"Πώς οι τζιχαντιστές στήνουν ιδιωτικό στρατό στην καρδιά της Ευρώπης" - Άρθρο του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου
Το άρθρο του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου δημοσιεύθηκε στο euro2day.gr
Για τον δυτικό κόσμο και όχι μόνο, το 2015 θα είναι η χρονιά-σταυροδρόμι στη μάχη με την τρομοκρατία από το Ισλαμικό Κράτος. Τα κυκλώματα των «τζιχαντιστών» και οι μέθοδοι στρατολόγησης. Η προπαγάνδα και η «ιερή αποστολή».
Φέτος θα είναι ένα κρίσιμο έτος για τη Δύση στην αντιπαράθεσή της με τον ισλαμισμό. Δεν είναι δε λίγοι οι παρατηρητές που επεσήμαναν ότι η αντιπαράθεση αυτή θα προσλάβει νέες διαστάσεις, με την τυφλή τρομοκρατία να κερδίζει έδαφος στις χώρες όπου το ισλαμικό στοιχείο είναι πολυάριθμο .
Στην Ευρώπη, η κλίμακα των απειλών είναι υψηλή, εκτός από τη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία – χώρες που ήδη κατοικούνται από 19 εκατομμύρια μουσουλμάνους. Στις χώρες αυτές και όχι μόνον, όπως αποκάλυψε ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιούνγκερ Τοντενχέφερ, ο οποίος μπόρεσε προσφάτως να μπει στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, αποφασισμένοι ισλαμιστές που έχουν υποστεί απίθανη πλύση εγκεφάλου είναι έτοιμοι να πραγματοποιούν τυφλά κτυπήματα με μοναδικό στόχο να σκορπούν τρόμο και θάνατο.
«Αυτό που εντυπωσιάζει στους νέους μισθοφόρους που πηγαίνουν από τη Δύση στο Ισλαμικό Κράτος είναι η απόλυτη επιθυμία τους να σκοτώνουν. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι η "θρησκευτική γενοκτονία" είναι ύπατος σκοπός στη ζωή τους και είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους... Η Αλ-Κάιντα δεν είναι τίποτε μπροστά στη θηριωδία και στον φανατισμό των ισλαμιστών που θέλουν να αναβιώσουν το Χαλιφάτο... Δυστυχώς, δε, η Δύση δεν δείχνει να γνωρίζει πώς μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό».
Φαινόμενο το οποίο, κατά τον Γερμανό δημοσιογράφο, έχει ποικίλες πτυχές και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται με τις παραδοσιακές δυτικές στρατιωτικές μεθόδους.
Είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμιστεί στο σημείο αυτό ότι, πίσω από τους ισλαμιστές που οραματίζονται το Χαλιφάτο υπάρχει μία ψυχρή δολοφονική οργάνωση που διαχειρίζεται τεράστια κεφάλαια και σήμερα είναι κυρίαρχη στον χώρο του παγκοσμίου οικονομικού εγκλήματος. Από το δουλεμπόριο έως την προώθηση ναρκωτικών, το Ισλαμικό Κράτος κάθεται και πάνω σε σημαντικά πετρελαϊκά αποθέματα στην περιοχή της Μοσούλης στο Ιράκ, τα οποία προωθεί σε μία καλά ανεπτυγμένη παράλληλη αγορά.
Επίσης, άνθρωποι του Ισλαμικού Κράτους στρατολογούν –έναντι καλών αμοιβών– μισθοφόρους στη Δύση, κυρίως μεταξύ των ανέργων νέων μουσουλμάνων που είναι και σχετικά εύκολη λεία. Υπολογίζεται έτσι ότι από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταταγεί στον άτυπο ισλαμικό στρατό περισσότεροι από 3.000 νέοι, που θεωρούνται και από τους φανατικότερους τζιχαντιστές.
Στη συνέντευξή του στο γαλλικό Κανάλι 24, ο Γιούνκερ Τοντενχέφερ τόνισε ότι, καθημερινά, κάπου 50 νέοι από τη Δύση προσέρχονται στο Ισλαμικό Κράτος για τη σχετική εκπαίδευση και, μέσω αυτών, επιχειρείται η προσέλκυση πρόσθετων μισθοφόρων οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν ιερά αποστολή. «Πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο», είπε ο Γερμανός δημοσιογράφος, για να προσθέσει ότι είδε ο ίδιος Γερμανό πτυχιούχο της Νομικής να εγκαταλείπει τη χώρα του και το πτυχίο του για να προσχωρήσει στους τζιχαντιστές.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκιγιώμ Φω, που πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο για τον μυστηριώδη θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, υπογραμμίζει ότι η στρατολόγηση τζιχαντιστών νέων στη Γαλλία διευκολύνεται και από κηρύγματα των ιμάμηδων στα διάφορα τζαμιά – τα οποία όλο και περισσότερο εξελίσσονται σε χώρους θρησκευτικής προπαγάνδας.
Ακόμα, ο Γκ. Φω επισημαίνει ότι στα προάστια (banlieux) των μεγάλων γαλλικών πόλεων που κατοικούνται από μουσουλμάνους έχουν αναπτυχθεί ισλαμικές μαφίες οι οποίες, πέρα από το παράνομο εμπόριο στο οποίο επιδίδονται, χρησιμοποιούν εκβιαστικά και άλλα μέσα, ώστε οι νέοι να αποθαρρύνονται να πηγαίνουν σχολείο και γενικά να σπουδάζουν – και έτσι να γίνεται ευκολότερη η στρατολόγησή τους τόσο σε παράνομες δραστηριότητες όσο και στις τάξεις των τζιχαντιστών.
«Τα κυκλώματα αυτά είναι πανίσχυρα και πάγια τακτική τους είναι οι νέοι που ζουν στα προάστια αυτά να παραμένουν αμόρφωτοι και άνεργοι. Αποτελούν έτσι πολύτιμη εφεδρεία για τους μαφιόζους, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με τους τζιχαντιστές της Συρίας και του Ιράκ», τονίζει ο Γκ. Φω.
Την άποψη αυτή προεκτείνει ο δημοσιογράφος Μπαάρ Κοσέ του τηλεοπτικού δικτύου Φρανς-24, ο οποίος επίσης κατάφερε να έλθει σε επαφή με τζιχαντιστές στη Συρία, τονίζοντας ότι οι ισλαμιστές θέλουν όντως να δημιουργήσουν μία κρατική οντότητα στη Μέση Ανατολή και ότι, για την ώρα, πρώτη τους προτεραιότητα δεν είναι η επίθεση κατά της Δύσης, αλλά η εξόντωση των δημοκρατών μουσουλμάνων. Υπό αυτή την έννοια, η περίφημη Αραβική Άνοιξη υπήρξε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους τζιχαντιστές να επιβληθούν στην ανοργάνωτη κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία αντιπολίτευση και να δολοφονήσουν τα πιο έμπειρα και δυναμικά στελέχη της.
Επίσης, πολλοί ειδικοί της διεθνούς τρομοκρατίας, όπως ο καθηγητής Ζαν-Σαρλ Μπριζάρ, υποστηρίζουν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν με μοναδική αποτελεσματικότητα τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά συνέπεια, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να βρουν και αυτές πειστικούς τρόπους αντιμετωπίσεως της ισλαμικής προπαγάνδας – η οποία γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη να κρύβει το πραγματικό απεχθές πρόσωπό της. Όπως μας είπε προσφάτως ο Γάλλος καθηγητής, μια τέτοια πρωτοβουλία απαιτεί μεγάλη προσοχή και προσπάθεια οι νέοι να πληροφορηθούν την πραγματική φύση του τζιχαντισμού και να καταλάβουν ότι εν τέλει είναι τα προσεχή θύματά του. Θα πρέπει, επίσης, να συνειδητοποιήσουν ότι αυτός που μπαίνει στις τάξεις των τζιχαντιστών δεν έχει δρόμο επιστροφής – παρά μόνον νεκρός.
Παράλληλα, είναι πλέον ανάγκη ο δυτικός κόσμος να αναλάβει συντονισμένες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί αυτό το τελευταίο αποτελεί τη σοβαρότερη πλέον πηγή χρηματοδοτήσεως της διεθνούς τρομοκρατίας.
Για την ώρα, πάντως, το θέμα της φυγής νέων Ευρωπαίων στη Συρία και στο Ιράκ δεν φαίνεται να απασχολεί σε συλλογικό επίπεδο την Ευρώπη, στους κόλπους της οποίας πρέπει να υπάρχουν και διαφωνίες ως προς την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Το ίδιο ισχύει και με την ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Κεντρική Αφρική και στη Νιγηρία, όπου η οργάνωση Μπόκο Χαράμ έχει αποκτήσει μεγάλη δύναμη και ελέγχει σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Σημειώνουμε δε ότι από γεωγραφική πλευρά, η Μπόκο Χαράμ ελέγχει έκταση ίση με την αντίστοιχη της Γαλλίας στην Ευρώπη!
Είναι, συνεπώς, κατάδηλο ότι το 2015 θα είναι ένα αποφασιστικό έτος για την αντιμετώπιση του ακραίου ισλαμισμού – ενός μαφιοθρησκευτικού φαινομένου το οποίο ξεφεύγει από τα γνωστά πολιτικά πλαίσια, γι' αυτό και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Ως εκ τούτου, η μη αφύπνιση απέναντι στον διαβρωτικό και βίαιο χαρακτήρα του μόνον οδυνηρές περιπέτειες επιφυλάσσει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr