Πεντανόστιμοι κουραμπιέδες με σοκολάτα & φουντούκια από την Ντίνα Νικολάου!
Διαφορετικοί, λαχταριστοί, με το καβουρδισμένο φουντούκι να κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση στη γεύση!
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζω το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάω πολύ καλά, με το εξάρτημα «φτερό» για περίπου 15 - 20 λεπτά (ανάλογα με την ισχύ του μίξερ), μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και αφράτο. Προσθέτω τους κρόκους, τη βανίλια και το κονιάκ και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά στο μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζω εξάρτημα, βάζοντας τον «γάντζο», ειδικό για σφικτά μείγματα και ζύμες. Βάζω ξανά το μίξερ σε λειτουργία και σταδιακά ρίχνω το μείγμα αλευριού, χτυπώντας ασταμάτητα, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω μια μαλακή ζύμη. Προσθέτω και τα φουντούκια και ανακατεύω για λίγο ακόμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.
Αφήνω το μείγμα να «ξεκουραστεί» για μερικά λεπτά, σκεπασμένο.Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλες δύο μεγάλα και ρηχά ταψιά ή τις λαμαρίνες του φούρνου.
Πλάθω με το μείγμα κουραμπιέδες, δίνοντάς τους το κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου, ή άλλο, γιορτινό σχήμα, με το ανάλογο κουπ παιτ, όπως, αστεράκια, καμπάνες, καρδούλες κ.ά.
Αραδιάζω τους κουραμπιέδες στα ταψιά και τους ψήνω για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά.
Τους βγάζω από το φούρνο και τους αφήνω να κρυώσουν και να γίνουν χλιαροί. Τότε τους βουτάω μέσα σε ένα μπολ όπου έχω ρίξει τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να καλυφθούν καλά και παντού.
Προσοχή! Δεν τους ρίχνω στην άχνη όσο είναι ζεστοί, γιατί η άχνη θα λασπώεσει επάνω τους.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι μαλακό)
3 κουτ. γλυκού κακάο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
600 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας (κατά προτίμηση πρόβειο ή στακοβούτυρο)
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
2 - 3 κουτ. γλυκού κονιάκ
250 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν απαλά και στη συνέχεια χονδροσπασμένα άφθονη ζάχαρη άχνη, για την επικάλυψη
Who is Who:
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου. Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης. Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr