Φτιάξτε το νοστιμότερο κοκκινιστό μοσχαράκι, ή αλλιώς οσομπούκο, ακολουθώντας step by step τις οδηγίες του Χριστόφορου Πέσκια!
Κάθε άλλο παρά γρήγορη η συνταγή μας, όμως αν την φτιάξετε δεν θα θέλετε να ξαναφάτε άλλο κοκκινιστό.
Υλικά
4 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο (οσομπούκο), γύρω στα 400 - 500 γρ. η κάθε μία
150 ml ελαιόλαδο
300 γρ. κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1.200 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες, ή 800 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
150 ml κρασί λευκό (κατά προτίμηση ξηρό λευκό Μοσχάτο)
250 ml ζωμός κότας ή νερό
1 αστεροειδής γλυκάνισος
1 δαφνόφυλλο, φρέσκο ή ξερό
5 - 6 κλωνάρια θυμάρι (ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/4 ματσάκι μαιντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια)
άγουρο ελαιόλαδο για το τελείωμα
Διαδικασία
Αφού πλύνουμε καλά τις φέτες του κρέατος, τις στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Τις αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε μια ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε 2 από τις φέτες του κρέατος για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να ροδίσουν καλά. Μεταφέρουμε το κρέας από την κατσαρόλα σ’ ένα ταψί που να χωράει ίσα-ίσα όλες τις φέτες. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο κρέας. Δεν σοτάρουμε τις φέτες όλες μαζί γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του σκεύους από τη μεγάλη ποσότητα και το κρέας δεν θα σοταριστεί σωστά.
Στην ίδια κατσαρόλα που σοτάραμε το κρέας ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι που έχει μείνει και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά ακόμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130° C. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί πάνω από το κρέας. Τακτοποιούμε το δαφνόφυλλο, τα κλωνάρια θυμαριού και το γλυκάνισο ανάμεσα στις φέτες κρέατος. Σκεπάζουμε το ταψί καλά δυο φορές με αλουμινοχάρτο (πρέπει να είναι πολύ καλά σκεπασμένο) και ψήνουμε στο φούρνο στους 130° C για 4½-5 ώρες.
Τα τελευταία 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας, δυναμώνουμε λίγο το φούρνο και αφηνούμε τα υγρά να εξατμισθούν και το κοκκινιστό μας να μελώσει. Το βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Σερβίρουμε τις φέτες κρέατος με τη ρευστή σάλτσα, περιχύνουμε με λίγο αγουρέλαιο και πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή ζυμαρικά και ξερή μυζήθρα, τριμμένη.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αλλά γρήγορα ανακάλυψε το πάθος του για τη μαγειρική. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1992 και δούλεψε για 3 χρόνια στο “Dush” στην Κηφισιά. Το 1995 ταξίδεψε στο Σικάγο για να εργαστεί δίπλα στον Charlie Trotter, τον οποίο θεωρεί μέντορά του. Εργάστηκε επίσης στο εστιατόριο «Γεύσεις με ονομασία προελεύσεως» και έπειτα στο “Rock&Roll” και στο “Balthazar”. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ευρώπη, για να εκπαιδευτεί δίπλα στους Ferran Andria και Mark Menaux πριν επιστρέψει στην Αθήνα για να αναλάβει το εστιατόριο «48», το οποίο από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια και έλαβε διεθνή αναγνώριση, ιδίως το 2007 και το 2008 που ήταν στην λίστα με τα 100 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου στο περιοδικό «Restaurant Magazine». Συνεργάστηκε επίσης με την Creta Farm για την ανάπτυξη των εστιατορίων “Dakos” και έφτιαξε την κάρτα για το εστιατόριο “Scala Vinoteca”. Το 2009 βραβεύτηκε ως σεφ της χρονιάς από το «Αθηνόραμα» και από τον Ιούνιο του 2008 συνεργάζεται με το περιοδικό «Γαστρονόμος». Με το ένα βλέμμα στην παράδοση και το άλλο στις μοντέρνες και διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης, ο Χριστόφορος Πέσκιας αφήνει τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα ανοίγοντας φέτος το εστιατόριο «Πbox» στην Κηφισιά.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr