Παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Ευρωπαίοι στο ποτό και το τσιγάρο
Παγκόσμιοι «πρωταθλητές» στο ποτό και το τσιγάρο είναι οι Ευρωπαίοι, στις δύο επιβλαβείς συνήθειες που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις καρδιοπάθειες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Παγκόσμιοι «πρωταθλητές» στο ποτό και το τσιγάρο είναι οι Ευρωπαίοι, στις δύο επιβλαβείς συνήθειες που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις καρδιοπάθειες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρει δημοσίευμα στην naftemporiki.gr.
Οι Ευρωπαίοι άνω των 15 ετών καπνίζουν σε ποσοστό 27%, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο οποιασδήποτε άλλης περιοχής του κόσμου. Όσον αφορά στο αλκοόλ, καταναλώνουν 10,6 λίτρα ετησίως, κατέχοντας και εδώ την παγκόσμια πρωτιά.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάντως, η αύξηση των τιμών στα τσιγάρα και τα ποτά ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των θανάτων από τα συγκεκριμένα αίτια. Οι δύο επιβλαβείς συνήθειες αποτελούν τους βασικούς παράγοντες των καρδιοπαθειών, οι οποίες ευθύνονται για το 70% των θανάτων.
«Στο σύνολο της περιοχής [της Ευρώπης], το κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και προκαλούν θάνατο και αναπηρία» σημείωσε η Κλαούντια Στέιν, διευθύντρια του τομέα πληροφοριών, στοιχείων έρευνας και καινοτομίας του ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριετούς έρευνας, η πλειονότητα των αντρών στην Αρμενία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και την Τουρκία είναι καπνιστές, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ είναι υψηλότερη στη Μολδαβία, το Λουξεμβούργο, την Εσθονία και την Τσεχία.
Όσον αφορά στο προσδόκιμο ζωής, η οικονομική κρίση φαίνεται να λειτουργεί ανασταλτικά. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, μια αύξηση της τάξης του 3% στην ανεργία σχετίζεται με αύξηση 5% των αυτοκτονιών και των αυτοπροκαλούμενων τραυματισμών.
Το ένα τρίτο όλων των ανέργων της Ευρώπης βρίσκεται στην Ισπανία, όπου το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αγγίξει το 27% φέτος. «Πρέπει να παρακολουθούμε την οικονομική κατάσταση στην Ισπανία για να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής», σημείωσε η κ. Στέιν.
Το προσδόκιμο ζωής, παρότι αυξήθηκε κατά 5 έτη στα 76 έτη στην Ευρώπη το διάστημα 1980-2010, για τους άντρες στην ανατολική Ευρώπη μειώθηκε. Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής συναντάται στη Ρωσία (62,3 έτη) και το υψηλότερο στο Ισραήλ (80,1 έτη). Για τις γυναίκες, περισσότερα χρόνια ζουν οι Ισπανίδες (85 έτη) και λιγότερα οι γυναίκες του Κιργιστάν (73 έτη).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr