Λαχταριστή αλμυρή τούρτα με κρέπες - Με προβολόνε ή με μοτσαρέλα από τον Άκη Πετρετζίκη!
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής (Photo credit: G. Drakopoulos)
Συστατικά
Για τις κρέπες
2 μεγάλα αυγά
3/4 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι αλεύρι
3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
1/2 κ.γ. αλάτι
βούτυρο, για την επικάλυψη στο τηγάνι
Για τη γέμιση
3 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.γ. αλεύρι
½ κούπα γάλα
130 γρ. λευκό τυρί που λιώνει όπως μοτσαρέλα ή προβολόνε, τριμμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε λεπτές φέτες ή προαιρετικά σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα, τριμμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις κρέπες
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα συστατικά (εκτός από το βούτυρο), και χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα. Αλλιώς μπορείτε να τα ανακατέψετε με ένα σύρμα σε ένα μπολ.
Τοποθετούμε τη ζύμη από τις κρέπες στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, ή μέχρι και 48 ώρες.
Ζεσταίνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο και το κατανέμουμε ομοιόμορφα σε όλο το τηγάνι.
Ρίχνουμε μια-δυο κουταλιές του μείγματος στο κέντρο του τηγανιού και περιστρέφουμε ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 30 δευτερόλεπτα και από τις 2 πλευρές ή μέχρι να πάρουν καλό χρώμα οι κρέπες μας. Συνήθως η πρώτη δεν βγαίνει καλή. Κάνουμε το ίδιο για όλες τις κρέπες μας.
Για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο σοτάρουμε κρεμμύδι, έτσι ώστε να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια-υψηλή, προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και τις άλλες 2 κ.σ. βούτυρο. (Ή τα μισά μανιτάρια με το μισό βούτυρο σε 2 δόσεις)
Αλατοπιπερώνουμε τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το αλεύρι, ραντίζουμε με γάλα, ενώ ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί το υγρό στο τηγάνι κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε το λευκό τυρί και αφήνουμε να λιώσει και αμέσως βγάζουμε από τη φωτιά.
Απλώνουμε 2 κρέπες σε ένα βουτυρωμένο ταψί .
Απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα της γέμισης πάνω στην κρέπα, και πασπαλίζουμε με το κρεμμυδάκι ή το σχοινόπρασο. Από πάνω βάζουμε την άλλη κρέπα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση.
Στη τελική κρέπα από πάνω πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
Who is Who:
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr