Ριζότο με κωλοχτύπα-για να τρώει η μαμά και στο παιδί να μην δίνει-Σαρακοστιανό και delicious!
Μια ακόμη σαρακοστιανή συνταγή, ριζότο με κωλοχτύπα, κι ετοιμαστείτε για την Καθαρά Δευτέρα!
Ριζότο με κωλοχτύπα
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Μερίδες: 4
Δυσκολία: πολύ εύκολο
Υλικά
κρεμμύδι: 1 μικρό, ξερό, ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο: 100ml
ρύζι Arborio: 250 γρ.
κρασί λευκό: 100 ml
ζωμός καραβίδας: 900 ml
κωλοχτύπα: 1.200 γρ.
μαϊντανός: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
ντομάτα: 1 ξεφλουδισμένη και χωρίς σπόρους
παρμεζάνα: 70 γρ. τριμμένη
αλάτι: 1/2 κουταλιά της σούπας
πιπέρι: 1/2 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Κόβετε την κωλοχτύπα κατά μήκος και τη χωρίζετε σε 2 κομμάτια. Αφαιρείτε το κρέας από το κέλυφος και το κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Αφήνετε την κωλοχτύπα στο ψυγείο και ετοιμάζετε το ρύζι ως εξής: Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε το ρύζι, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί. Μόλις το κρασί εξατμισθεί, προσθέτετε το ζωμό καραβίδας σιγά σιγά, βράζοντας για 15΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Λίγα λεπτά προτού το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτετε τα μισά κομμάτια της κωλοχτύπας, τον μαϊντανό, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε το φαγητό σε 4 πιάτα, προσθέτετε την υπόλοιπη κωλοχτύπα και πασπαλίζετε με ντομάτα ψιλοκομμένη. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.
Συμβουλή
Τι είναι η κωλοχτύπα; Μοιάζει με τον αστακό και ονομάζεται έτσι γιατί κολυμπάει χτυπώντας το πίσω μέρος της ουράς της. Όταν είναι φρέσκια έχει καλή μυρωδιά και το κεφάλι της δεν είναι μαύρο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr