντάχθηκαν από ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
Στον τόμο συμμετέχουν με κείμενά τους οι: Μαρία Αλεξάνδρου, Andrew Barker, Μαρία Βουτσά, Gabriela Currie, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Stefan Hagel, Κατερίνα Κολοτούρου, Egert Poehlmann, Massimo Raffa, Αντωνία Ρουμπή, Tilman Seebass,και Ελισάβετ Σωτηρούδη.
Η έκδοση (ολοκληρώθηκε με την χορηγία του Σωματείου “Υποτροφίες Μαρία Κάλλας”) απευθύνεται στους μελετητές των πεδίων της μουσικής, της αρχαιολογίας, των βυζαντινών σπουδών, της φιλολογίας και της ιστορίας, στους φοιτητές των αντίστοιχων τμημάτων, στους σπουδαστές ωδείων, στους κατασκευαστές μουσικών οργάνων, καθώς και σε ένα ευρύτερο κοινό με ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική και την τέχνη.
Η καλαίσθητη έκδοση (271 σελίδων διαστάσεων 24Χ30 cm με σκληρό εξώφυλλο και 325 εικόνες μουσικών οργάνων) τιμάται 35 ευρώ και διατίθεται αποκλειστικά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.
Ο τόμος παρουσιάζεται αύριο (Τρίτη 12 Μαρτίου) στις 19.00 στο στο μεγάλο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr