Κονιάκ: Το ευγενές απόσταγμα, συνώνυμο της ευζωίας & αρχοντικό κλείσιμο ενός τέλειου δείπνου!

Για μερικούς η γεύση του κονιάκ είναι ταυτισμένη με αυτήν της καλής ζωής και δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που αποτελούσε εκλεκτό κέρασμα στα ελληνικά αστικά σπίτια, πλάι στα λικέρ, αλλά και επιστέγασμα ενός εξαιρετικού δείπνου, συνοδεύοντας ενίοτε και ένα καλό πούρο. 

Κάποιοι νεότεροι, το συνδυάζουν με αριστοκρατικό περιβάλλον και το θεωρούν ένδειξη πολυτέλειας και γευστικής κουλτούρας. Ακόμα περισσότεροι το έχουν εκ νέου στις συνήθειές τους και το μαθαίνουν από την αρχή, ακολουθώντας την ανανεωμένη επιστροφή του. 

Το κονιάκ, με ιστορία πάνω από 500 χρόνια, ξεκίνησε τη διαδρομή του τον 16ο αιώνα και από τότε βρέθηκε πολλές φορές στα πάνω και στα κάτω του. Τόσα σκαμπανεβάσματα στη βιομηχανία των spirits, μάλλον δεν είχε κανένα άλλο ποτό. Σήμερα, βρίσκεται πάλι σε ανοδική τροχιά, αποδεικνύοντας ότι έχει τα φόντα να επιβιώνει, να βρίσκει τρόπους που το κάνουν επιθυμητό και να κερδίζει τη διαχρονικότητά του. Μπήκε στα μπαρ, έγινε νέα τάση με λίγες σταγόνες σόδας ή χυμού, ανακατεύτηκε στα shakers, επιτυγχάνοντας παρ’ όλα αυτά να διατηρήσει το prestige του αλώβητο. 

Ένα τέτοιο απόσταγμα δεν θα μπορούσε να λείπει από τις γευσιγνωστικές μας αναζητήσεις. Με την ευκαιρία, ξαναθυμηθήκαμε την ιστορία του, ήρθαμε πιο κοντά στην παραγωγή του και φυσικά το δοκιμάσαμε, συγκεντρώνοντας μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα…  

 Το κονιάκ στην ιστορία…

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…
Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι το κονιάκ αποτελεί ολλανδική ιδέα, που πρακτικά εφαρμόστηκε από τους Γάλλους. Πρέπει να γυρίσουμε πολύ πίσω, στον 16ο αιώνα, τότε που η μικρή πόλη του Κονιάκ, ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο για την εκμετάλλευση του άλατος και τη μεταφορά του οίνου. Τα ολλανδικά καράβια προμηθεύονταν το κρασί της περιοχής και το μετέφεραν προς πώληση. Στη διάρκεια του ταξιδιού, όμως, το χαμηλόβαθμο κρασί αλλοιωνόταν και υποβαθμιζόταν σημαντικά. Οι ταξιδευτές Ολλανδοί, έδωσαν τη λύση, προτείνοντας τη συμπύκνωση του οίνου με απόσταξη. Οι Γάλλοι το δοκίμασαν… Έκαναν την πρώτη απόσταξη του κρασιού και διαπίστωσαν ότι έτσι διατηρείται καλύτερα. Από περιέργεια, επαναποστάξανε και μόλις γεύτηκαν το προϊόν της δεύτερης απόσταξης, κατάλαβαν ότι προέκυψε κάτι καλό, περισσότερο φινετσάτο και ευχάριστο. Κάτι δηλαδή που ξεπερνούσε κατά πολύ το κρασί της περιοχής. Αυτό σηματοδότησε τη γέννηση του brandy, που οι Ολλανδοί ονόμασαν «καμένο κρασί». Brandy παράγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μόνο το brandy που παράγεται στην περιοχή του Κονιάκ, τηρώντας μια σειρά αυστηρών κανονισμών (όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια), μπορεί να ονομάζεται Kονιάκ…

Το νέο spirit, με το καλωσόρισμα έκανε πάταγο και άρχισε τη λαμπρή του πορεία. Το 17ο αιώνα, η παραγωγή του συστηματοποιήθηκε, τον 18ο αιώνα πέρασε τα γαλλικά σύνορα και κατέκτησε Ευρώπη και Αμερική και τον 19ο αιώνα η μεταφορά του άρχισε να γίνεται με φιάλες και όχι με βαρέλια, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάστηκαν τα "σπίτια" παραγωγής στη μικρή πόλη. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η φόρα του ανακόπηκε από την επέλαση της φυλλοξήρας, λίγο αργότερα, όμως, στις αρχές του 20ου αιώνα, οι αμπελώνες ξαναφυτεύτηκαν. Το 1909 καθορίστηκαν οι έξι ζώνες του και το 1936, χρυσή στιγμή, το κονιάκ αναγνωρίστηκε ως προϊόν με Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης και έτσι ξεκίνησε μια νέα εποχή δόξας. Εξαπλώθηκε σε 150 χώρες, έγινε συνώνυμο της υψηλής ποιότητας και σύμβολο του καλού γούστου. Για πολλά χρόνια ήταν από τα πιο δημοφιλή ποτά και δεν έλειπε από κανένα αστικό σπίτι ή καλό εστιατόριο και αποτελούσε μια εκλεκτή επιλογή μετά το δείπνο. Το σκηνικό άρχισε να αλλάζει τις τελευταίες δεκαετίες, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν νέα ποτά, κυρίως το ουίσκι (στην Ελλάδα) και μετέπειτα η ανερχόμενη τεκίλα και το ρούμι. Το Κονιάκ σταδιακά παραχώρησε τη θέση του σε άλλα spirits και έχασε την κυριαρχία. Παρά ταύτα, σήμερα κάνει οργανωμένη επιστροφή, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητά του. Βρίσκει πάλι τη θέση του ανάμεσα στα προτεινόμενα straight ποτά -άλλωστε έχει όλα τα προσόντα για κάτι τέτοιο- και μπαίνει για πρώτη φορά στο shaker. Πράγματι, πολλοί mixologists πειραματίζονται γύρω από αυτό και το χρησιμοποιούν ως βάση σε πολλές συνταγές, ειδικά το χειμώνα και ακόμα περισσότερο τη γιορτινή περίοδο…

 

Παραγωγή: οι ποικιλίες, ο άμβυκας και η ωρίμανση…

Η διαδικασία στην παραγωγή του κονιάκ ξεκινάει με τον τρύγο, που αυστηρά κάθε χρόνο πραγματοποιείται στα μέσα Οκτωβρίου. Η βασική ποικιλία που χρησιμοποιείται είναι η λευκή Ugni Blanc και σε μικρότερο ποσοστό ακολουθούν η Folle Blanche και η Colombard. Η ζύμωση διαρκεί περίπου 10 ημέρες, δεν επιτρέπεται η προσθήκη θειώδους και ο οίνος που παράγεται έχει υψηλή οξύτητα, χαμηλή αλκοόλη (περίπου 8-10%vol) και φρουτώδη αρώματα: χαρακτηριστικά που αποτελούν τον ιδανικό καμβά για την παραγωγή του κονιάκ. Στη συνέχεια, σειρά έχει η διπλή απόσταξη, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται χάλκινοι άμβυκες συγκεκριμένου σχήματος, που παραπέμπει σε κρεμμύδι και στηρίζονται σε βάση από τούβλα. Στην πρώτη απόσταξη λαμβάνεται το υγρό, που ονομάζεται Brouillis, το οποίο οδηγείται στη δεύτερη απόσταξη, που λέγεται bonne chauffe και από αυτή διαχωρίζεται το μεσαίο απόσταγμα, η καρδιά, που θα δώσει το κονιάκ.  

Το επόμενο σημαντικό στάδιο είναι η ωρίμανση, σε δρύινα βαρέλια που προέρχονται κυρίως από τα δάση του Limousin. Η επαφή του αποστάγματος με το ξύλο και τον αέρα είναι απαραίτητη, ώστε να μαλακώσει το επιθετικό κάψιμο και να αναπτυχθεί η ευγένεια και η πολυπλοκότητα του κονιάκ. Τους πρώτους έξι με δώδεκα  μήνες, το απόσταγμα ηρεμεί σε καινούρια βαρέλια, όπου αποκτάει spicy χαρακτηριστικά και μετά μεταφέρεται σε πιο παλιά βαρέλια, όπου ξεκουράζεται όσο χρειαστεί, ώστε να δώσει ο κάθε οίκος τον χαρακτήρα που επιθυμεί. Οι περισσότεροι οίκοι του κονιάκ έχουν ένα ειδικό κελάρι, όπου κρατάνε τις καλύτερες χρονιές και τα παλιότερα κονιάκ. Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε στην περιοχή, δεν θα παραλείψετε να επισκεφτείτε αυτούς τους μαγικούς χώρους, που λέγονται paradis. 

Οι περιοχές και οι κατηγορίες του κονιάκ

Το συναρπαστικό στο κονιάκ είναι ότι διαθέτει ένα σημαντικά διαφοροποιημένο χαρακτήρα, ανάλογα με τις οριοθετημένες υποπεριοχές παραγωγής και τα χρόνια παλαίωσης. 

 

Οι περιοχές…

Η ζώνη του Κονιάκ αποτελείται από 6 αμπελουργικές περιοχές, που ονομάζονται Crus και καταλαμβάνουν έκταση από τις επαρχίες Charente- Maritime, ένα μεγάλο μέρος της Charente και σε μικρότερα κομμάτια, από την Deux- Sevres και την Dordogne. Συνολικά, οι αμπελώνες αγγίζουν τα 79.000 εκτάρια και δίνουν στο Κονιάκ τη δεύτερη θέση σε έκταση, μετά το Μπορντό. Σε κάθε μια από αυτές τις περιοχές, το terroir είναι διαφορετικό, εκτός από την κοινή παρουσία της κιμωλίας, και δίνει διαφορετικά στυλ κονιάκ. 
Grande Champagne: Είναι η καρδιά του κονιάκ, που δίνει τα πιο ντελικάτα αποστάγματα, με ανθικά αρώματα, ιδανικά για βαθιά παλαίωση. 
Petite Champagne: Είναι η γειτόνισσα της Grande, με παρόμοιες αρετές, αλλά με λιγότερο ανθικά αρώματα και περισσότερες φρουτώδεις νύξεις. Όταν συνδυαστούν αποστάγματα από την Grande και την Petite Champagne, το κονιάκ που προκύπτει ονομάζεται Fine Champagne. 
Borderies: Είναι ένα πολύ μικρό cru, που δίνει πιο γεμάτα κονιάκ, συνήθως με αρώματα ξηρών καρπών και βιολέτας. 
Fins Bois: Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση terroir της περιοχής, όπου τα αποστάγματα είναι στρογγυλά και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κυρίως νεότερων κονιάκ, VS και VSOP.  
Bons Bois: Είναι η περιοχή που χρησιμοποιείται λιγότερο στην παραγωγή κονιάκ, γιατί δίνει τα λιγότερα στρογγυλά αποστάγματα. Το μεγαλύτερο μέρος των σταφυλιών διατίθεται στην παραγωγή κρασιών ή χυμών.  
Bois Ordinaires: Είναι η περιοχή που δίνει τα πιο φρουτώδη κονιάκ. 

 

Οι κατηγορίες…

Ο καιρός που περνάει το κονιάκ στο βαρέλι διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και αυτό αποτυπώνεται στην ετικέτα με τις ενδείξεις VS, VSOP και ΧΟ. 

VS (very special): Σ' αυτό το κονιάκ, το νεότερο απόσταγμα, που συμμετέχει στο blend, έχει περάσει τουλάχιστον 2 χρόνια στο βαρέλι. Στη μύτη είναι διακριτικό, με αρώματα φρέσκων φρούτων και λουλουδιών. Το στόμα είναι λίγο καυστικό και ελαφρύ. 
VSOP (Very Superior Old Pale): Εδώ, το πιο νέο απόσταγμα έχει μείνει τουλάχιστον 4 χρόνια στο βαρέλι. Στη μύτη κάνουν εμφάνιση πιο σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών, τροπικών φρούτων, μπαχαρικών και βοτάνων. Το στόμα είναι γεμάτο, με καλή ισορροπία και επίγευση.
ΧΟ (Extra Old): Σε αυτή την περίπτωση, το νεότερο απόσταγμα, που περιέχεται, ωρίμασε τουλάχιστον για 6 χρόνια στο βαρέλι. Στη μύτη έχουμε ώριμα φρούτα, καβουρδισμένες νότες, αποξηραμένους ξηρούς καρπούς, καφέ, σοκολάτα και καπνό. Το στόμα είναι πλούσιο, σύνθετο, με μεγάλη επίγευση.

Τα highlights της γευσιγνωσίας

Xavier Μισαηλίδης και Διονύσης Κούκης επί τω έργω...

Xavier Μισαηλίδης και Διονύσης Κούκης επί τω έργω...

 

Η κατανάλωση του κονιάκ τα τελευταία χρόνια είχε περιοριστεί αρκετά και γύρω του είχε δημιουργηθεί ένα περίβλημα πολυτέλειας, ίσως και ξεπερασμένης μόδας. Στις μέρες μας η εικόνα αυτή, όπως ήδη είπαμε, αλλάζει. Το κονιάκ, διατηρώντας το prestige της ποιότητας, προσαρμόζεται στην εποχή και εμπνέει με νέους τρόπους απόλαυσης. Μπαίνει στα περισσότερα μπαρ και προτείνεται straight σε ιδιαίτερα ποτήρια, σε γρήγορες παραλλαγές με ginger ale, σόδα ή κάποιο φρέσκο χυμό φρούτων, όπως πορτοκάλι, μέχρι και σε δημιουργικές συνταγές cocktail, από έμπειρους bartenders. Τα ευγενικά του χαρακτηριστικά, τα ζεστά του αρώματα και το θερμό στόμα, το καθιστούν ιδανική επιλογή για το χειμώνα και ειδικά για τις γιορτές.  
Για όλους αυτούς τους λόγους συγκεντρώσαμε αντιπροσωπευτικά δείγματα από περιοχές και κατηγορίες και τα δοκιμάσαμε μαζί με δυο expert bartenders: τον Xavier Μισαηλίδη, δημιουργό του επιτυχημένου Holy Spirit και πολλές φορές βραβευμένο σε μεγάλους διαγωνισμούς cocktail και τον Θοδωρή Πυρίλλο, καλύτερο Έλληνα bartender στο World Class 2013 και Head bartender στο A for Athens. 
Όπως είπε και ο Θοδωρής, "μετά την όμορφη συνάντηση γευσιγνωσίας στο αθηνόραμα, διαπίστωσα ότι κανένα άλλο απόσταγμα, εκτός ίσως από τα σκοτσέζικα single malt whiskies, δεν έχει τόσο αξιόπιστη συνοχή όσο το Cognac… Σε αποστάγματα όπως η τεκίλα, το τζιν, το αμερικανικό whiskey, η vodka και το ρούμι υπάρχουν περιθώρια  "αιρετικής" ή αν θέλετε μη συμβατικής συμπεριφοράς στη διαδικασία παραγωγής τους... Όχι όμως στο cognac, μια μηχανή συγχρονισμένη στην εντέλεια,  που παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα με εντυπωσιακή συνοχή και συνέπεια."

 

 

 

Από την εμπειρία, λοιπόν, επίσης  προέκυψαν τα εξής…
Από τα 8 κονιάκ που δοκιμάσαμε τα 7 ήταν από καλά μέχρι πολύ καλά. Στην κατηγορία XO, που είχαμε 3 δείγματα συνολικά κρίθηκαν πολύ καλά με ιδιαίτερη έμφαση στο γενναιόδωρο στόμα. Τα VS, είχαν δυο διαφορετικούς αντιπρόσωπους. Την ετικέτα ενός γνωστού οίκου, που την βρήκαμε φινετσάτη και διακριτική και ενός λιγότερου οικείου σπιτιού, που μας προκάλεσε το ενδιαφέρον, με έντονη μύτη και δυνατό στόμα. Στην περίπτωση των VSOP, δοκιμάσαμε τρεις ετικέτες, καλές και πολύ καλές, με παρέλαση αρωμάτων, από φρούτα, μαρμελάδες, βότανα, μέλι, μπαχαρικά και καραμέλα. Διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο και απολύσετε το. Το κονιάκ είναι από τα ποτά που έχει το δικό του ποτήρι, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και σε μικρή ποσότητα 20-40ml.

 

 

Η γευστική δοκιμή

 

Delamain Premier Cru de Cognac

Χώρα Προέλευσης: Γαλλία Grande Champagne 
Κατηγορία:  XO 
Παραγωγός: Delamain and Co 
Ευγενική και λεπτή μύτη, με σύνθετα αρώματα βανίλιας, κερασιού, μπανάνας, ανανά, ξηρών καρπών, κυρίως αμύγδαλου, εσπεριδοειδών και νύξεις καφέ. Το αλκοόλ έχει παρουσία, αλλά ενσωματώνεται πάρα πολύ καλά. Το στόμα έχει πάχος, γλυκύτητα, νότες εσπεριδοειδών, περισσότερο σε μορφή μαρμελάδας και πινελιές από butterscotch. Η επίγευση είναι μακριά και παραπέμπει σε καπνό και γλυκά τροπικά φρούτα. 
Δ.Κ 4, Χ.Κ 4,5 ΧΜ 4,5 ΘΠ 4 
Εισαγωγή: Γένκα 
Ενδεικτική τιμή  82,00 
 

 

Chabasse

Χώρα Προέλευσης: Γαλλία 
Κατηγορία: ΧΟ 
Παραγωγός: Chabasse 
Στη μύτη γλυκά και ιδιαίτερα αρώματα, που παραπέμπουν κυρίως σε πεπόνι, μέλι, καραμέλα, ροδάκινο, μήλο και ζύμη. Το στόμα είναι γεμάτο, με έντονη γλυκύτητα, νότες που θυμίζουν κέικ φρούτων και φαρμακευτικές νύξεις. Η επίγευση είναι καλή και λίγο πικρή. 
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 4, Χ.Μ 4, Θ.Π 4 
Εισαγωγή: Deals 
Ενδεικτική τιμή: 

 

Courvoisier

Χώρα Προέλευσης: Γαλλία Fine Champagne 
Κατηγορία: VSOP 
Παραγωγός: Emmanuel Courvoisier 
Ωραία μύτη, που συνδυάζει αρώματα βοτάνων, όπως μέντας και τσαγιού, με νότες από μαρμελάδες εσπεριδοειδών. Στη συνέχεια, τα αρώματα εξελίσσονται σε νότες καραμέλας βουτύρου, κερασιού, πικραμύγδαλου και περγαμόντου. Το στόμα είναι πλούσιο, με ευγενική καυστικότητα, που αναπτύσσεται στο τελείωμα. Η επίγευση είναι μεγάλη και παραπέμπει σε νεράντζι. 
Δ.Κ 4 Χ.Κ 4 ΧΜ 4 Θ.Π 3  
Εισαγωγή: Δυναμική 
Ενδεικτική τιμή: 42,00 

 

Hennessy

Χώρα Προέλευσης: Γαλλία 
Κατηγορία: VS 
Παραγωγός: Hennessy Jas Hennessy and Co 
Ντελικάτη μύτη που παντρεύει αρώματα καφέ με φρούτα confit και ξερά, κυρίως μπανάνας. Σε αυτά προστίθενται νύξεις μελιού και καρυδιού. Το στόμα είναι γεμάτο, με καυστικότητα που ενσωματώνεται καλά και μέτρια επίγευση. 
Δ.Κ 3 Χ.Κ 3 ΧΜ 3 ΘΠ 2 
Εισαγωγή: Άμβυξ 
Ενδεικτική τιμή: 37,50 

 

Hennessy

Χώρα Προέλευσης: Γαλλία Fine 
Κατηγορία: VSOP 
Παραγωγός: Hennessy Jas Hennessy and Co 
Διακριτική και κομψή μύτη με ανθώδεις νότες, μαρμελάδα πορτοκάλι, βανίλια, μέλι, αχλάδι, λεβάντα, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς. Το στόμα μπαίνει γλυκά, αλλά έχει έντονη καυστικότητα και σχετικά γρήγορη επίγευση. 
Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,5 Χ.Μ 3,5 Θ.Π 4 
Εισαγωγή: Άμβυξ 
Ενδεικτική τιμή:  48,50 

 

Remy Martin

Χώρα Προέλευσης: Γαλλία Fine Champagne 
Κατηγορία: VSOP 
Παραγωγός: Ε. Remy Martin and Co 
Στη μύτη κάνουν παρέλαση αρώματα βερίκοκου, ροδάκινου, μελιού, bitter σοκολάτας, καραμέλας, πιπεριού και butterscotch. Το στόμα είναι επίσης σύνθετο, ισορροπημένο και πυκνό. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια και αφήνει ωραία αίσθηση μελιού. 
Δ.Κ 4, Χ.Κ 4 Μ.Χ 4 Θ.Π 3 
Εισαγωγή: Καρούλιας 
Ενδεικτική τιμή: 48,00
 

 

Remy Martin

Χώρα Προέλευσης: Γαλλία Fine Champagne 
Κατηγορία: ΧΟ 
Παραγωγός: Ε. Remy Martin and Co 
Πρωτότυπη μύτη με αρώματα δαμάσκηνου, πορτοκαλιού, καρυδιού, μηλόπιτας, σταφίδας και μπαχαρικών σε ένα θαλασσινό φόντο, με εμφανείς νότες ιωδίου. Το στόμα είναι πληθωρικό, ιωδιούχο και δυναμικό. Πολύ καλή επίγευση με νότες καπνού. 
Δ.Κ 4,2 Χ.Κ 4+ Μ.Χ 4,2 Θ.Π 3,8 
Εισαγωγή: Καρούλιας 
Ενδεικτική τιμή: 132,80 

 

Menkow

Χώρα Προέλευσης: Γαλλία 
Κατηγορία: VS 
Παραγωγός: Menkow 
Δυνατή μύτη με αρώματα καραμέλας, μελιού, κεχριμπαριού, βανίλιας και νότες αμύγδαλου. Στόμα με αρώματα ροδάκινου, έντονη καυστικότητα και μέτρια επίγευση. 
Δ.Κ 2 Χ.Κ 2 ΜΧ 2 Θ.Π 3 
Εισαγωγή: Μαυρίκος 
Ενδεικτική τιμή: 

Τα κονιάκ… στο cocktail

Το κονιάκ ζει τη νιότη του και γίνεται ένα από τα καλύτερα συστατικά για cocktails γρήγορα, εύκολα και πολύ απολαυστικά. Οι επιτυχημένες αναμείξεις είναι πολλές και μπορείτε να τις ετοιμάσετε σπίτι σε λίγα λεπτά. Σε ένα ποτήρι με πάγο αρκεί να βάλετε μισή ποσότητα από κονιάκ και την υπόλοιπη να τη συμπληρώσετε με ginger ale, ή χυμό πορτοκαλιού, ή χυμό λεμονιού, ή τσάι γιασεμιού, ή σιρόπι φράουλας, ή λικέρ σοκολάτας. Για πιο ιδιαίτερες καταστάσεις, ο Θοδωρής και ο Xavier μας δίνουν τις δικές τους προτάσεις…  
 

 

Θοδωρής Πυρίλλος

 

Meykow VS 
Cognac Mule

50 ml Meykow VS 
5ml cordial μήλου 
Απογεμίζουμε με ginger ale 
Εκτέλεση : Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ποτήρι κρασιού και τα ανακατεύουμε ελαφριά για να μην χάσουμε το ανθρακικό. Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.   
 
Hennessy Fine de Cognac 
East India Cocktail

50ml Hennessy Fine de Cognac 
7,5ml σιρόπι ζάχαρης αρωματισμένο με ανανά 
2,5ml orange curacao 
2,5ml maraschino 
2 δόσεις angostura bitters 
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ποτήρι ανάμειξης με φρέσκο πάγο, για ένα περίπου λεπτό και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι coupette με ένα αποξηραμένο κεράσι.

 

 

 

Remy Martin VSOP 
French 75

30ml Remy Martin VSOP 
10ml σιρόπι ζάχαρης αρωματισμένο με earl grey 
5ml φρέσκος χυμός λεμονιού 
Απογεμίζουμε με champagne ή κάποιο αφρώδες κρασί. 
Εκτέλεση : Χτυπάμε με πάγο στο shaker τα 3 πρώτα υλικά, σερβίρουμε σε ποτήρι flute και γεμίζουμε με σαμπάνια ή αφρώδες. ψεκάζουμε τα έλαια από μια φλούδα πορτοκαλιού στην επιφάνεια του ποτηριού.
 
Chabasse XO (πολυδιάστατο, αρώματα κόκκινων φρούτων, φουντούκια και καρύδια, αποξηραμένα φρούτα, λουλούδια)

Σε ένα μεγάλο snifter και να συνοδεύεται με ένα κομμάτι Gruyère de Comté και μαρμελάδα από μύρτιλλα.

 

 

 

Xavier Μισαηλίδης

 

Rémy xo
Ένα τέτοιο κονιάκ μεγάλης παλαίωσης αξίζει να το δοκιμάσουμε μαζί με κομμάτια bitter σοκολάτας, πορτοκάλι και καβουρδισμένα φουντούκια.

Delamain
Ο σωστός τρόπος να το απολαύσουμε είναι με ένα Cuban Churchill partagas.

Courvoisier vsop
Sidecar

50 ml courvoisier vsop
20 ml triple sec
20 ml φρέσκο χυμό λεμόνι 
Εκτέλεση : Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker, τα χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρι martini.

Hennessy vs.
French julep

60 ml Hennessy
4-5 φύλλα μέντας 
1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη 
10 ml nero
Εκτέλεση : Βάζουμε όλα τα υλικά στο ποτήρι julep με θρυμματισμένο πάγο και ανακατεύουμε.

 

 

Το κονιάκ… στο τραπέζι

Έχουμε να παίξουμε με τόσο ευρεία παλέτα αρωμάτων και γεύσεων, που το κονιάκ μπορεί να κάνει γκελ σε πολλά πιάτα. Η οξύτητα και η λιπαρότητα, του προσφέρουν τα φόντα να φλερτάρει πολλά κρεμώδη και πικάντικα τυριά. Η αλκοόλη, οι ταννίνες και το πλούσιο στόμα, κάνουν ζευγάρι με ιδιαίτερες γεύσεις όπως είναι η πάπια, το φουά γκρα, το πατέ και το αρνί. Η μεγάλη έκπληξη, όμως, είναι ο συνδυασμός με το καπνιστό σολομό και την καπνιστή πέστροφα, όπου η οξύτητα του κονιάκ ισορροπεί τη λιπαρότητα των ψαριών. 
Κλασική, τέλος, είναι η σχέση του με τα γλυκά. Οι επιλογές είναι πολλές, ανάμεσα στα γλυκά σοκολάτας, ταψιού και τις τάρτες με φρούτα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αποτελεί συστατικό πολλών γλυκισμάτων, ακόμα κι εκείνων που έφτιαχναν στο σπίτι -και φτιάχνουν ακόμα- οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας… 

Στη δοκιμή συμμετείχαν: Διονύσης Κούκης (Δ.Κ.), Χρυσούλα Κυριακοπούλου (Χ.Κ.), Xavier Μισαηλίδης (Χ.Κ.), Θοδωρής Πυρίλλος (Θ.Π.)

Επεξήγηση βαθμολογίας: 1. Αποδεκτό, 2. Ενδιαφέρον, 3. Καλό, 4. Πολύ καλό, 5. Εξαιρετικό

Πηγή: athinorama

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr