Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης κατά το Β' τρίμηνο 2013

Τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους από το Β’ Τρίμηνο του 2010 αναφέρουν οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Manpower.

Τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους από το Β’ Τρίμηνο του 2010 αναφέρουν οι Έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Manpower.



Παρά το ότι ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο για 13ο συνεχόμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Οι Προοπτικές Απασχόλησης βελτιώνονται σε 8 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και με αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η Έρευνα της Manpower πραγματοποιήθηκε μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα στοιχεία της Έρευνας για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2013 αποκαλύπτουν ότι το 13% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 16% μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής[1] των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -6%. Ο Δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στο εξής, ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων της Έρευνας θα αφορά εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.

«Η τάση σταθεροποίησης που παρατηρήσαμε για πρώτη φορά το Α’ Τρίμηνο του 2013 αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης παραμένουν αρνητικές, ωστόσο το ποσοστό των εργοδοτών που εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις έχει περιοριστεί, ενώ το ποσοστό εκείνων που σχεδιάζουν προσλήψεις σιγά-σιγά αυξάνεται. Για πρώτη φορά από τα μέσα του 2010 μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς οι Προοπτικές Απασχόλησης έχουν ανοδική πορεία επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup. «Αυτή η τάση αντανακλά εν μέρει κάποιες θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην αγορά από την αρχή του έτους. Η αργή αλλά σταθερή υλοποίηση κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που επί μακρόν συζητούνταν, λειτούργησε οπωσδήποτε θετικά. Είδαμε, για παράδειγμα, πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα να συγκεκριμενοποιούν τα σχέδιά τους για τη χώρα ή και να μεταφέρουν μέρος της παραγωγικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα. Οι αναφορές για επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αυξάνονται, συμβάλλοντας στη βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά οι εργοδότες θα συνεχίσουν να είναι επιφυλακτικοί και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτή τη νέα εποχή της αβεβαιότητας θα είναι περιορισμένη, παρά τα όποια σημάδια ανάκαμψης.

 Υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων του Β’ Τριμήνου, θα πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε λύσεις για την καταπολέμηση των επικίνδυνα υψηλών ποσοστών ανεργίας των νέων. Με περισσότερους από 6 στους 10 νέους στην Ελλάδα να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας ή να ανήκουν στους NEETs (νέοι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης), χρειάζεται να προχωρήσουμε ταχύτατα σε συγκεκριμένες δράσης αντιμετώπισης των εναπομεινάντων διαρθρωτικών αδυναμιών της αγοράς εργασίας. Πλέον είναι η στιγμή που δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν για την προώθηση πραγματικά ενεργών πολιτικών απασχόλησης».

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν προβλέπουν οι εργοδότες σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι δυσμενέστερες Προοπτικές καταγράφονται στον τομέα Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%. Ωστόσο, οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού και της Γεωργίας αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν κατά το Β’ Τρίμηνο του 2013, με τις Προοπτικές να διαμορφώνονται στο +3% και +1% αντίστοιχα.

Προοπτικές Απασχόλησης A’ Τριμήνου 2013 –Ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την άνοδο του δείκτη προσλήψεων στον τομέα του Τουρισμού, κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες. Εξαίρεση στο θετικό κλίμα αποτελεί ο τομέας Δημόσιο & Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου ο δείκτης των προσλήψεων μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφεται βελτιωμένος σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξης των 16 ποσοστιαίων μονάδων, καταγράφεται στον τομέα του Τουρισμού. Αποδυναμωμένες, ωστόσο, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφονται οι προοπτικές προσλήψεων στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση.

“Είναι η πρώτη φορά από το Α’ Τρίμηνο του 2010 που οι εκτιμήσεις στον τομέα του Τουρισμού αποκτούν θετικό πρόσημο. Έχουμε, λοιπόν, καλά νέα για όσους αναζητούν εργασία στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος δείχνει να ανακάμπτει, καθώς η αύξηση των κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2013 φτάνει το 15-20% σε σχέση με το πέρυσι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κινητικότητα που καταγράφεται στον τομέα των Κατασκευών, πιθανώς ως αποτέλεσμα πρόσφατων ανακοινώσεων για «ξεπάγωμα» δημοσίων έργων. Οι εκτιμήσεις των εργοδοτών είναι οι καλύτερες από το Δ’ Τρίμηνο του 2009, αν και ο δείκτης των προσλήψεων διατηρεί το αρνητικό του πρόσημο”, σχολιάζει η Δρ Κουσία. "Είμαστε τελικά σε θέση να στείλουμε ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα σε όσους αναζητούν εργασία αυτό τον καιρό. Κάτι που θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν είναι ότι καθώς οι κύκλοι της οικονομίας γίνονται όλο και πιο σύντομοι, ο κύκλος ζωής των δεξιοτήτων μικραίνει αντίστοιχα. Η απασχολησιμότητα όλων μας, λοιπόν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ενεργοί είμαστε στο να διατηρούμε τις δεξιότητές μας επίκαιρες και κοντά στα ζητούμενα της αγοράς”.

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Η εικόνα της απασχόλησης για το ερχόμενο τρίμηνο καταγράφεται αποδυναμωμένη και στις δύο περιφέρειες που λαμβάνουν μέρος στην Έρευνα της Manpower, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -6%. Ωστόσο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. Σε σχέση με το Β’ Τρίμηνο του 2012, τα σχέδια προσλήψεων είναι βελτιωμένα και στις δύο περιφέρειες, με τις Προοπτικές να ενισχύονται κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής και κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στην Βόρεια Ελλάδα.

 Διεθνείς Συγκρίσεις Περισσότεροι από 66.000 εργοδότες από 42 χώρες συμμετείχαν στην τριμηνιαία Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης. Τα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου αποκαλύπτουν ότι η αβεβαιότητα εξακολουθεί να επηρεάζει το βαθμό εμπιστοσύνης των εργοδοτών σε όλο τον κόσμο. Καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί σαφής λύση στην κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, και οι ενδείξεις σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας είναι περιορισμένες, οι οργανισμοί διστάζουν να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι εργοδότες σε περισσότερο από τα τρία τέταρτα των χωρών που συμμετείχαν στην Έρευνα καταγράφουν θετικά σχέδια προσλήψεων για το Β’ τρίμηνο του 2013. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε 21 χώρες, αλλά φθίνουν σε 15. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι εκτιμήσεις των εργοδοτών σε 25 από τις 42 χώρες καταγράφονται εξασθενημένες.

Οι χώρες με τις ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων είναι η Βραζιλία, η Ταϊβάν, η Τουρκία και η Ινδία. Αντίθετα, οι χώρες με τις λιγότερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν εργασία είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ολλανδία, με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς εργοδότες να αναφέρουν τα πιο εξασθενημένα σχέδια προσλήψεων από την έναρξη της Έρευνας.

Η επόμενη Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 12 Ιουνίου 2013, με προβλέψεις για την απασχόληση που θα αφορούν το Γ’ Τρίμηνο του 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το Research Center στη διαδικτυακή διεύθυνση:

www.manpowergroup.com

 



 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ