Πατάτες Λιονέζ του Άκη Πετρετζίκη - Μια συνταγή που ξετρελάνει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς!
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για να μη μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε ελαιόλαδο και βούτυρο.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε ζάχαρη, πιπέρι, αλάτι, θυμάρι και ρίγανη. Μπορούμε για να τα βοηθήσουμε να καραμελώσουν να ρίξουμε λίγο νεράκι και να ανακατεύουμε συνεχώς.
Κόβουμε τις πατάτες οριζόντια σε λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο.
Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ρίχνουμε μέσα τον ζωμό, το σκόρδο, λίγο ρίγανη και το θυμάρι. Το βάζουμε να βράσει και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν οι ζωμοί. Ρίχνουμε μέσα στο ζουμί, τις πατάτες και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 4-5 λεπτά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε λαδόκολλα από πάνω.
Πασπαλίζουμε τη λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.
Σουρώνουμε τις πατάτες και απλώνουμε μια στρώση μέσα στο ταψάκι. Από πάνω, ρίχνουμε λίγα καραμελωμένα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Στο τέλος, ρίχνουμε από πάνω το ζουμί που μας έμεινε από τις πατάτες, παρμεζάνα, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Στα τελευταία 10 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει η παρμεζάνα.
ΥΛΙΚΑ
700 γρ. πατάτες
2 κύβους ζωμό κοτόπουλου ή 500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κ.γ. ζάχαρη
ελαιόλαδο
100 γρ. παρμεζάνα
βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
1/2 ματσάκι φύλλα από θυμάρι
1/2 λίτρο νερό
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr