Πόσο επιβλαβές είναι το φτηνό κρέας; φοβού τα εκπτωτικά & τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ!
Με αφορμή τη φετινή έκθεση για την προβολή αγροτικών προϊόντων «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται η κατανάλωση φθηνού κρέατος.
Σε πολλά γερμανικά σούπερ-μάρκετ η εικόνα είναι πλέον γνώριμη για τους καταναλωτές: δίπλα στο «κανονικό» μοσχαρίσιο κρέας, που προσφέρεται, για παράδειγμα, έναντι 11,98 ευρώ το κιλό, υπάρχει και το βιολογικό, ωστόσο σε σχεδόν διπλάσια τιμή, που κυμαίνεται στα 21,90 ευρώ το κιλό. Το ερώτημα είναι ποιο θα προτιμήσει τελικά ο καταναλωτής και βεβαίως, εάν έχει την οικονομική άνεση να αγοράσει το βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας.
Ενόψει της «Πράσινης Εβδομάδας», της μεγαλύτερης έκθεσης προώθησης αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, που ανοίγει αυτή την Παρασκευή τις πύλες της στο Βερολίνο, ειδικοί επικρίνουν την παραγωγή φθηνού κρέατος σε μεγάλες μονάδες εκτροφής ζώων. Ο κλάδος των τροφίμων αλλά και έμποροι εκτιμούν, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη υιοθέτησης αυστηρότερων στάνταρ όσον αφορά την εκτροφή ζώων.
Το πρόβλημα των μεγάλων μονάδων
Γιατί όμως επικρίνεται η εκτροφή ζώων σε μεγάλες μονάδες; Η παραγωγή φθηνού κρέατος σημαίνει, ότι ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ζώων κρατείται και εκτρέφεται σε εξαιρετικά μικρό χώρο, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Συνδέσμου για το Περιβάλλον και την Προστασία της Φύσης (BUND) Χούμπερτ Βάιγκερ. Η κατάσταση αυτή, όπως εξηγεί, επιβάλει συχνά τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων αντιβιοτικών προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση και διάδοση ασθενειών σε μονάδες εκτροφής όπου μπορεί να συνωστίζονται έως και 1.000 ζώα σε έναν πολύ μικρό χώρο. Όλα αυτά την ώρα που επιχειρείται γενικότερα η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.
Εντούτοις, σε έρευνα που πραγματοποίησε ο BUND βρέθηκε σειρά επιβλαβών μικροβίων σε πολλά προϊόντα γαλοπούλας, τα οποία πωλούνται σε εκπτωτικά σούπερ-μάρκετ. Σε 50 από συνολικά 57 δείγματα που εξετάστηκαν –από φιλέτα μέχρι μπουκίτσες γαλοπούλας- ανιχνεύθηκαν μικρόβια τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Φρένο στη χρήση αντιβιοτικών
Γι΄ αυτό το λόγο περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να υιοθετηθεί ένα αυστηρότερο πλαίσιο, όσον αφορά τη χρήση αντιβιοτικών αλλά και τις συνθήκες εκτροφής των ζώων.
Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της βάζει ήδη φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών: οποιαδήποτε ουσία χρησιμοποιείται στα ζώα, θα πρέπει να καταγράφεται πλέον σε μια παγγερμανική βάση δεδομένων. Κάθε έξι μήνες οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να δηλώνουν ποιες ακριβώς ουσίες χρησιμοποιούν, την ποσότητα και τον αριθμό των ζώων στα οποία χορηγούνται. Όταν μια μονάδα παραγωγής παραβιάζει τα επιτρεπτά όρια, θα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα μέτρα.
Πηγή: skai.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr