Κεφτέδες παλατιανοί, γεμιστοί με φιστίκι και τυλιγμένοι σε φύλλο απευθείας από την Κωνσταντινούπολη!
Υλικά
Για τους κεφτέδες
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (προτιμότερο από σπάλα)
3 μέτριες φέτες ψωμί, χωρίς την κόρα, χοντροθρυμματισμένο
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
100 γρ. κασέρι (ή άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας), τριμμένο
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, καθαρισμένα και χοντροσπασμένα
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα φύλλα
4 φύλλα κρούστας
2 αυγά
30 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για το άλειμμα
Μερίδες για περίπου 25 τμχ.
Προετοιμασία 30΄ Αναμονή 1 ώρα Ψήσιμο 20΄
ΔιαδικασίαΣε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και 80 ml νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι. Αποσύρουμε, σουρώνουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε το ψωμί, το ξίδι, τον κιμά, το κύμινο, το λάδι και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
Φύλλα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τα αυγά με το ελαιόλαδο. Σε μια λεία επιφάνεια βάζουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, λίγο μεγαλύτερο σε διαστάσεις από το φύλλο κρούστας, και από πάνω βάζουμε μια λαδόκολλα, στο ίδιο μέγεθος με το αλουμινόχαρτο. Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας πάνω στη λαδοκόλλα και αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια του φύλλου, με το μείγμα αυγού-λαδιού. Από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο, το οποίο αλείφουμε επίσης.
Παίρνουμε τη μισή ποσότητα κιμά και την απλώνουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, έτσι ώστε να καλύψει το ένα τέταρτο της επιφάνειας. Την πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας, ώστε να σχηματίσει μια στρώση πάχους περίπου 1 εκ. Σκορπίζουμε πάνω από τη στρώση του κιμά τη μισή ποσότητα φιστικιών και το μισό τυρί. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, προσέχοντας να μη χυθεί η γέμιση και σφίγγοντας στο τέλος καλά με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά στα άλλα φύλλα. Βάζουμε τα δύο ρολά στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα, να σφίξουν, ώστε να μπορούμε να τα κόψουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου ή ένα μεγάλο ταψί, που ιδανικά να χωράει τα ρολάκια σε μία στρώση. Βγάζουμε τα ρολά από την κατάψυξη, τα αφήνουμε για λίγο να ξεπαγώσουν, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και κόβουμε κάθε ρολό σε ροδέλες πάχους 1,5 - 2 εκ. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με το υπόλοιπο μείγμα αυγού-λαδιού και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
Διαβάστε πρώτοι μία από τις συνταγές του αφιερώματος του Γαστρονόμου στην κουζίνα της Πόλης, που κυκλοφορεί την Κυριακή με την Καθημερινή.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr