Κύπρος: Tην γλίτωσαν οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ!

Το Eurogroup αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία χειρισμών στην Κύπρο προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, το οποίο παραμένει αναλλοίωτος στόχος, αφήνοντας στη Λευκωσία τον τελευταίο λόγο για την κατανομή της εισφοράς ανά κλίμακα καταθέσεων.

Το Eurogroup αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία χειρισμών στην Κύπρο προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, το οποίο παραμένει αναλλοίωτος στόχος, αφήνοντας στη Λευκωσία τον τελευταίο λόγο για την κατανομή της εισφοράς ανά κλίμακα καταθέσεων.



Βαγγέλης Δεμίρης, Έθνος

Μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωζώνης εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ».

Ο Γ. Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε ακόμη ότι οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ' επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Πάντως, το Eurogroup άσκησε πιέσεις στην Κύπρο, ζητώντας τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή με στόχο την τάχιστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης θεώρησε σκόπιμο να τονίσει ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου για τα βασικά σημεία του προγράμματος προσαρμογής και της οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο αντανακλά τη συναίνεση που σημειώθηκε μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Eurogroup.

Νέα πρόταση για διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ

Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ευημερία στην Κύπρο και για τους πολίτες της στο μέλλον μέσα από έναν βιώσιμο οικονομικό τομέα, υγιή δημόσια οικονομικά και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης τόνισε ακόμη ότι η εισφορά σταθερότητας στις καταθέσεις αποτελεί εφάπαξ μέτρο το οποίο παράλληλα με τη διεθνή οικονομική στήριξη θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα και ως εκ τούτου για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Εν απουσία αυτού του μέτρου η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια τα οποία θα οδηγούσαν τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση, υποστήριξε.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δηλώνουν έτοιμα να ενισχύσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες επί τη βάσει του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογής, κατέληξε ο Γ. Ντέισελμπλουμ.

Από την απόφαση του Eurogroup γίνεται σαφές ότι η Κύπρος καλείται να καταλήξει σε εισφορά που να είναι όσο γίνεται πιο δίκαιη για τους μικροκαταθέτες και όχι τρομακτική για τους μεγάλους καταθέτες. Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε τονίσει ότι είναι θέμα της Κύπρου το μείγμα και η διαφοροποίηση του ποσοστού του φόρου στις καταθέσεις σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup, υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή φορολογικό έσοδο ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Ο Ασμουσεν
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μέλος της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι εάν ο πρόεδρος της Κύπρου επιθυμεί να τροποποιήσει το ύψος της φορολόγησης επί των καταθέσεων, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα σε έσοδα θα είναι τα ίδια.

Ανοιχτή σε αυτό το σενάριο εμφανίστηκε και η Κομισιόν, η οποία, διά του εκπρόσωπου του αντιπροέδρου Ολι Ρεν, σημείωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή των ποσοστών θα πρέπει να επικυρωθεί από το Eurogroup.

«Ρίχνοντας το μπαλάκι» στη Λευκωσία ο Σάιμον Ο' Κόνορ υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία της Κύπρου να υποβάλει πρόταση για διαφοροποίηση του φόρου. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ολι Ρεν ακύρωσε χθες την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουγγαρία προκειμένου να παραμείνει στις Βρυξέλλες για συντονισμό των δράσεων.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ο Σ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη, συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής πλευράς. Ο ίδιος εκπρόσωπος Ο' Κόνορ ανέφερε ότι «η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Ν. Αναστασιάδη και των Κύπριων πολιτών για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα της χώρας».

Εντύπωση προκάλεσε στις Βρυξέλλες η είδηση ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα 11 Μαρτίου βελγικές τράπεζες ήρθαν σε επαφή με Κύπριους πολίτες που διαμένουν στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να τους υποβάλουν δελεαστικές προσφορές για μεταφορά των καταθέσεών τους από την Κύπρο.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ