Αν θέλετε να τον ή να την τρελάνετε με ένα chic σαρακοστιανό δείπνο με στρείδια, παπαρουνόσπορο, μανιτάρια, ιδού 5 πρωτότυπες συνταγές: Πανδαισία γεύσης!

  Tres Chic συνταγές με ψάρια και θαλασσινά, Aπολαύστε!

Μύδια Thai με λεμονόχορτο



Για 6 μερίδες

• 3 κιλά μύδια καθαρισμένα
• 1 μπουκάλι ξηρό λευκό κρασί
• 3 βλαστούς λεμονόχαρτο ψιλοκομμένους
• 1 χούφτα φρέσκα φύλλα λάιμ
• 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ στο μέγεθος του αντίχειρα ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 3 φρέσκες πράσινες πιπεριές τσίλι κομμένες κατά μήκος
• 2 κουτιά γάλα καρύδας  
• 45 ml χυμό λεμονιού ή λάιμ
• 15 ml ζάχαρη
• 15 ml Thai fish sauce
• 1 χούφτα φρέσκα φύλλα κόλιαντρου

Ζεσταίνουμε το κρασί σε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μύδια, τη σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε στον ατμό για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι να ανοίξουν. Πετάμε τα μύδια που έχουν μείνει κλειστά και κρατάμε τα υπόλοιπα στην άκρη. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το λεμονόχορτο, τα φύλλα λάιμ, το τζίντζερ, τον κόλιαντρο, τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές τσίλι και τα σιγοβράζουμε, με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί περίπου στο μισό. Την περνάμε από ένα σουρωτήρι και την αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας στην ίδια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα σιγά-σιγά χτυπώντας τη σάλτσα λευκού κρασιού και αφήνουμε να σιγοβράσει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ή λάιμ, τη ζάχαρη, την Thai fish sauce, τα μύδια, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να ζεσταθούν καλά τα μύδια. Τέλος προσθέτουμε τα φύλλα κόλιαντρου. Σερβίρουμε με ρύζι jasmine μέσα σε πλατύγυρα βαθιά πιάτα.

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Χρόνος μαγειρέματος: 15΄
Πρόταση για κρασί :Το φαγητό με πικάντικη γεύση απαιτεί ένα προσεκτικά διαλεγμένο κρασί. Δοκιμάζουμε έναν ξηρό αφρώδη οίνο Ή ακόμα και μια παγωμένη μπίρα.  

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο και ντρέσινγκ με παπαρουνόσπορο



Για 4 μερίδες
• 2 κόκκινα λάχανα ψιλοκομμένα • 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες • 1 κόκκινο μήλο κομμένο σε λεπτές φέτες • καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε λωρίδες Για το ντρέσινγκ • 80 ml ελαιόλαδο • 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon • 1/2 κουτ. γλυκού μέλι • 3 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο • αλάτι, φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι

Ανακατεύουμε το λάχανο, το κρεμμύδι και το μήλο σε ένα μπολ. Αναμειγνύουμε τα υλικά για το ντρέσινγκ, περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα με κουτάλι και βάζουμε από πάνω λωρίδες καπνιστό ζαμπόν.
Χρόνος προετοιμασίας: 10΄
Πρόταση για κρασί : Ο συνδυασμός της λεπτής ζεστασιάς της μουστάρδας με το καπνιστό ζαμπόν και την οξύτητα του κρεμμυδιού ταιριάζει τέλεια με ένα Pinot Noir Ή ένα ξηρό κόκκινο κρασί.

Σολομός με μαύρο σουσάμι



Για 4 μερίδες
• 1/2 φλιτζ. μαύρο σουσάμι • 4 φιλέτα φρέσκου σολομού 200 γρ. το ένα • αλάτι, φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι • σησαμέλαιο, αραχιδέλαιο ή ελαιόλαδο

Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το σουσάμι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αναδειχτεί η γεύση του. Το αφήνουμε στην άκρη. Καρυκεύουμε το σολομό με αλάτι και πιπέρι και τον αλείφουμε με το λάδι. Πασπαλίζουμε τη μία πλευρά κάθε φιλέτου με σουσάμι και το πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε βουτυρωμένη λαδόκολλα με την πλευρά του σουσαμιού προς τα πάνω και τα ψήνουμε στο γκριλ για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε με μαύρο ρύζι μαγειρεμένο στον ατμό.

 Χρόνος προετοιμασίας: 5΄Χρόνος μαγειρέματος: 10΄

 Πρόταση για κρασί : Δεδομένης της διακριτικής οριεντάλ επιρροής του σουσαμιού, ταιριάζει ένα λευκό Sauvignon.

Κροστίνι με μανιτάρια



Για 4-6 μερίδες ως ορεκτικό
 • 400 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
• 45-60 ml ελαιόλαδο
• 15-30 ml ξίδι μπαλσάμικο
• 3-6 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα
• μαϊντανό ψιλοκομμένο
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι για τη γεύση
•1-2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες (προαιρετικά)
• 1 μπαγκέτα ψωμί κομμένη σε φέτες

Σοτάρουμε τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, να ροδίσουν και να εξατμιστεί όλη η υγρασία. Προσθέτουμε το ξίδι, τα φιλέτα αντζούγιας, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και το σκόρδο. Ψήνουμε φέτες μπαγκέτας πάνω σε λαδόκολλα σε προθερμασμένο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις σερβίρουμε μαζί με τα μανιτάρια.

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄Χρόνος μαγειρέματος: 20΄
Πρόταση για κρασί : Ταιριάζουμε τη γήινη γεύση του μανιταριού με ένα βουτυρώδες Chardonnay Ή με ένα ελαφρύ ξηρό κόκκινο κρασί.

Καπνιστός σολομός και πατέ από στρείδια



Για 4 μερίδες
• 4 φέτες καπνιστό σολομό • 250 ml καπνιστά στρείδια κονσέρβας • 375 ml μαλακό τυρί κρέμα •2 κουτ. σούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο • 30 ml χυμό φρέσκου λεμονιού•4 γαρίδες βρασμένες στον ατμό, ψημένες στο γκριλ ή τηγανισμένες • 4 κουτ. γλυκού υποκατάστατο μαύρου χαβιαριού

Στρώνουμε τις φέτες σολομού σε 4 φλιτζάνια ή 4 φορμάκια. Ψιλοκόβουμε τα στρείδια με ένα μαχαίρι. Προσθέτουμε το τυρί, τον άνηθο και το χυμό λεμονιού. Με ένα κουτάλι βάζουμε το μείγμα πάνω στο σολομό και γαρνίρουμε καθένα με μία γαρίδα και υποκατάστατο μαύρου χαβιαριού.
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Πρόταση για κρασί : Το χαβιάρι, τα στρείδια, και ο αφρώδης οίνος αλληλο-συμπληρώνονται τέλεια. .
.
.
.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr