Χάρις Αλεξίου: «Θέλω να τραγουδήσω με τον κόσμο πιο κοντά» - Ξετρελλαμένη με την νέα της... μαγική μπάντα - Διαβάστε την συνέντευξη της‏

Γοητευμένη από την καινούργια μπάντα της, τους Nouvelle Sextete, η Χάρις Αλεξίου θα εμφανίζεται από τις 3/4 για «Επτά και Μία Νύχτες» στο «Gazarte», για να παρουσιάσει το νέο της δίσκο «Τρίπλα» και μια «αισθησιακή», ταξιδιάρικη μείξη τραγουδιών. Ο Νίκος Βουλαλάς μίλησε μαζί της για το μυστηριακό τόπο της πρόβας και για τις πλευρές του εαυτού της που θέλει να αφήσει να αναδυθούν.

Γοητευμένη από την καινούργια μπάντα της, τους Nouvelle Sextete, η Χάρις Αλεξίου θα εμφανίζεται από τις 3/4 για «Επτά και Μία Νύχτες» στο «Gazarte», για να παρουσιάσει το νέο της δίσκο «Τρίπλα» και μια «αισθησιακή», ταξιδιάρικη μείξη τραγουδιών. Ο Νίκος Βουλαλάς μίλησε μαζί της για το μυστηριακό τόπο της πρόβας και για τις πλευρές του εαυτού της που θέλει να αφήσει να αναδυθούν.


Toυ Νίκου Βουλαλά, Αθηνόραμα

Σας βλέπω γοητευμένη με την καινούργια σας μπάντα.
Τρελαίνομαι. Είναι έξι μουσικοί και παίζουν πάνω από είκοσι όργανα. Αυτό είναι μαγικό. Είναι μια μπάντα που φεύγει από τον έθνικ ήχο και παίξιμο, περνάει σε πιο τζαζίστικα ακούσματα και ξαναγυρίζει… Από τον Χατζιδάκι πάμε σε ένα καθαρόαιμο δημοτικό, από το έντεχνο στο ανατολίτικο και αυτή η μετάβαση συμβαίνει αβίαστα, βελούδινα και την ίδια στιγμή με τρομερό power! Αυτό που με γοητεύει σε αυτούς είναι πώς ο ένας μπαίνει στον κόσμο του άλλου και θέλει να τον κάνει δικό του. Γίνεται με γούστο κι αισθητική αυτό.

Θα μας τους γνωρίσετε;
Επικεφαλής είναι ο Θωμάς Κωνσταντίνου των Τακίμ, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί παλιά στο «Βύσσινο και νεράντζι», όπου είχε κάνει τις ενορχηστρώσεις. Γνωρίζει πάρα πολύ καλά το παραδοσιακό τραγούδι. Έχει ένα δαιμόνιο. Ανήκει σε αυτήν τη γενιά μουσικών που ψάχνονται πάρα πολύ, που θέλουν να τα μάθουν όλα, να μπουν σε όλα τα είδη της μουσικής. Επόμενος ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, που παίζει κλαρίνο, φλάουτο, κρουστά και τραγουδάει. Ο Κώστας Μερετάκης έχει ένα multi percussion set που σε κάνει να νομίζεις ότι έχει έξι χέρια. Στο πιάνο, στα πλήκτρα αλλά και στον τζουρά είναι ο Σωτήρης Λεμονίδης. Ο Δημήτρης Τσάκας είναι από τους πιο σημαντικούς σολίστες του σαξόφωνου που έχουμε. Τον Κώστα Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο τον κρατάμε και δεν τον αφήνουμε να παίξει τίποτε άλλο. Και ο Θωμάς που ανέφερα στην αρχή, ο οποίος παίζει ούτι, κιθάρες, μαντολίνο, λαούτο. Και αυτόν προσπαθώ να τον κρατήσω για να μην παίξει όλα τα όργανα.

 Και η επιλογή του «Gazarte»;
 Ήθελα η επανεμφάνισή μου να γίνει σε έναν πιο... intime χώρο. Έτσι σκέφτηκα μια μουσική σκηνή η οποία υποστηρίζει και «αντέχει» όλες τις νέες προτάσεις. Μπορείς να πειραματιστείς εδώ...

Είχατε σκεφτεί δηλαδή να παίξετε εδώ;
 Είχα οραματιστεί τον εαυτό μου εδώ μέσα. Τα θέατρα κι εδώ, και στο εξωτερικό είναι οι χώροι όπου εμφανίζομαι συνήθως. Ήθελα περισσότερο να παίξω σε ένα πιο μικρό χώρο, με τον κόσμο να είναι πιο κοντά μου κι εγώ σε εκείνους. Κάτι ήθελα να ελευθερώσω ακόμη…

Είναι πολύ εντυπωσιακό να ακούω μια τραγουδίστρια με τη δική σας καριέρα να λέει ότι έχει να ελευθερώσει κάτι ακόμη.
 Αυτό είναι το θαύμα και η κατάρα της μουσικής όταν είσαι μέσα σε αυτήν. Όσο τη γνωρίζεις τόσο καταλαβαίνεις ότι δεν την ξέρεις και θέλεις να τη μάθεις. Υπάρχουν νέα μουσικά ρεύματα, ή πανάρχαια, που δεν έφτασαν σε σένα. Όσο είσαι στο προσκήνιο της μουσικής θέλεις να ξελογιάζεσαι. Είναι ένας έρωτας η μουσική… Πρέπει να γίνεται ένα παιχνίδι. Το έχουμε ανάγκη. Αρκετά έχουμε υποχρεωθεί να είμαστε στιλιζαρισμένοι, να υπηρετούμε την εικόνα που έχουμε δημιουργήσει και η οποία δίνει μιαν ασφάλεια στον κόσμο. Πρέπει να νιώσουμε και –φοβάμαι τις λέξεις– να δούμε κι άλλες πλευρές του εαυτού μας, να επιτρέψουμε να αναδυθούν κάποιες πλευρές που… 

...τις έχετε αφήσει στην άκρη;
Δεν είναι ότι τις έχω αφήσει. Υπάρχουν πάντα. Πάντα θα βγαίνει μια αναπνοή παραδοσιακού τρόπου στο τραγούδισμά μου ή θα γίνομαι πιο αφαιρετική ή θα υπάρχουν στοιχεία πιο κλασικά και τζαζ... Σε αυτές τις εμφανίσεις θα υπάρχει μια μείξη που βγαίνει από τον τόπο μας, από διάφορες περιοχές της χώρας, και μετά προχωράει σε μεσογειακά, ανατολίτικα στοιχεία. Δεν θα έλεγα δυτικά, αν και μερικές στιγμές τζαζίζουν κάποια κομμάτια.
Είχατε αυτήν τη μείξη στο μυαλό σας ή βγήκε στις πρόβες;

Υπάρχει κάτι που δεν θέλεις να ζεις κάθε φορά. Όταν ξεκινάς μια δουλειά και πρέπει να κοιτάξεις τον κατάλογό σου. Όσο πιο μεγάλο είναι το ρεπερτόριό σου τόσο πιο πολύ χάνεσαι. Εγώ άπλωσα πάλι όλα τα τραγούδια, τους είπα: «Σας αγαπώ πάρα πολύ, αλλά σε αυτό το ταξίδι δεν μπορώ να σας πάρω όλα. Θα πάρω εσένα, εσένα κι εσένα». Είχαμε ως βάση τα τραγούδια του νέου δίσκου και το κλίμα που θέλαμε να δημιουργήσουμε. Δίνω πολλή σημασία σε αυτό.

Ο καινούργιος δίσκος «Τρίπλα» πώς προχωράει;
Υπάρχουν τραγούδια που έχουν ξεχωρίσει. Είμαι ευχαριστημένη από αυτήν τη δουλειά, γιατί έχει μια ενότητα. Είναι οι στίχοι του Ρασούλη που τη δένουν, είναι ο δικός του κόσμος. Τον ευχαριστιέμαι. Και τώρα που θα τον τραγουδήσω live πρώτη φορά με πιο ακουστικό ήχο, αισθάνομαι πολύ όμορφα γιατί έχω πάρει απόσταση από την εποχή της ηχογράφησης και θα τον μοιραστώ με τον κόσμο. Ένιωσα μάλιστα κατά τη διάρκεια της πρόβας ότι θα μου άρεσε να ηχογραφήσω αυτό το live. Μου άρεσε, γιατί δείχνει πόσο ευχαριστιέμαι αυτήν την προετοιμασία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr