Τopwoman η Κατερίνα Ρότσου - σχεδιάζει εκπληκτικές τσάντες με τον χάρτη της Ελλάδας
Η Κατερίνα Ρότσου μεγάλωσε στην Γερμανία από Έλληνες γονείς και μετά τα είκοσι χρόνια της αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στην χώρα που είχε μάθει από παιδί να νοσταλγεί.
Απόφοιτη της Γερμανικής Φιλολογίας, άρχισε να δουλεύει ως καθηγήτρια. Κάπου ανάμεσα στην καλλιτεχνική φλέβα τον ελεύθερο χρόνο και την οικονομική κρίση, η Κατερίνα σκέφτηκε δύο χρόνια πριν, πως ήρθε μάλλον η στιγμή να κάνει αυτό που πάντα ήθελε. Να δημιουργεί.
«Οι περισσότεροι μαθητές μου έφυγαν για το εξωτερικό και πλέον φαντάσου ότι κάνω μαθήματα μέσω skype ενώ τα παιδιά βρίσκονται στο Βερολίνο στην Αυστρία ή οπουδήποτε εκτός ελληνικών συνόρων. Η ιδέα με τις τσάντες, (που πλέον έχει ξεφύγει και σε άλλα αντικείμενα όπως γραβάτες ή μαντίλια), μου ήρθε μια μέρα που πήγα να πάρω την κόρη μου απ’ το σχολείο. Είδα αυτόν τον κλασικό χάρτη της Ελλάδας κρεμασμένο στον τοίχο και μου ξύπνησε τόσες μνήμες. Αρχικά σκέφτηκα πως ίσως το γεγονός ότι μεγάλωσα στην Γερμανία είναι ο λόγος που με συγκινεί αυτός ο χάρτης αλλά κάπου στην πορεία κατάλαβα πως είναι ένα συναίσθημα κοινό στους περισσότερους ανθρώπους. Ίσως μας πηγαίνει στην παιδική εικόνα του δημοτικού, σε εποχές πιο αθώες πιο ξέγνοιαστες».
Η λέξη Ελλάδα είναι γραμμένη πάνω στις τσάντες με την φωνητική γραφή και η Κατερίνα μου εξηγεί πως το κοινό που αγοράζει είναι πολλές φορές κάποιος τουρίστας που επισκέπτεται την χώρα. «Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να γράψω Greece. Όσο συνεχίζω αυτή την εμμονή μου με τους χάρτες συνειδητοποιώ ότι πέρα απ’ όλα τ’ άλλα μέσα απ’ την διαδικασία αυτή, θέλω να βγει η Ελλάδα προς τα έξω. Θέλω να κυκλοφορήσει στους δρόμους άλλων χωρών. Σχεδιάζω με αφετηρία τον τόπο, την ιστορία μας, τις προσωπικές μας διαδρομές. Ουσιαστικά είναι μια αφορμή να μιλήσω για την χώρα μέσα από την ίδια την χώρα. Εν τέλει σκέφτομαι ότι έχω φτιάξει ένα αντικείμενο χρηστικό που όμως μεταφέρει μια ιδέα. Σκοπός της είναι η περιφορά και η προβολή του εαυτού της. Τόσο αυτάρεσκη»!
Αναρωτιέμαι αν θα έκανε χάρτες για μια άλλη χωρά και η απάντησή είναι ξεκάθαρη. «Ίσως κάνω για την Κύπρο που μου έχει ζητηθεί αλλά για μια χώρα όπως η Γερμανία δεν θα έκανα ποτέ. Όχι πως δεν περνάω καλά εκεί ή πως δεν έχω συναισθηματικούς δεσμούς, απλά η Γερμανία δεν το χρειάζεται. Επίσης εδώ έχει πλάκα που ακόμα και στην Αθήνα η ερώτηση από που είσαι, είναι μια απ’ τις πρώτες που γίνονται. Μια μέρα μέσα στο μετρό κρατούσα μια τσάντα και μια κυρία απέναντι μου είπε: Α! Κοίτα καλέ η Καβάλα! Από’ κει είμαι. Και ο κύριος δίπλα της είπε: Σοβαρά; Κι εγώ. Έτσι απολαμβάνω απίστευτα όταν γίνεται ο χάρτης αφορμή για κουβεντούλα και έχουν γίνει πολλά τέτοια.»! Η Κατερίνα ονειρεύεται να δει τον χάρτη της Ελλάδας να κάνει όσο μεγαλύτερη διαδρομή μπορεί και να γίνει αφορμή για ανθρώπινη επικοινωνία σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr